Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Ungdomstid og endring Skole, familie og fritid
Likestilling mellom kjønnene
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Disposisjoner over tid: Stabilitet, endring og koherens
Mer tid til elevene 12.Mai 2011 Marianne Aasen leder av KUF-komiteen på Stortinget.
UNICEF.
Likeverdige tjenester – tilpassede tjenester Pasient- og brukarombodet Pasient- og brukarombodet i Hordaland Rune J. Skjælaaen.
10Velstand og velferd.
Blir morgendagens eldre annerledes enn dagens?
Forelesning SOS1005: Terje Andreas Eikemo
Sosiale ulikheter i helse
1 Nettverkskonferanse om barnefattigdom Gardermoen 29. mai 2008 Går fattigdom i arv? En studie av mottak av sosialhjelp hos foreldre og barn Thomas Lorentzen.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
15. september, 2008 Rapport utarbeidet for KS Topplederne i kommunesektoren.
UTDANNINGSSTATISTIKK for Oppland pr. 1. okt Inkludert andre data som vedrører arbeidsstyrken. Kilde: SSB.no.
Ung frivillighet Frivillig innsats blant ungdom og unge voksne under 30 år i Norge Åsta Dyrnes Nordø, UNI Rokkansenteret.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
13 En verden uten grenser.
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Det norske velferdssamfunnet
1 NITO Studentene, Hvem som blir og hvem som ikke blir Hvem som blir og hvem som ikke blir Emanuel Rygg leder NITO Studentene.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Levekår og helse i Bergen
Morten William Knudsen
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
Likestilling på norsk – og internasjonalt Kjell Erik Øie Statssekretær i Barne og likestillingsdepartementet
INTRO 2 år – regjerings mål for arbeidet Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Ideelle organisasjoners plass i et samlet sosialt tjenestetilbud av Statssekretær Kjell Erik Øie
Livssynshumanismen Hva er livssyn? -Ser på livet
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Kapittel 5 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Økonomi som barriere Idrettsglede for alle! - eller dem som har råd?
Disposisjoner over tid: Stabilitet, endring og koherens.
Den gode barndommen, de store utfordringene Grete Herlofson Norske Kvinners Sanitetsforening 5/10-15.
Innledning om forskning på frafall Kristoffer Halvorsrud, Kunnskapssenter for utdanning Nasjonalt råd for lærerutdanning Norges Musikkhøgskole,
Det norske velferdssamfunnet. Velferdssamfunnet En velferdsstat eller et velferdssamfunn, er en betegnelse på en stat som yter sine borgere en rekke grunnleggende.
V/ Øyvind Giæver, Sosial- og helsedirektoratet Sosial ulikhet i helse.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Våler - Kommunesammenslåing. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på telefon. Det er intervjuet 2200 personer i Glåmdalsregionen: 300 personer.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Barnehagepolitisk offensiv MÅL Fra sentralstyrets vedtak: «Utvikle og gjennomføre en barnehagepolitisk offensiv for å sikre og videreutvikle kvaliteten.
Fjernundervisning i Alderspsykiatri 27. August 2013 Siv Grav.
Rusforebyggende arbeid i et læringsmiljøperspektiv Presentasjon 2. sept i Trondheim SHoT 2014.
Gode tider i USA, verre i Europa
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Valgadferd Alder: SV og RV overrep. blant unge Kjønn: kvinner til venstre – menn høyre Bosted: SP i distr. – Høyre i sentr. Yrke: offentlig ansatte til.
Topplederne i kommunesektoren
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Fattigdommens sosiale kostnader
- Gir statistikken den nødvendige informasjon for regional næringsutvikling trender FoU-utgifter - næringslivets forskerkompetanse.
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
ETIOPIA.
ENGLAND.
Grue - Kommunesammenslåing.
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Klassereiser og utdanningens betydning
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
ENGLAND.
ENGLAND.
Utskrift av presentasjonen:

Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder som inntekt, boforhold, utdanning og helse Dødeligheten blant år gamle menn med lav utdanning er for eksempel dobbelt så stor som like gamle menn med høy utdanning

Velferdsstaten ble bygget for å hindre for store sosiale ulikheter og det skjer blant annet ved at: Styringen av helsevesenet er et offentlig ansvar Egenandeler brukes i liten utstrekning, det offentlige betaler Likebehandlingsprinsippet er grunnleggende Alle i størst mulig grad får tilbud om helsetjenester Familieomsorg og frivillige organisasjoner brukes i begrenset grad

Sosial mobilitet - klassereisen Sosial mobilitet betyr at den sosiale posisjonen til et individ endrer seg Intergenerasjonsmobilitet er mobilitet mellom generasjoner – barna får en annen sosial posisjon enn sine foreldre Innengenerasjonsmobilitet betyr at et individ endrer sosial posisjon i løpet av livet

Sosial mobilitet i Norge Utdanning: –det er en sterk sammenheng mellom foreldre og barns utdanning –norsk skole viser seg svært dårlig til å utjevne sosiale forskjeller Kjønn: –Fordi kvinner i stadig sterkere grad tar høyere utdanning, forsvinner stadig mer av forskjellen mellom kjønnene når det gjelder utdanning Forskere antyder at den sosiale mobiliteten i Norge reelt sett er nokså liten