1756 Inderøy kommune Arbeidsgiverpolitikk Seniorpolitikk en del av vår arbeidsgiverpolitikk Vedtatt av kommunestyret i møte 25.06.12 Iverksettes fra 1.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
v/ Thomas Såheim, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Arbeid og fritid i helge- og høytidsdager
HVA SKJER MED OFFENTLIG TJENESTEPENSJON? OG HVA ER SITUASJONEN I PRIVAT SEKTOR? Konferanse
Hvordan blir den nye HR-hverdagen?
REKRUTTERING AV NY MEDARBEIDERE I FYLKESKOMMUNEN
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Handlingsplan HMS Forebyggende HMS arbeid og individuell oppfølging - tidsaksen Forebyggende HMS arbeid med fokus på eget arbeidsmiljø.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
”Vi strekker oss litt lengere” Personalsjef, kollega og medmenneske
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen
Reduksjon av uønsket deltid
Utdanningsforbundet Bergen
Utdanningsforbundet Bergen
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Hele faste stillinger.
Ønsker og muligheter i senkarrieren
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Forsvar AFP konferanse Sørmarka 13. september 2007 Innledning ved Hans O. Felix Forsvar AFP.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
1 2 Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet.
Tiltaksplan for seniorpolitikk i Bydel Stovner
PILOTPROSJEKTET LIVSFASELEDELSE I STOVNER BYDEL I 2005  Bydel Stovner vært pilotbydel i samarbeid med UKE og VST  Barnehagestyrerne i bydelen  Personalavdelingen.
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Ola Heen Strømmen, oktober 03
Snitt avstand mellom anlegg:
Seniorpolitikk i Troms Kraft ”Jeg vet om en gammel eik, den skal være ni hundre år. Men verken størrelsen eller alderen hindrer den i å drive fram nye.
1 - Alle skal få mer! Alle som tjener under en halv million i året skal komme bedre ut enn i dag, lover ”pensjonsminister” Bjarne Håkon Hanssen. NTB 20.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Seniorpolitikk Livsfaseorientert personalpolitikk Den gode dialogen
1 Åsmund Lunde Seniorkonferanse Bodø
Sykehuset Telemark HF en presentasjon Allsidig akuttsykehus Lokal- sentral -regional funksjoner 9 klinikker 2800 ansatte.
Presentasjon AFP – eller Alt For lite Pensjon Roar Eilertsen Stein Stugu Tirsdag 24/ De Facto.
Tiltak på virksomhetsnivå og tilbud til den enkelte  For å lykkes med seniorpolitikken er det viktig å utvikle en seniorpolitikk som svarer til deres.
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Lokal arbeidstidsavtale
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Agenda - innhold 1.Om Senter for seniorpolitikk 2.Hvorfor seniorpolitikk? 3.Hvordan jobbe med seniorpolitikk?
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
PSU Tariff 2015 Lønnsoppgjør Orientering.
Pensjonsberegning og pensjoneringsvalg. Pensjoneringsvalg Hvem kan gi råd om pensjoneringsvalg? Når kan du gå av? Når lønner det seg å gå av med pensjon?
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Norsk Finansbarometer 2016 © TNS Norsk Finansbarometer 2016.
Folkemengden i yrkesaktiv alder AldersgruppeAntall i 2002 Antall i.
Nesodden kommune Presentasjon av BRA – Behovsrelatert arbeidstidsordning v/Anita Nilsen og Grethe Reinhardtsen Fleksible arbeidstidsordninger –muligheter.
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
YS` Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
De Facto AFP NTL Forskningsinstitutter Roar Eilertsen De Facto
1 Pensjonsreformen – Effekter på offentlige finanser og arbeidsstyrken Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin Stølen Statistisk sentralbyrå Artikkel i Økonomiske.
AFP – hva nå? Foredrag for forbundsledelsen i YS, 23. Oktober 2007 Tove Midtsundstad Fafo - Institutt for arbeidsliv- og velferdsforskning.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Pensjonsreformen og AFP
HTV-konferanse februar
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær
Statusrapport for IA-handlingsplan
Norsk Finansbarometer 2016
Seniorer i finansnæringen
Hva står på spill? Med jevne mellomrom: pensjon på forsiden av medier
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
© Senter for statlig økonomistyring
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Hvilke pensjonister kan være medlemmer i pensjonskassen?
Utskrift av presentasjonen:

1756 Inderøy kommune Arbeidsgiverpolitikk Seniorpolitikk en del av vår arbeidsgiverpolitikk Vedtatt av kommunestyret i møte Iverksettes fra 1. januar 2012.

Hvordan få arbeidstakere til å stå lenger i jobb ?. Noen tiltak er evaluert og har vist seg å ha effekt. FAFO rapport ”Seniorpolitikk – der alder og visdom teller”: - Reduksjon av arbeidsbelastninger som tidspress og arbeidsmengde - Fleksible arbeidstidsordninger - Generell bedring av arbeidsmiljøet - Bedring av den enkeltes arbeidstilfredshet og mestring av arbeidet - Muligheter for rehabilitering og ulike helsefremmende tiltak - God bedriftshelsetjeneste - God lederstil - Kompetanseutvikling og oppgradering gjennom hele yrkesløpet - Økonomiske insitamenter som bonus, økt lønn, økt pensjon Det er seks verdibaserte tiltak som betraktes som gode tiltak på individnivå. Den enkeltes livs – og arbeidssituasjon, personlige behov og faglige ønsker er viktig for mange. I tillegg betyr det mye å bli sett og hørt, bli betraktet som en ressurs og kompetanseperson og få anerkjennelse. Utviklingssamtalen er grunnleggende for ovennevnte tiltak Seniorpolitikk

FødselsårKvinner antall ÅrsverkMenn antall ÅrsverkTotalt Antall Årsverk ,52243, ,832,465, ,11175, ,61132, , ,410,632, ,500010, ,8 FødselsårKvinner antall ÅrsverkMenn antall ÅrsverkTotalt Antall Årsverk ,0644,02117, ,2110,6118, , , , , ,423376, , ,921175, ,3921,843, Sum9269,34 Undervisningspersonell pr – 1756 Inderøy kommune – tjenestepensjon Statens pensjonskasse Øvrige ansatte pr – 1756 Inderøy kommune – tjenestepensjon plassert i KLP Oversikt på målgruppen for seniorpolitiske tiltak

SENIORPOLITIKK Hvem er senior ? Seniorer er medarbeidere med mye erfaring fra liv og yrkesliv. I Inderøy kommune har vi definert seniorer til å være medarbeidere i aldersgruppa 55 år +. Seniorpolitikken skal være en del av vår arbeidsgiverpolitikk. Hva er seniorpolitikk ? Seniorpolitikk er legge til rette for å utvikle og anvende senior- medarbeidernes kunnskap, ferdigheter og arbeidsevne på en måte som både arbeidsgiver og arbeidstaker er tjent med. Seniorpolitikk er også å tilrettelegge for en god og verdig avslutning av yrkeskarrieren for den enkelte.

Mål Inderøy kommune har en inkluderende seniorpolitikk med mål om at flest mulig skal kunne arbeide fram til pensjonsalder. Seniorene skal oppleve at de får en verdig avslutning av arbeidslivet Resultatmål: Andelen AFP-berettigede som søker pensjon/nye uføre fra 62 år skal være under x prosent/antall. År 2012 settes som referansetall. Endelig måltall settes i Stimulere til at det søkes om delvis AFP-pensjon i stedet for 100% Økt nærvær for medarbeidere 55+ / reduksjon i antall uføretrygdede

Medarbeidersamtale 55 år+ I medarbeidersamtalen er det naturlig å tenke på siste del av yrkeskarrieren i Inderøy kommune. Det er viktig å planlegge i god tid for å kunne stå lengst mulig i arbeid. For medarbeidere som har fylt 55 år skal medarbeidersamtalen ha et lengre tidsperspektiv enn en vanlig medarbeidersamtale. Hensikten med samtalen er å bli enige om en jobbfremtid som er realistisk innenfor våre rammer og den enkeltes muligheter.

DIALOG Senior+ samtale For medarbeidere som har fylt 61 år skal medarbeidersamtalen utvides med en senior+ samtale, og det skal inngås en handlingsplan for en tidsrommet 62 år – 67 år. Aktuelle tiltak kan være i tillegg til de generelle tiltakene: - seniorsamlinger med fokus på bl.a. pensjonstilværelsen - delvis arbeid/delvis pensjon - senior+ tiltak - individuelle tiltak Det utarbeides en eget skjema for senior+ tiltakene.

Senior+ tiltak Fra fylte 62 år kan det inngås avtale om følgende tiltak – omtales som Senior+ tiltak (tiltakene gjelder for aldersgruppen 62 år t.o.m 67 år: Ekstra fridager/redusert arbeidstid (knyttet til alder) Det kan avtales ekstra feriedager eller redusert arbeidstid som tilsvarer 5 arbeidsdager i løpet av 1 år. Når det gjelder deltidsansatte og arbeidstakere som tar ut delvis AFP, vil antall dager avkortes forholdsmessig i forhold til arbeidstakers stillingsprosent. Bonusordning Det kan avtales en bonusordning, hvor det etter 1. år utbetales kr 4.000,-, etter 2.år utbetales kr ,- og etter 3. år utbetales kr ,-. Deltidsansatte og arbeidstakere som tar ut delvis AFP, vil få bonusen avkortet forholdsmessig Det kan kun velges ett av de to Senior+ tiltakene. Ved valg av bonusordning eller fritid (ferie eller redusert arbeidstid) kan det avtales alternative ordninger etter 1 år, eventuelt etter 2 år. Senior+ tiltak godkjennes av enhetsleder

Gjelder fra: Gjeldende for tidsrommet 1.januar 2012 – 31. desember Evaluering i 2014 som danner grunnlaget for en drøfting av tiltakene fra Økonomi: Kostnaden på de seniorpolitiske tiltakene vil være avhengig av hvilke tiltak som velges, og hva som er årslønnen til den ansatte. Forutsetter en kun uttak av 5 fridager og at det skal innleies vikar for alle dagene, kan kostnadene komme på ca.kr ,- til ,- i Dersom tiltakene føres til høyere nærvær, og lavere uttak av AFP (i kommunal tjenestepensjonsordningen KLP), må det trekkes fra. Finansiering: Tiltakene må i sin helhet finansieres gjennom de rammer som er gitt til enhetene.

Senior+ samtale Avtale Leder:………………………….. Medarbeider:……………….………… Ressursnr: ______ Dato for møte:………………… Inderøy kommune sine virkemidler for seniorpolitikk gjelder fra og med og fram til kommunestyret fatter nytt vedtak om virkemidler (revidering i 2014). Skjemaet kommer i tillegg til samtaleskjema for medarbeidersamtale. Senior+ tiltak: __ Ekstra fridager/redusert arbeidstid __Bonusordninger Informasjon om tiltakene finner du på intranett – Det skal kun inngås avtale for 1 kalenderår av gangen. Avtalen skal fornyes pr i h.h.t til vedtatte virkemidler i kommunestyret: Følgende tiltak ble avtalt:_________________ for tidsrommet:_________________www.inderoy.kommune.no (husk å oppgi antall fridager/bonusordning)_______________ Underskrift lederUnderskrift ansatt Kopi av avtalen legges på personalmappe til den ansatte - ephorte. Bonusordning: Leder må anvise tiltaket på et lønnsmeldingsskjema til INVEST – lønn (anvises om et engangsbeløp etter 1 år, 2 år, 3 år)