1 Fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv i Sør-Trøndelag Mål og retningslinjer for anleggsutvikling 2009-2012 Revidering Handlingsplan for Fysisk aktivitet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NÆRMILJØANLEGG.
Advertisements

Hus for kultur – millionene som forsvant Hvordan 179 millioner ble til 48 millioner, og dette framstår som en økning og stor satsing.
HEDMARKSIDRETTENS KOMPETANSEFOND Bakgrunn.  Hedmark Idrettskrets solgte i 2010 Idrettens Hus i Ajerhagan.  Styret ønsker å tilbakeføre rentemidler av.
Idrettsrådet i Trondheim Idrett skal være tilgjengelig for alle Trondheim kommune – en av våre støttespillere !
Idrettspolitikkens viktigste virkemiddel – idrettsanleggene! Professor, dr. philos Jan Ove Tangen.
Royal Norwegian Ministry of Culture •Tilskudssordningen til idrettsanlegg •Rammebetingelser Morten Roa Seniorrådgiver Kulturdepartementet, Idrettsavdelingen.
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Idrettspolitisk dokument
Velkommen til.
Informasjon fra fylkeskommunene
Spillemidler til idrettsanlegg i Nord-Trøndelag 2011
Bidra på Anleggsdagen 2009! Den 29. august i år går idrettslag, forbund og kretser over hele landet ut i sitt nærmiljø for å vise at noe må gjøres med.
Spillemiddelseminar den Steinkjer
Anleggsplan for Barentsområdet (Norsk del) Einar Botnmark, leder Nordland Idrettskrets Presentere meg selv.
Rogaland idrettskrets. Rogaland idrettskrets: NIF representant i Rogaland Fylkets tverrfaglige og idrettspolitiske organ.
FLERBRUKSHALL PÅ RØSTAD TRØNDERHALLEN
Fysisk aktivitet og sunn livsstil
FORPROSJEKT / FORHÅNDSGODKJENNING
Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet Se veileder V-0798 under Publikasjoner på
Den fysiske skolesekken Fysisk aktivitet i natur og nærmiljø - for skoler og SFO i Trøndelag a) Tema b) Kurs c) Foredragsbank d) Nettside
1 Velkommen til idrettspolitisk konferanse! Flest i bredden, best i toppen! Felles innsats for et sunnere og sprekere Trøndelag Hvordan kan offentlig sektor.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Den norske idrettsmodellen
Østfold Idrettskrets Strømstad, 23. oktober 2010 Per-Kristian Dahl ordfører i Halden Norge starter i Halden.
Spillemidler til idretts-, nærmiljø og friluftsanlegg. Høstseminar 2011 – Asker idrettsråd.
Idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning og universell utforming
Gym og Turns plass i norsk idrett Idrettsstyremedlem Jorodd Asphjell
Interkommunale idrettsanlegg
Kyststier i Akershus Foto: Øystein Søbye, norsknatur.wordpress.com.
Idrettsårbok 2013 Byråd for kultur, næring, idrett og kirke Helge Stormoen Tirsdag 30. september.
Kommune- og fylkestingsvalget i S TORTINGSVALGET EN SUKSESS !
Royal Ministry of Culture and Church Affairs 1 Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet – revidering Juni 2009 Rådgiver.
Sentral støtte = lokal frivillighet? Stimulerer eller fortrenger statsstøtten den lokale frivilligheten? Eller betyr ikke idrettspolitikken så mye? Ståle.
Velkommen til Nord - Trøndelag Fagsamling om spillemiddelordningen, Nord- Trøndelag 03. – 05. juni 2014.
Tromsø Mellom OL og Gullegget. Tromsø 1. Idrettsanlegg bygd på 70 og 80-tallet og de siste 4 år i offentlig regi. 2. Private anlegg bygd i perioden mellom.
Regionale forskningsfond
God bredde – mange unge, blir til topper og ungdommer som satser.
Stjørdal, 17. april Hvilke råd vil vi ha? Børre Rognlien, Idrettspresident.
Lokale Aktivitetsmidler Sak til årsmøte i Sola Idrettsråd 17.februar 2011 Revidert etter vedtak i årsmøte SOLA IDRETTSRÅD
Tilskudd til friluftslivsformål i Rogaland fylkeskommune 1.Regionalt UtvklingsProgram (RUP) 2.Tilrettelegging i friluftslivsområder, RFK 3. Statlige friluftslivsmidler.
Spillemidler tilpasset utfordringer og behov Roar Blom, Folkehelseavd. Temasamling FNF Nordland, Bodø Foto: Peter Hamlin.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Presentasjon. Har din kommune fått midler fra:  Penger fra Norges 50 største stiftelser?  Deles ut 13 milliarder årlig  Har din kommune fått statlige.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
Klubbesøk. Agenda: Bli kjent – presentasjonsrunde Klubbsatsningsprogrammet - bakgrunn og målsetting Hvilke klubber deltar i programmet Gjennomgang «Hva.
Idrett – Utfordringer og utviklingstrekk Holmegenes 29. oktober 2015 Idrettsavdelingen i BMU.
Falkeidhallen Hallen ønskes plassert på Troppene i enden av kunstgressbanen med utsyn over vågen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Lars Gotaas Hedmark fylkeskommune Elverum 7. november2013.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv i Akershus Høringsuttalelse fra Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) og Forum for natur.
Klubbesøk. Agenda: Bli kjent – presentasjonsrunde Klubbsatsningsprogrammet - bakgrunn og målsetting Hvilke klubber deltar i programmet Gjennomgang «Hva.
SPILLEMIDLER 2017 I forbindelse med mottatte spillemiddelsøknader for søknadsperiode 2017 viser det seg nødvendig å gjennomføre en rullering av handlingsprogrammet.
Spillemidler til idrettsanlegg
Fylkesordførar Jenny Følling
Prinsippskissen Klubbhus Flerbrukshall/ utvidelse av hall Fotballbaner
Organisering av tjenestene
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Idrett er vinnere – og mye mer Deltakelse og samarbeid Bringer mennesker sammen, uavhengig av bakgrunn Å vinne, og å delta. Best i toppen, flest i.
Idrettspolitisk manifest for Trøndelag
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
Gol Idrettsarena Tingseminar BIK,
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Fusa ungdomsråd Folkehelseseminar Handlingsplan 2017.
Spillemiddelsøknad 2019 Prioriterte områder.
Spørrebibliotek Hvordan står det til med…
Idrett i Skedsmo; Idrettens innspill til kommuneplanen
IDRETT 2017 NORSK MONITOR 2017/2018 UTARBEIDET FOR NORGES IDRETTSFORBUND OG OLYMPISKE OG PARALYMISKE KOMITÉ Oktober © 2016 Ipsos.
Utskrift av presentasjonen:

1 Fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv i Sør-Trøndelag Mål og retningslinjer for anleggsutvikling Revidering Handlingsplan for Fysisk aktivitet idrett, friluftsliv og anleggsutvikling i Sør-Trøndelag Kultur- og kirkedepartementet ønsker at fylkeskommunen tar en mer aktiv del i utformingen av idretts- og friluftspolitikken på regionalt nivå (…) Fra veileder for kommunal planlegging for idrett og fysisk aktivitet 07

2 Prosessplan juniProsessplan til informasjon i KIV-komité augustDialogmøter med kommuner og idrettsråd, 5 stk septemberDialogmøter med idrett, friluftsliv, skytter etc okt-novUtarbeidelse av forslag til høringsdokument 3.-4.desDrøfting i KIV-komité, med repr. fra særkretser, som innspill til FU desHøringsforslag godkjennes i fylkesutvalget 15.des-1.febHøringsdokument til kommuner, særkretser etc aprilSluttbehandling i Fylkesting via KIV-komité maiFordeling av årets spillemidler til idretts- og friluftsanlegg i fylkesutvalg

3 Spillemidler i 2008

4 Spillemiddelandelen går ned! Andel spillemidler i forhold til godkjente søknadssum i Sør-Trøndelag Godkjent søknadssum i fylket fra har økt fra 36,4 til 124 mill kr. Innvilget andel er redusert fra 60 til 27%. Vi må bygge smartere!

5 ”Idrett og fysisk aktivitet for alle – uten anlegg ingen idrett” Den samlede anleggsmassen skal gi flest mulig anledning til å drive idrett og fysisk aktivitet. Anleggsmassen bør tilpasses aktivitetsprofilen til befolkningen. Den statlige idrettspolitikk skal bidra til at befolkningen har et bredt spekter av lokalt forankrede aktivitetstilbud, både i regi av den frivillige medlemsbaserte idretten, og gjennom muligheten for egenorganisert aktivitet. Staten, gjennom sin idrettspolitikk bør ha et særlig ansvar for barn (6-12 år) og ungdom (13-19 år). Idrettslivet i endring St.melding nr. 14 ( ) Statlige føringer

6 III Anlegg Vi vet at tilgangen til gode idretts- og friluftsanlegg har stor betydning for barn og unges oppvekstvilkår Idrettspolitisk manifest for Trøndelag Derfor vil vi: Stimulere til økt andel kommunal og interkommunal anleggsutbygging Arbeide for enklere og bedre finansieringsordninger (:fordelingsnøkkel og mva) Bidra til kompetanseheving for bygging og drift av fremtidsrettede idretts- nærmiljø- og skoleanlegg

7 Trening og mosjon minst 1 gang i uken: 65% Mest vanlig: fotturer (51 %), skiturer (35 %), jogging (30 %) Mest brukte anlegg: skogsbilveier, store stier (50 %) Ordinære anlegg brukes av organisert idrett (90%) Turstier, private helsestudio, vekt-/styrkerom og lysløype brukes mer Gymsal, idrettshall og fotballanlegg brukes mindre Kvinnene står for mesteparten av veksten i anleggsbruken Befolkningens bruk av anlegg Jan Ove Tangen, professor ved Høgskolen i Telemark og Rafoss & Breivik 2007

8 Er anleggsmassen tilpasset befolkningens aktivitetsprofil? Jan Ove Tangen, professor ved Høgskolen i Telemark

9 Globalisering fører til nye interesser Reidar Säfvenbom, NIH

10 Over landsgjennomsnittet: Fotballanlegg Isanlegg Svømmeanlegg Friluftsliv Motorsport Skyteanlegg Under landsgjennomsnittet: Flerbrukshaller Skianlegg Aktivitetsanlegg

11 Søknader nærmiljøanlegg 2005 – 2007 Bygg for et variert aktivitetstilbud, for barn og unge, jenter og gutter! Involver brukere og lag gode møteplasser

12 Innbyggere pr idrettsanlegg (vektet)

13

14

15

16

17

18

19 Hvilke anlegg trenger vi, -og hva bygger vi? -Spørsmålet er om de anleggene som prioriteres i offentlige planer og bygges, er i tråd med overordnede mål om idrett og fysisk aktivitet for alle, og om anleggene brukes av dem som det i utgangspunktet var tiltenkt (…) Nenseth, Schmidt, Skogheim 2006 Kunstgress i vekst, -svømmehall i forfall

20 Skyteanlegg Snøproduksjon Terrengsykling Motorsport Rideanlegg Opplæringskart Aktivitetsflater også med is

21 Spørsmål 1.Hvilke anlegg skal vi tilby barn og unge – stikkord: skolegård, fritid, idrettslinjer 2.Er det mulig å tenke nye finansieringsmodeller 3.Hvilke anlegg kan vi samarbeide om regionalt –motorsport, flerbrukshaller, svømmebasseng, golf, snøproduksjon, friidrett, rideanlegg, moderne skianlegg, friluftsliv 4.Hvordan sikre at de riktige anleggene bygges – hvem høres? 5.Nyanlegg kontra rehabilitering - Hvordan håndtere rehabilitering av kunstgress om 5-10 år Prioriter fem større satsinger i din region for