Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Spania 5 regioner.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Spania 5 regioner."— Utskrift av presentasjonen:

1 Spania 5 regioner

2

3 Den spanske vinstilen er i endring
Den spanske vinstilen er i endring. Fra å være kjent for fatlagrede, oksidative viner er det nå den ferske og fruktige stilen som vokser frem. Spania er det nest største rødvinslandet i Norge etter Italia. Spansk rødvin selger nå mer enn fransk rødvin i volum. Spansk vin betyr ikke lenger viner med lang fatlagring. Gode druer og vinmarksarbeid er mer sentralt i det nye spanske kvalitetsbegrepet.

4 Lovgivning Kvalitetsviner betegnes som Denominación de Origen (D.O). Det finnes ca. 70 områder for kvalitetsvin i Spania. I 1988 ble det innført en høyere kategori D.O.Ca (Calificada) som har enda strengere krav til kvalitet. Rioja, Priorat og Ribera del Duero er de eneste områdene med D.O.Ca status. I tillegg finnes Vinos de Pago som er beregnet for enkelt gårder med stor internasjonal anerkjennelse. Bordvinene deles inn i to hovedgrupper. Vinos de Mesa er laget av druer utenfor de aksepterte områdene eller en blanding av forskjellige områder. Det kan ikke angis årgang på etiketten. Vino de la Tierra er viner som kommer fra et avgrenset geografisk område og som har en lokal karakter.

5 Yecla Vin: Faste og strukturerte viner med mørk,
moden frukt som bjørnebær og moreller. Krydder og urtepreg. Mat som passer til: Prøv vinene til storfe, lam eller storvilt. Druer: Monastrell (Rød) Natur: Lite vinområde med bare 11 produsenter. Porøs kalkholdig jord, 400 – 800 moh. Klima: Kontinentalt klima. Varmt område, men i de høytliggende vinmarkene er det kaldt om natten og det gir friskhet i vinen

6 Bierzo Vin: Friske rødviner med preg av mørk frukt,
fioler og urter. Fast tannin og dybde. Mat som passer til: Prøv vinene til storfe, storvilt og svin. Druer: Mencia (Rød) Natur: Frodig. Vinstokkene er plantet i skråninger eller terrasser moh. Klima: Blanding av kjølig og fuktig atlanterhavsklima og varmt kontinentalt.

7 Tenerife Vin: Ferske, unge rødviner med særpreg fra de
lokale druene og det vulkanske jordsmonnet. Mat som passer til: Prøv vinene til lyst kjøtt, lam eller svin. Druer: Listán Negro, Negramoll (Røde) Natur: Vulkansk øy med vinmarker i store høyder, opp til moh. Druetypene er godt tilpasset lokale forhold. Fem områder for kvalitetsvin. Klima: Varmt klima.

8 Priorat Vin: Tette, fyldige viner med mørk, moden
frukt. Ofte svært konsentrerte. Mat som passer til: Prøv vinene til storfe, lam eller småvilt og fugl. Druer: Garnacha og Cariñena (Rød) Natur: Bratte vinmarker kjent for svart skiferjord, Llicorella moh. Gamle vinstokker som gir ekstremt lave avlinger. Klima: Kontinentalt klima. Lite nedbør og høy varme gir høyere alkohol.

9

10 Rioja, Navarra og Ribero del Duero
Rioja, Navarra og Ribera del Duero ligger i den nordlige delen av Spania. Områdene har rike vintradisjoner, og for mange er det nettopp disse tre områdene man forbinder med spansk kvalitetsvin. I alle tre områdene er Tempranillo hoveddruen.

11 Rioja er delt opp i tre underdistrikter: RiojaAlta (øvre Rioja), Rioja Alavesa og Rioja Baja (nedre Rioja). Den høyestliggende delen av Rioja Alta, samt Rioja Alavesa, regnes som de beste områdene. Rioja forbindes gjerne med fatlagrede viner med preg av krydder, vanilje og tørket frukt. Lang fatlagring har lenge vært ensbetydende med høy kvalitet. Nå er godt vinmarksarbeid og god drueseleksjon blitt et vel så viktig kvalitetskriterium

12 Lagringsbetegnelser:
Vino Joven– ung vin – kan være kortvarig lagret på fat før tapping, men er vanligvis ikke det. Vinen må være tappet året etter at druene ble høstet. Crianza - røde viner med denne betegnelsen må minst være to år gamle – hvorav minst tolv måneder på fat. Hvite og rosé må være minst ett år gamle, og det er ingen formelle krav til fatlagring. Reserva – røde viner med denne betegnelsen må minst være tre år gamle, hvorav minst ett år på små fat. Hvite og rosé må minst være lagret i to år, hvorav minst seks måneder på fat. Gran Reserva – omfatter bare spesielt utvalgte viner og produseres kun i spesielt gode årganger. De røde må ha minst to år på fat og tre år på flaske før de blir solgt. Hvite og rosé må være minst fire år gamle, hvorav seks måneder på fat. Hvitvin og rosévin lages kun unntaksvis som Reserva og Gran Reserva.

13 Navarra Navarra er nabodistriktet til Rioja og har mye til felles med sin mer berømte nabo Tempranillo har en sterk posisjon, men regelverket i Navarra gir også en viss frihet til å velge utradisjonelle druesorter som bl.a. ikke tillates i Rioja Det har medført at franske druer som Cabernet Sauvignon og Merlot har blitt relativt sterkt representert, og er med på å prege områdets vinstil

14 Ribera del Duero Ribera del Duero betyr `bredden til Duero` og ikke uventet ligger dette området langs den øverste delen av elven Duero Hele 85% av vinmarkene er beplantet med Tempranillo, som lokalt kalles Tinta del Pais eller Tinta Fino Det er tillatt å blande inn Cabernet Sauvignon, Merlot eller Malbec Som regel er vinene alltid preget av en tett farge, mørk frukt og en del tannin. Lagringsbetegnelsen er de samme som brukes i Rioja


Laste ned ppt "Spania 5 regioner."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google