Commfides 27. mai 2015 Christine Korme, Direktør digitalisering og fornying, Abelia.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for informasjonssikkerhet
Advertisements

Oppfølging normer og regler
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Trebåt for alle.
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
Synlighet - Bruk av web og sosiale medier
Varemerkeprogrammet Sikkerhet og forbrukertrygghet
Hvordan spre budskapet gjennom PR?
Bransjemøte Statens Vegvesen 2. April 2008 Liv Kari Skudal Hansteen Avministrende direktør RIF.
Trusselundersøkelsen 2009 ITAKT årsmøte, 2. mars 2010
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) er en del av regjeringens helhetlig satsing på informasjonssikkerhet i Norge. NorSIS.
FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER
Hva er utfordringen? Innlegg på dialogmøte arrangert av Fagerbergutvalget 31 mai 2010 av Advokat Christian Hambro.
Kriminalisering av forberedelseshandlinger og politiets bruk av inngripende etterforskningsmetoder Utvalgssekretær Ingvild Bruce.
Sesjon 8: Motstand mot forandring Knut Haanæs Steinar Bjartveit
Hva er viktig i Emnebeskrivelsen? BYG 1271 F – Materiallære
ECAR Study of Undergraduate Students and Information Technology, 2013 Educause Center for Analysis and Research.
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
Avdelings ingeniør ved HiB (AHS)
Kvalitative og kvantitative metoder
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
Bachelorprosjekt - Oppgave 17E
Regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Møte HOD og NHD, 26. januar 2007 Hans Petter Aarseth Sosial- og helsedirektoratet.
Rogaland Januar 2015 HMS en – her og nå – paal Ove.
Arbeidslivstrender Hvordan møter Hydro Polymers disse utfordringene Torsdag 4. november 2004 Leif Hellebø, Hydro Polymers AS.
Hemmelig.
Kommunesektoren ser muligheter Adm.dir. Sigrun Vågeng.
BARNAS BARNEVERN 2020.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
God morgen! Tanker etter i går?
Gjennomgang, 25. april 2013 v/Jon Gauslaa
Finansnæringens tilnærming mot korrupsjon
Sikkerhetsutfordringer og viktige tiltak i finansnæringen
Datakriminalitet Konsekvens av anmeldelse for bedriften –Datatilsynet vil føre tilsyn av bedriftens IT-sikkerhet –Offentliggjøring av datainnbrudd kan.
Norgesgruppen - Seminar om anti-korrupsjon
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Går digitaliseringen av offentlig sektor raskt nok? - fordeler ved å ligge langt framme i utviklingen av en moderne og brukervennlig offentlig sektor Paul.
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
1 Børsliste Oppgave: Kommenter oppstillingen og foreslå forbedringer. Slik ble børslisten presentert i en stor avis for et par år siden.
Statens Vegvesen 20 mai 2009  Felles bransjemøte  Kapasitet og hvordan møte økt omsetningsvolum  Trond Johannesen  Adm. direktør  Maskinentreprenørenes.
10 år med digitalisering «Fra pain til gain» Det går ikke lenger å vente til i morgen – ikke bare må du sikre deg, du må utnytte fordelene! Hva kan vi.
Framtid - Samspill - Skaperglede
Et rollespill i et uendelig antall akter
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
Kvalitative og kvantitative metoder
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Digitalisering og cybersikkerhet
Lov, regelbrudd, lovbrudd?
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Internett har banet vei for "nye rasen" av organiserte kriminelle
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Tall og fakta om reiselivsnæringen
Risiko OG SÅRBARHETER I EN NY TID
Hvordan bruke presentasjonene
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Finansiering.
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Informasjonssikkerhet i hverdagen
På sporet av den tapte tid
Barneverntjenestenes erfaringer med bruk av tolk
Presentasjon av forretningsplan
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Presentasjon av forretningsplan
KONFLIKTTRAPPA Gjør det verre Gjør det bedre
IN3030 – Effektiv parallellprogrammering Uke 1 2. del, våren 2019
Direktoratet for e-helse
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Utskrift av presentasjonen:

Commfides 27. mai 2015 Christine Korme, Direktør digitalisering og fornying, Abelia

Det høres kanskje ikke så gøy ut, men det er veldig, veldig lønnsomt!

Hva er det vi egentlig snakker om?

Datakriminalitet Ikke ensartet begrep kan være f eks datainnbrudd, datatyveri, sabotasje, ulovlig endring av data, avlytting/avlesing av kommunikasjon, skadevare, passordknekking, overgrepsmateriale, spredning av ulovlig materiale for å nevne noe

Trusselaktører Enkeltpersoner Grupperinger, noen statlig finansiert Organiserte kriminelle miljøer Aktivister Terrorister Begrenses ikke av landegrenser eller tradisjonelle fysiske forhold.

Trusselaktørens metoder Skadevare Sosiale manipulasjonsteknikker Kryptering Anonymiseringsteknikker Infiltrasjon

Tapte verdier som resultat datakrim Globalt: 300 – 800 Milliarder USD (Center for Strategic Studies, 2013) I Norge vil det tilsvare 12 milliarder kroner (2013)

Mørketallsundersøkelsen Store avvik mellom estimerte hendelser og anmeldelser Halvparten av bedriftene i undersøkelsen (store bedrifter) er utsatt for dataangrep, ikke kun 5% av de slik det er rapportert om. NSM rapporter om markante økninger i antall angrep mot norske bedrifter

Enkelt å gjøre noe med mye Stort sett er det klienter eller servere som «burde» vært oppdatert som blir utnyttet. 45% av infeksjoner skyldes at vi gjør en aktiv handling f eks klikker på linker Mnemonic sier offentlige og private har overdreven tro på egen datasikkerhet. Tallene viser noe helt annet.

Har ikke oversikt over verdier Konsekvenser av hendelser: 3 av 10 sier ingen konsekvenser 4 av 10 sier ingen indirekte kostnader 2 av 10 har rapportert direkte kostnader

Er det mulig? Blant de 2 av 10 som har rapport direkte kostnader svarer de at de har mindre enn norske kroner i tap. Resten vet ikke om de har hatt tap eller har ikke estimert tapene.

Det høres kanskje ikke så gøy ut, men det er veldig, veldig lønnsomt! Lønnsomt på begge sider av bordet Nye forretningsmuligheter 93% av norske bedrifter har under 10 ansatte - de trenger råd og hjelp! Personvern – you ain’t heard nothing yet

Abelia Er glad for at Justisdepartementet bevilger fire millioner kroner til Center for Cyber and Information Security ved Høgskolen i Gjøvik. Abelia mener at Justisdepartementet bør allokere ytterligere forskningsmidler til åpen forskning på sivilsamfunnets sårbarhet og sikkerhet. Alt tyder på at politiet ikke i tilstrekkelig grad får datakriminalitet på sitt bord, og følgelig verken får opparbeidet nødvendig kompetanse eller tildelt tilstrekkelige ressurser til etterforskning.

Abelia Dersom Norge satser på forskning og innovasjon på dette området, legger vi også grunnlaget for å omsette kunnskapen til ettertraktede produkter og tjenester, og kan trekke veksler på et av våre konkurransefortrinn: At vi er til å stole på. Den som ranes på åpen gate, er smertelig klar over hva som skjer. Den som ranes for like store eller større verdier på nett, er det oftest ikke», Adm dir Håkon Haugli, Abelia.