Samliv og familie i Norge Det er mange typer familier i Norge Introduksjonsprogrammet 27.08.2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
De 10 bud 10 måter å elske på.
Advertisements

Familien DEFU 1-v09 Marte Ree Nolet.
Ordstilling.
Grunnutdanningen i sykepleie - deltid 98 januar 2001
Norge.
Kapittel 39 Samlivsformer.
RLE UKE 6 I gode og onde dager.
Kim er en jente som er fem år gammel. Hun bor i et land som heter Vietnam sammen med familien sin. Kim har tre storesøstre og en lillebror. I huset til.
Likestilling og samlivsformer
De 10 bud 10 måter å elske på.
Familie relasjoner Far Sønn Sønn Bestefar Søstre Brødre Ektepar Far
Familie og hverdagsliv
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
I gode og onde dager. Abort.
Ideelle organisasjoners plass i et samlet sosialt tjenestetilbud av Statssekretær Kjell Erik Øie
Fest og følelser Om seksualitet.
2 Eg og mine.
Kapittel 13 I begravelse.
Norske verdier og levemåter Diskusjonsgrunnlag Januar 2011.
Samfunnskunnskap Emne 3: Barn og familie. Familie «Hele familien» – mor, far, barn, svigerbarn, barnebarn.
3.1 Innledning Familieretten omhandler reglene om ulike samlivsformer og forholdet til barna. Det finnes tre hovedtyper samlivsformer: Ekteskap Registrert.
norskMorsmål/ forklaring på norsk Setning med ordet En kjernefamilie En aleneforsørger Delt omsorg Homofil/lesbisk Et ekteskap En skilsmisse en samboer.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
Kapittel 2. Familie og forbruk Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial.
Tinget. Mål Jeg vet hvordan lov og rett ble ordnet på tinget Jeg hvordan kristendommen kom til Norge.
Forum for Frivillighet i Vestre Aker Hva er det? Hvorfor trenger vi det?
FREMMEDSTYRE. MÅL: Jeg vet hva som skjedde i Norge etter svartedauden Jeg kan fortelle hva fremmedstyre er og hvordan det var i Norge i denne tiden med.
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
Omsorg. Omsorg Alle mennesker er avhengig av omtanke og omsorg fra andre.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
RLE – familie og vener. Familie Kjernefamilien – Mor, far og barna deira Vanlegaste familieforma Siste tiår endra seg – (sjå tabell side 27) Færre foreldre.
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
Formålet med opplæringen er å forebygge vold i familien og vold som begås av nære omsorgspersoner samt øke kunnskapen om hvilke konsekvenser volden har.
Formålet med opplæringen er å informere om vanlige familiemønstre og samlivsformer. Det skal informeres om livsfaseseremonier. Kristne høytider, offentlige.
KRLE Familiefakta.
Asyl- og flyktningsituasjonen
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Hvordan skal det egentlig se ut?
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Arv og miljø Kapittel 1.
Kapittel 32 Forholdet til læreren.
Kapittel 31 Melissas utdanning og ønsker for framtiden
እዚ ኣስተምህሮ ብዛዕባ ልሙድ ዓይነታት ስድራቤትን ዓይነታት ሓዳርን ሓበሬታ ምሃብ እዩ ዕላምኡ። ብዛዕባ ዝተፈላለየ ጽምብላት መድረኻት ሂወት ሓበሬታ ክወሃብ እዩ። ሃይማኖታዊ በዓላት ክርስትያን፣ ሃገራዊ በዓላትን ካልእ በዓላትን ውን ክጥቀስ.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
SIN BOK Barnehageåret
KrFs familiepolitikk.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008
Hverandre-menighet? Apo.gj.2,42-47 – gode forbilder
Kapittel 12 Melissa og Petter gifter seg
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
Kapittel 23 Årstidene.
Sett inn visst på riktig plass.
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Kapittel 6 oppgave h Sett inn verbene i preteritum eller perfektum.
Homoseksualitet Myter og fakta.
د دې زده کړې موخه د کورنۍ د عامو شکلونو (ډولونو) او همدارنګه د ګډ ژوند د بېلابېلو ډولونو په اړه مالومات ورکول دي. د ژوند د بېلابېلو پړاونو د مراسمو په.
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
En bibelsk forståelse av ekteskapet
Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven:
Samlivsdebatten i Den norske kirke
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Noen sentrale årstall i norsk lovgivning
Hvem kan inngå ekteskap?
أنماط الأسرة وطرق التعايش، مراسيم مراحل دورة الحياة
Modige Boyna.
Utskrift av presentasjonen:

Samliv og familie i Norge Det er mange typer familier i Norge Introduksjonsprogrammet

Kongefamilien Dette er Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprins Haakon, og Kronprinsesse Mette-Marit. Når Kongen dør, blir sønnen konge. Sønnen arver kongekronen. De fleste nordmenn er glade i kongefamilien.

Kjernefamilie En kjernefamilie er en familie med mor, far og barn (ett eller flere). En kjernefamilie består av to generasjoner. Foreldre + barn = to generasjoner.

Storfamilie En storfamilie er en familie med besteforeldre, foreldre og barn. En storfamilie består av minst tre generasjoner Besteforeldre + foreldre + barn = 3 generasjoner

Samboerskap og ekteskap To som lever sammen uten å være gift er samboere. I Norge er mange samboere før de gifter seg. Når man gifter seg blir man et ektepar. I Norge gifter de fleste seg i kirken. 24’000 par gifter seg hvert år i Norge. 75% av norske barn bor sammen med både mor og far.

Aleneforeldre Aleneforeldre er en alenefar eller alenemor. Det er en far eller mor som bor med ett eller flere barn alene.

Enslige En enslig person er ugift og lever alene. En enslig med barn kalles alenefar alenemor

Partnerskap og homofilt ekteskap Homofile er kvinner som liker kvinner eller menn som liker menn. I Norge kunne homofile inngå partnerskap. Fra 2009 kan homofile gifte seg.

Adopsjon Å adoptere et barn er å bli foreldre til et barn som ikke er ditt biologiske barn. I Norge kan både gifte, partnere og enslige bli adoptivforeldre.

Flerkoneri (bigami) er ulovlig i Norge I Norge er det ulovlig å gifte seg med flere koner eller ektemenn.

Separasjon og skilsmisse Dersom ekteparet vil gå fra hverandre kan de skilles. Det heter å inngå skilsmisse. Det er å oppløse ekteskapet. Før de kan skilles må de separeres. Det er en pause i ekteskapet. (1 år). Dersom de har barn under 16 år må de bli enige om hvem som skal passe på barna før de kan skilles. I Norge skiller 10’000 par seg hvert år.

Historie I gamle dager var familiene større enn i dag. – De hadde flere barn. – Barna måtte være med å arbeide på gården. – Barna måtte ta vare på foreldrene når de ble gamle. – Barna måtte flytte fra hjemmet tidlig. – De hadde ofte flere tjenestefolk som bodde i huset.

Viktige verdier for samliv i Norge Trofasthet – Utroskap blir sett på som veldig dårlig moral Romantisk kjærlighet – Forventning om at de som gifter seg skal være forelsket. – Stort fokus på følelser. Likestilling – Mann og kvinne har like rettigheter og bestemmer like mye. Frihet – Vi velger selv vår ektefelle. – Tvangsekteskap er ulovlig. Omsorgen for barnet i sentrum – Ulovlig å slå barn – Dersom noen ikke klarer å passe på barnet sitt kan barnevernet ta det.