Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom

2 Disposisjon Litt om Barnekonvensjonen Hvorfor jobbe rettighetsbasert? Fire store utfordringer Hvem har ansvaret?

3 Barnekonvensjonen

4 Enstemmig vedtatt av FN 20. November 1989 Ingen annen konvensjon har blitt ratifisert av så mange land på så kort tid To land har ikke ratifisert

5 Egen menneskerettighetskonvensjon for barn fordi barn har behov for spesiell beskyttelse Gjelder alle under 18 å r Barnets beste kommer alltid f ø rst Delt i fire hovedomr å der av rettigheter: Barn har rett til liv og helse, Barn har rett til skolegang og utvikling, Barn har rett til omsorg og beskyttelse, Barn har rett til deltakelse og innflytelse

6 Hvorfor jobbe rettighetsbasert? Aktiviserer barn som mennesker med rettigheter, istedet for å passivisere barn som mottakere av hjelp Plasserer ansvar hos myndigheter Rettigheter er en standard som kvalitetssikrer innsats Minner oss på de behovene vi ikke kan se på bilder

7 Fire store utfordringer som berører barn Utdanning Helse Vold og overgrep Fattigdom

8 Utdanning 77 millioner barn går fortsatt ikke på skole Halvparten av disse bor i stater som er rammet av krig og konflikt Tallet på barn som ikke får skolegang på grunn av krig og konflikt går IKKE ned Hva er Norges ansvar?

9 Norge er verdens største eksportør av våpen sett i forhold til innbyggertall Norge krever IKKE kontroll over hvor allierte (NATO-land) bruker eller videreselger våpen Det kan bety at Norge profitterer på krig, som igjen fører til tap av barnerettigheter Er dette greit?

10

11

12 Helse Ett barn dør hvert 15 sekund av sykdommer som skyldes urent drikkevann, dårlige sanitærforhold og dårlig hygiene I mange utviklingsland er vannsektoren privatisert I Bolivia økte vanprisen med 200 % etter privatisering, og en gjennomsnittsperson bruker 1/5 av inntekter på vann Hva er Norges ansvar?

13 Statens Pensjonsfond Utland er inne med 3,5 milliarder kroner i de to franske vanngigantene Suez og Vivendi Disse jobber aktivt for vannprivatisering i u-land Er dette greit?

14

15 Vold og overgrep 97,6% av verdens barn er ikke lovbeskyttet mot vold og overgrep Blant landene som ikke forbyr vold mot barn finner vi Storbritannia, Spania, Frankrike, Sveits, USA og Canada Hva er Norges ansvar?

16 Norge har hatt lovforbud mot vold i oppdragelsen siden 1987 Barneombud (viktig norsk eksportvare!) har bidratt til å sette fokus på saken Er Norge god nok til å eksportere holdninger? Tør vi å satse på overvåking av rettigheter i tillegg til levering av tjenester innenfor bistand?

17

18

19 Fattigdom Mer enn 30 prosent av barn i utviklingsland – cirka 600 millioner lever på mindre enn 1 dollar om dagen Handel er en forutsetning for utvikling Handel er forsøkt regulert gjennom WTO, samt bilaterale handelsavtaler Hva er Norges ansvar?

20 Norge kjemper fram handelsavtaler som beskytter norsk produksjon, men gjør det håpløst for u-land å komme seg inn på markedet Dette skjer både bilateralt og gjennom WTO Senest i sommer ville Støre stemme for et handelsutkast innen WTO som flertallet av u- landene var mot Er dette greit?

21

22 Er det fortsatt faktisk mulig?

23 ”Never underestimate the individuals ability to change the world” Mahatma Gandhi

24 ”Viljen er en verdensmakt.” Henrik Ibsen


Laste ned ppt "Hvordan blir barns rettigheter ivaretatt? Kirsten Kvalø, Leder, PRESS - Redd Barna Ungdom."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google