1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Leptin.
Advertisements

Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Hverdagsrehabilitering
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Kostreform ved overvekt og sukkersykdommer
Et sunt kosthold.
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Marine Proteiner - effekter på muskelmasse og fettlagring
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Lipider Trine Vingsnes Fagdag hjertesykdom Nordfjordeid
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
Etter denne timen skal du kunne:
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB

2 Poenget med aminosyrer byggesteiner energikilder enzymer gir smak (frie aminosyrer) bioaktive peptider

3 Norske anbefalinger for inntak (angitt som prosent av energiinntaket, E%) Fett: Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til ca. 10 E% Transfettsyrer bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1 E% Cis-enumettede fettsyrer bør bidra med E% og flerumettede fettsyrer med 5-10 E% inklusivt ca. 1 E% av n-3 fettsyrer Totalt fettinnhold i kosten bør bidra med E%. Protein: Protein bør utgjøre E%. Karbohydrater og kostfiber: Karbohydrater bør utgjøre E%. Tilsatt sukker bør utgjøre høyst 10 E% Inntaket av kostfiber bør for voksne være gram/dag. ca 1g/kgBW/dag Men er det likegyldig hva slags proteiner vi spiser?

4 Proteinkvalitet Definert utfra innholdet av essensielle aminosyrer (Arginin, Fenylalanin, Histidin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Metionin, Treonin, Tryptofan, Valin) som vi må få gjennom kosten Gode kilder er kjøtt og fisk, og gunstige kombinasjoner av vegetabilia

5 Fiskeproteiner reduserer blodtrykket i hypertensive rotter reduserer insulinresistens og fedme i rotter forbedrer antioksidant-status i hypertensive rotter øker n-3 PUFA-nivået i lever i rotter reduserer sirkulerende kolesterol og forbedrer fettlever i overvektige rotter

6 Lagring av fett i lever hos rotter Etter 3 uker var det tydelige forskjeller: Fiskeprotein Kasein x50

7 Kolesterol i blod og lever fra rotter * * Wergedahl 2004, Gudbrandsen 2005

8

I overvektige mennesker Torskeproteiner (3 eller 6 gram per dag) økte sukkertoleransen reduserte LDL-kolesterol reduserte fettmengden økte muskelmassen ingen endring i matinntak og fysisk aktivitet 9

Fedmekirurgi Sukkertoleranse Kolesterol Fettlagring

Er dette for godt til å være sant? Og hva med proteiner og peptider fra andre fiskeslag? 11

12 Fiskeproteinstudien overvektige invitert til å delta 8 uker med tabletter med 2.5 g/dag av enten –sildepeptider –laksepeptider –torskeprotein eller –kasein (kontroll) 89 deltakere har vært til undersøkelse etter 4 uker

13 Fiskeproteinstudien 2012 Fokus: –sukkertoleranse –fettomsetning –hormoner –immunforsvaret –påvirkes matinntak og fysisk aktivitet? Prøveinnsamling: –blod, måltidsbelastning, urin, avføring og spytt

Rottestudie 24 overvektige rotter 3 uker med fór som inneholder 5% av enten –sildepeptider –laksepeptider –torskeprotein eller –kasein (kontroll) Prøveinnsamling: –blod, sukkerbelastning, urin, avføring, prøver fra fettvev, lever og muskel 14

Hva er det med aminosyrer fra fisk?? kan den kolesterol-senkende effekten skyldes lave ratioer av Lys/Arg og Met/Gly i fiskeproteinet? eller er det peptider som gir så gunstig effekt? 15

16 Aminosyre-ratioer i sjømat og animalske proteiner Lys/ArgMet/Gly Laks Ørret Krill Sjøpølse (Cucumaria frondosa) Kråkebolle (Paracentrotus lividus) Kråkebolle (Echinus esculentus) Egg Kasein

Bioaktive peptider Peptider fra fisk er vist å ha ulike effekter, feks antihypertensive og antioksidant egenskaper, i både in vivo og in vitro Vi har identifisert bioaktive peptider i laks, sild og torsk i de pågående studiene mot databasene NCBI og Uniprot (antihypertensive, antioksidant, antimikrobielle, immunmodulerende, kolesterolsenkende) 17

Videre arbeid

Takk til Studentene som tar master –Aslaug Drotningsvik –Oddbjørg Stokkeland –Kaia Waage –Ingrid Leikanger –Ida Hovland Anita Helland som tar PhD Ingeniør Steinar Sørnes Professor Alfred Halstensen Professor Gunnar Mellgren BlueProtein v/ Ingmar Høgøy NutriMar v/ Tore Remman 19