Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

MIDTØSTEN, IRAN, AFGHANISTAN Konfliktfylte deler av verden.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "MIDTØSTEN, IRAN, AFGHANISTAN Konfliktfylte deler av verden."— Utskrift av presentasjonen:

1 MIDTØSTEN, IRAN, AFGHANISTAN Konfliktfylte deler av verden

2 Læringsmål  Hvordan Israel ble en selvstendig stat i 1948  Hvordan konflikten mellom jøder og arabere utviklet seg  Hvordan Israelere og palestinere lever i dag  Hvordan krigen har rammet Afghanistan fra 1979 og frem til i dag  Hvordan forholdene er i Irak etter USAs angrep  Hvordan forholdene er i Syria

3 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina  Etter andre verdenskrig var sympatien for jødene enormt stor, om lag 6 millioner var blitt drept av nazistene  Enighet blant seierslandene om at jødene skulle få sin egen stat der de kunne være trygge  Og uten tvil, denne staten skulle ligge i Palestina – der jødene en gang kom fra  Under krigen hadde flere tusen jøder allerede flyktet til Palestina, og nå kom mange flere som drømte om å slå seg ned der.  Hvordan ble dette mottatt av Palestinerne?

4 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina  Palestinerne ønsket å hindre den jødiske innvandringen – denne ble oppfattet som truende  De følte at de var i ferd med å miste kontrollen i sitt eget land der de hadde bodd i generasjoner  Det ble en eksplosiv konflikt mellom jøder og palestinere  Det var britene som hadde ansvaret i Palestina, de prøvde å holde igjen den jødiske innvandringen  Skip som var fullastet av jødiske immigranter – ble stanset av britiske krigsskip og sendt tilbake til Europa  Jødene var rasende, jødiske terrorgrupper kidnappet og hengte britiske soldater, britiske bygninger ble sprengt i lufta.  Situasjonen var ute av kontroll, Britene ville komme seg ut av Palestina fortest mulig.

5 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina  For å finne en løsning på konflikten mellom jøder og palestinere bestemte FN at Palestina skulle deles i to  Jødene skulle ha en del, og palestinerne en annen.  Dette godtok ikke Palestinerne, men Israel ble likevel dannet i 1948  Palestinerne gikk til angrep på denne nye staten sammen med tropper fra Egypt, Syria, Jordan og Libanon  Jødene slo angrepet tilbake, og i tillegg tok de mer land  800 000 palestinere flyktet i panikk, mange av dem og deres etterkommere bor fortsatt i flyktningleirer i nabolandene under helt elendige forhold.

6 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina  Selv etter nederlaget i 1948 var både palestinerne og andre araberland innstilt på å fortsette kampen mot Israel  Forhandlinger kom ikke på tale  Palestinerne dannet egne organisasjoner som skulle sloss for en egen palestinsk stat  De har brukt mange ulike kampmidler, alt fra fredelige samtaler til ren terror – hvor målet har vært å drepe flest mulig israelere  Fire ganger har det vært krig mellom Israel og andre arabiske land (1948, 1956, 1967 og 1973)  Hver gang har det vist seg at Israel er militært overlegne  Mye takket være all militærhjelp fra USA  Sovjetunionen har på sin side støttet palestinerne og araberlandene med våpen  Slik har det også vært en fare for verdenskrig under disse konfliktene

7 ISRAEL og PALESTINA I DAG  Les side 158  Fyll ut en minilotus med oversikt over situasjonen i Israel i dag  Les side 159/160  Hva er Vestbredden?  Hva er Oslo-avtalen?  Hvordan er det palestinske styret?  Hvordan er situasjonen for palestinerne i dag?


Laste ned ppt "MIDTØSTEN, IRAN, AFGHANISTAN Konfliktfylte deler av verden."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google