Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Priorato og Montsant ”Det nye spania….?”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Priorato og Montsant ”Det nye spania….?”"— Utskrift av presentasjonen:

1 Priorato og Montsant ”Det nye spania….?”
Vinmøte

2 Priorato - himmelen neste ?
Ingen andre spanske vinområder har opplevd en tilsvarende kometkarriere som Priorato. Priorato, eller Priorat som det heter på catalansk, hadde sin spede begynnelse i 1989 da en gruppe toneangivende vinprodusenter, gikk sammen om å lage vin sammen i denne utilgjengelige avkroken. De har fått følge av en hærskare med andre mer eller mindre ambisiøse prosjekter som har resultert i hektisk anleggsvirksomhet i hver åsside.

3 Priorat er en comarca i Catalonia, hovedstaden er Falset.
Det grenser i nord til Garrigues, i øst til Osona og Vallès Oriental, og i vest til Ribera d'Ebre. Priorat har 9 869 innbyggere og et areal på 498,60 km². Det Catalonske vindistriktet Priorato, i provinsen Tarragona, har nå oppnådd DOCa-status.Det er den gjeveste klassifikasjonen for spanske viner, og går under benevnelsen Denominación deOrigen Calificada (DOCa). Statusen er på høyde med de mest ettertraktede klassifikasjoner i den franske og italienske vinverden.

4

5

6 Fakta om Montsant og Priorato
Vinområdet Montsant ligger som en krans rundt Priorato som er selve hjertet i denne sørlige delen av Katalonia. Felles for hele området er at det er tørt og skrint. Varmen er til tider kvelende og nedbøren liten. Like fullt har vinfremstilling røtter tilbake til 1100-tallet, og her som så mange andre steder i verden er det munkeordener som var forgjengerne. Det var de som kartla vinmarkene og anla vingårder.

7 Scala Dei Det beste eksemplet på det er Scala Dei i Priorato, klosteret som ble grunnlagt i De lager den dag i dag flott vin, deres toppvin Cartoixa (kloster på katalansk) er en konsentrert utgave fra de eldste vinmarkene og lages kun i de beste år. Scala Dei Negra, laget av garnacha fra unge vinstokker og helt uten kontakt med eik. Dessverre er ikke disse vinene tilgjengelig i Norge.

8 Scala Dei Munkene av karteuserordenen som søkte tilflukt
her på 1100-tallet, nærmere bestemt i klosteret i Scala Dei (trappen til gud), hvor den totale stillhet fortsatt hersker, ville nok snudd seg i gravene hadde de visst hvilket sirkus deres nedtegnelser satte i gang. For det var munkene som kartla og definerte Priorato geologisk og dermed trakk opp grensen til Montsant som formelig omkranser området. Priorato dekker et område på 10x10 kilometer, røft regnet, hvor det knapt finnes flate partier. Dette til tross omfattet det hele hektar for hundre år siden. Og trolig mer før det,gitt det faktum at phylloxera gjorde rent bord også her.

9

10

11 Priorato Det er likevel Priorato som får mest oppmerksomhet. Når du kjører innover i området, kan du ikke la være å bli slått av to tydelige forskjeller. På den ene siden at Priorato er så mye mer kupert enn Montsant. Det andre er jordsmonnet. Her møter du skifer hvor enn du snur deg. Llicorella er det lokale navnet på skifer med en del kvarts.

12 Kvalitetsvin i høy prisklasse
Priorato har etablert seg som et av Spanias mest spennende vindistrikter og produserer alkoholrike kvalitetsviner i relativt høy prisklasse. Det katalanske åslandskapet med bratte terrasserte vinmarker har historiske vintradisjoner langt tilbake i tid. Priorat er betegnelsen på et kloster på katalansk, og det var som sagt middelalderens munker som startet vinproduksjon her. De opprinnelige vinene var mørke, kraftige og svært alkoholsterke rødviner.

13 Tradisjonsrike druetyper Garnacha Tinta (og tildels en variant av denne: Garnacha Peluda alias Lladoner Pelut) er sammen med Cariñena de viktigste rødvinsdruene i Priorat. Med den nye bølgen av vinmakere er det også introdusert franske druetyper som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Pinot Noir, samt den spanske Tempranillo. Blant hvitvinsdruene er Garnacha Blanca, Macabeo (alias Viura) og Pedro Ximenes dominerende, men det benyttes også noe Chenin Blanc og Parellada.

14 Nye druesorter De plantet også de franske sortene Cabernet, Merlot og Syrah som ble blandet inn for å gi vinene struktur og lagringspotensial. Sammen med moderne vinifikasjonsmetoder og franske eikefat ble resultatet kraftige og svært konsentrerte rødviner, ofte med høyt alkoholinnhold, og som på 90-tallet plasserte distriktet på verdenskartet.

15 Tøft klima ! I 1989 var det 800 hektar igjen. Hvorav 80 prosent var cariñena som fra 1930-tallet hadde erstattet garnacha siden den ikke har garnachas svakheter under blomstringen. For selv om vi befinner oss i et varmt klima, er Priorato svært sammensatt og ganske så tøft rent klimatologisk. Høyden over havet, m.o.h., nærheten til fjellkjeden Montsant i nord, 3500 soltimer årlig, nedbøren på fattige 380 mm, det skrinne og skiferdominerte jordsmonnet samt vinmarker som har en helling på minst 45 prosent er alle med på å bidra til Prioratos genuinitet.

16 Jordsmonnet At vinstokkene overhodet overlever, skyldes at jordsmonnet har inntil 30 prosent leire som holder på den minimale nedbøren. Den porøse skiferen tillater dessuten røttene å trenge minst 4-5 meter ned i jorden hvilket også sikrer nok fuktighet. Garnacha vil for alltid være stjernen i Prioratos druemiks. Men den får sjelden spille hovedrollen – ennå. Ikke uventet dominerer den i de 1000 hektar med nye vinmarker som er plantet de siste 15 årene.

17 Phylloxera ! Katalonia ble rammet av phylloxera som alle andre vinområder i Europa. Vinrankene måtte rives opp og ble til dels erstattet med oliven, hasselnøtt- og mandeltrær. Det var ikke mange som hadde økonomi til å plante nye vinranker. Økonomisk sett har det vært veldig tøffe tider i Priorato og Montsant, så harde at vinbøndene måtte flytte fra gårdene sine og til større byer for å få jobb. Dermed ble vinmarkene liggende lenge brakk.

18 Vant til å slåss Francos regime gjorde ikke forholdene noe bedre. Men nå er det jo gjerne slik at er man oppvokst i karrige strøk, så gir man kke så lett opp. Selv om vinbøndene flyttet til byen, solgte de ikke sine marker og vinmarker. Det var jo deres stolte arv fra sine kjære forfedre. Og går vi tilbake til tiden før 1950, så var det heller ingen som var interessert i å kjøpe vinmarkene. De var til dels misligholdt, og området var svært krevende å jobbe i.

19 Gjenoppdagelsen ! Etter phylloxera-lusas herjinger lå vinmarkene brakk inntil René Barbier gjenoppdaget det og kjøpte vinmarker rundt Gratallops fra På den tiden ble 90% av vinen solgt som bulk. I 1989 fikk han med seg fire produsenter i landsbyen Gratallops, og de etablerte et moderne vinifikasjonsanlegg og restaurerte noen av de beste vinmarkene (clos) der gamle stokker av de historiske sortene Garnacha (Grenache) og Cariñena (Carignan) hadde overlevd blant villnisset.

20 Gjenoppdagelsen ! Det hele begynte med vin. I 1989 besøkte en gruppe av vinkjennere i Priorat, en fattig, fjellrike landlig område i landet fra Tarragona, i den spanske provinsen Catalonia. De hadde hørt om regionens unike forhold for dyrking av druer, selv om vinen blir produsert var uraffinert og vanligvis solgt i beholdere snarere enn flasker.

21 ” Pionerene !” Gruppen ble ledet av René Barbier, en veteran vinmakeren fra La Rioja. De andre var Álvaro Palacios, også sønn av vinmakere i La Rioja, Carles Pastrana, en spansk journalist og vin elsker fra Tarragona, og Daphne Glorian, en sveitsisk-fransk advokat. Med dem ble Josep Lluis Perez, en lokal professor i enology og grunnlegger av Enology School i Falset, den Priorat hovedstad. De må ha likt det de så, for de begynt å kjøpe land, rehabilitering av gamle vinmarker, planting av nye, og lage vin under navn som Clos de l'Obac, Clos Erasmus og L'Ermita som siden har fremkalte ros fra vin forståsegpåere over hele verden.

22 René Barbier René Barbier med familierøtter i Rhone-dalen og slektning med René Barbier i Penedes var den som gjenoppdaget Priorato i Han omtales i dag som gudfaren til dagens moderne vinfilosofi og den rivende utviklingen som har funnet sted i Priorato og Montsant. Clos Mogador er ved siden av L'Ermita og Clos Erasmus den mest berømte prioratvinen.

23 Alvaro Palacios Alvaro forlot sin familiebodega Palacios Remondo i Rioja og etter to års lære hos Château Pétrus etablerte han seg i Priorato i 1989 med 30 ha. Lager kostbare viner i helt øverst kvalitetsjikt med L'Ermita som flaggskipet - en av Spanias dyreste og mest berømte viner. Den kommer fra vinmarken med samme navn. Både L'Ermita og Finca Dofi gjærer i store brukte eikefat, den sistnevnte er mer moderne i uttrykket. I følge Alvaro selv, er L'Ermita best etter 8-9 år. Les Terrasses er satt sammen av druer fra 100 ulike parseller.

24 José Luis Pérez Han etablerte Vingåden Mas Martinet i I motsetning til mange av de andre som disponerer svært gamle vinstokker, har Mas Martinet plantet alt selv. José Luis har vært mentor og forbilde for mange av de yngre produsentene, og han er også professor i ønologi på universitetet i Tarragona. I dag drives den 15 ha store gården av datteren og ønologen Sara, for øvrig gift med René Barbier jr.

25 Daphnie Glorian Sveitseren Daphnie Glorian på bodegaen Clos i Terrases España med sine 7 ha i vinmarkene Escales, Socarrats og Aubagades, har siden 1990 laget 3200 flasker årlig av Clos Erasmus. Det meste går til USA (hun er gift med den amerikanske vinimportøren Eric Solomon) og både 2004 og 2005 fikk 100 poeng av Parker. Clos Erasmus kommer fra vinmarken Las Escales (2,5 ha) og utbytte er hl pr. ha. Laurel produseres i 4300 eksemplarer årlig..

26 Carles Pastrana Carles Pastrana og Mariona Jarque etablerte Costers de Siurana i 1987, og var blant de fem pionerene som fornyet Prioriato på tallet. De disponerer i dag 130 ha, hvorav Clos de l'Obac kommer fra 50 ha i Grattalops og Miserere fra en 80 ha vinmark i Torroja. De driver også en utmerket restaurant i Gratallops - El Celler de Gratallops.

27

28

29

30

31

32

33 Capçanes

34 Celler de Capçanes

35

36 Cellers de Capçanes Cellers de Capçanes var gjennom mesteparten av forrige århundre et relativt anonymt men ikke veldig stort spansk kooperativ med 80 medlemmer og 250 hektar som omkranser den lille landsbyen Capçanes langt inne i de sørkatalanske dalene. I likhet med hundrevis av andre kooperativer hadde også Capçanes som mål å produsere viner med mest mulig alkohol og farge som ble videresolgt i bulk til de store, i dette tilfellet Torres.

37 Cellers de Capçanes I 1998 tok den dynamiske kooperativlederen Fransisco Blanc en dramatisk beslutning, nemlig å kutte alle bånd med sin ene kunde og gå over til å tappe mesteparten i flasker. En beslutning som ikke ble godt mottatt verken hos kunden eller i den samlede medlems-massen, men Blancs overtalelsesevner seiret til slutt.

38 Gamle vinstokker.. Capçanes' store styrke er imidlertid den store mengden gamle vinstokker med de lokale druene garnacha og cariñena. Og siden Capçanes aldri kom til å erstatte den lett oksiderende garnacha med den mer farge- og alkoholsterke cariñena slik de fleste andre gjorde i volumperioden, har kooperativet derfor mer gamle garnachastokker enn hele Priorato til sammen.

39

40 I alt 40 hektar er over 50 år gamle og noen er inntil 100 år gamle
I alt 40 hektar er over 50 år gamle og noen er inntil 100 år gamle. Og siden mange av disse vinmarkene ligger på 700 m.o.h., er kvalitets-potensialet stort. Det demonstreres av toppvinen Cabrida, som er den en studie i garnachas kompleksitet når den får operere på egenhånd og når druematerialet kommer fra planter som er år og som bare gir nok druesaft til én flaske hver.

41

42

43 "Koshervin" Capçanes tok allerede i 1995 et kanskje like dramatisk grep ved å takke ja til å lage Spanias eneste koshervin. Og det i et svært så katolsk område. Men Fransisco Blanc en meget uortodoks og fremsynt kooperativbestyrer ville ikke bare lage en pasteurisert koshervin som er det vanligste, men koshervin etter gammeltestamentarisk oppskrift, såkalt Lo Meshubal. Hvilket innebærer ekstrem grad av hygiene og kontroll samtidig som det må finnes dobbelt opp av absolutt alt utstyr. Eksempelvis oppbevares vinen i tanker og fat som er forseglet av rabbien i Barcelona som må tilkalles hver gang noe skal gjøres med vinen. Vinmakerne må ikke engang se på vinen da den dermed blir uren i henhold til de ortodokse jødiske lover.

44 Peraj Ha’abib Selve vinen, Peraj Ha'abib (Flor de Primavera), fikk raskt kultstatus i Spania da Guia Peñin i 1999 ga 96-årgangen 95 poeng som en av de åtte beste spanske vinene. I dag kjøpes vinen hovedsakelig av ikke-jødiske vinfreaks.

45

46

47

48 Peraj Petita 2007 Ren rød farg med blåskjær . Frisk fruktig nese med preg av røde og mørke bær. God fylde, frisk syre og noe mineraler Land/distrikt: SPANIA, CATALONIA, MONTSANT Pris: Kr. 154,- Varenummer: Utvalg: BESTILLINGSUTVALG Passer til: Fugl og lam     Råstoff: 40% Garnacha, 40% Carinena, 20% Tempranillo Lagring: Innhold: Alkohol 14,00% Sukker: 1,60 g/l Syre: ukjent Lagringsgrad: KONSUMFERDIG, BØR IKKE LAGRES Produsent: Cellars de Capcanes

49 Mas d'en Gil Mas d'en Gil ligger i det karrige og ugjestmilde fjellområde ovenfor Tarragona, nærmere bestemt nær den lille byen Bellmunt. Vinrankene står i små terrasser flankert av Montsant og Serra de Llaberia. Varm fuktig luft kommer fra sør-øst og skaper et helt spesielt mikroklima, med store temperaturforskjeller.

50 Mas d’en Gil Ønologen Pere Rovira fra Penedes overtok den 80 ha store gården Masia Barril i I 2000 overtok han nabogården El Sas, og disponerte med det totalt 125 ha. Vingården produserer en del olivenolje og hasselnøtter og foreløpig er bare en tredel beplantet med vinstokker.

51 Marta Rovera Det er Marta Rovera som styrer vingården i dag. Hun er fjerde generasjon som lager vin, men hennes familie kom først til Priorato i 1998, da faren kjøpte eiendommen. De kommer opprinnelig fra Penedes, men fortrekker Priorato, hvor de kan være nokså små og lage kvalitetsvin. For eventuelt å vokse videre, sakte men sikkert. De har fått masse fin omtale i senere tid for sine mer moderne viner.

52 Jordsmonnet Som ellers i Priorat er jordsmonnet "llicorella" den røde skifern som gir en unik rikhet og struktur i vinene. Druer som blir benyttet er Garnacha, Cariñena, Macabeo, Syrah, og Cabernet Sauvignon. Innhøstingen går over 20 dager og begynner vanligvis i starten av september, den forgår 100% manuelt og man foretar en nøye selektering av druene.

53 Sjeldene vinstokker ! Mas d'en Gil har også noe så sjeldent som gamle stokker av macabeo og garnacha blanca med en alder på år. Dette er en skatt, og produksjonen er ikke så stor, kun ca 4000 flasker i året. Men når hver plante gir ca en halv kilo, da sier det seg selv at det ikke kan bli mer. Planen var egentlig å rive opp stokkene, men heldigvis falt de for fristelsen til å se hva de kunne få ut av druestokkene, noe de i dag ikke angrer på.

54 Kjøligst i sør Marta sier hun føler seg nærmere jorden her i Priorato! Hun ønsker bare å bruke egne druer, og i deres vinmarker er halvparten av stokkene over 40 år. Hun ønsker dessuten å jobbe økologisk, men siden de også har oliventrær, er det umulig. Det hun derimot gjør er å følge månens bevegelser for vinfremstillingen. Å jobbe med støtte fra månen er ikke noen nyhet for Rovera-familien, det er noe de har gjort i tre generasjoner. Bellmunt er helt sør i Priorato, og selv om vinmarkene ligger nokså høyt opp, nås de av vind fra Middelhavet som både kjøler ned luften og bærer med seg en del fuktighet. Det gir et litt kjøligere klima enn lenger inn i Priorato, og Marta mener hennes viner derfor får litt høyere syre, kanskje litt mindre farge, men tonen blir mer kjølig.

55 Coma Vella 2004 er ment som en introduksjon til Priorato, her brukes druer fra yngre vinranker og produksjonen er på flasker. Vinen kommer fra 25 ulike parseller og druene er garnacha peluda, garnacha pais, cariñena, cabernet sauvignon og syrah. Den lagres 12 måneder på franske eikefat, hvorav en femdel ny, resten er ett og to år gamle. Her er det smaken av rød frukt som gjelder. Vinen er derfor svært fruktig, imøtekommende og forholdsvis myk i anslaget med mye skogsbær og en fin syre.

56 Mas den Gil Coma Vella 2004 Land/distrikt: SPANIA, CATALONIA, PRIORAT
Pris: Kr. 249,90 Varenummer: Utvalg: BESTILLINGSUTVALG Passer til: Storfe, lam, småvilt     Råstoff: 49% Garnacha, 25% Carinena, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 1% Merlot Innhold: Alkohol 15,00% Sukker: 2,30 g/l Syre: 4,9 g/l Lagringsgrad: KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES Produsent: Mas den Gil

57 Bodega Alvaro Palacios
Alvaro er så nøye på kvaliteten at på enkelte vinmarker plukkes hver drue separat. Han kan gjerne bruke en uke på 100 kilo hvis det er nødvendig for å finne druer som alle er optimalt modne. Om sommeren kuttes rundt 50 prosent av avlingen vekk for å få opp kvaliteten. Av toppvinen L¿Ermita lager han bare flasker i året.

58 Bodegaen som Alvaro er i ferd med å bygge opp, ligger i utkanten av landsbyen Gratallops. Her befinner vi oss i et landskap som går bare opp og ned, hvor vinmarkene er bratte åssider, og hvor det er nødvendig å anlegge terrasser for at vinplantene skal kunne holde seg fast. Ved noen av dem nytter det ikke å komme opp med annet enn muldyr. Her er mange av vinstokkene rundt 100 år gamle, og det er druene Garnacha, Cariñena og Cabernet Sauvignon.

59 ”Du merker det straks Alvaro Palacios kommer inn i rommet at det er noe eget ved denne mannen. Han har karisma, og stråler ut kunnskap og entusiasme. Engasjert forteller han om vinene sine, hvordan han lager dem og hvorfor de er så spesielle .”

60 Heftig spansk rødvin Alvaro Palacios kommer opprinnelig fra Rioja, men har etablert seg i Priorato i Catalonia, og der produserer han noen av Spanias beste viner. Det er tre av dem, og i stigende rekkefølge hva angår kvalitet, er de som følger: Les Terrrasses, Finca Dofi og l’Ermita. Sistnevnte lages i så små volumer at den er omtrent umulig å få tak i,

61 L'Ermita Vi befinner oss i et landskap som går bare opp og ned, hvor vinmarkene er bratte åssider, og hvor det er nødvendig å anlegge terrasser for at vinplantene skal kunne holde seg fast. Ved noen av dem nytter det ikke å komme opp med annet enn muldyr. L'Ermita er en av disse. Her er vinstokkene rundt 100 år gamle, på druene Garnacha, Cariñena og Cabernet Sauvignon. Av dette må det bli en spesiell vin. Det er det mest normale en kan si om L'Ermita

62

63 Alvaro forlot sin familiebodega Palacios Remondo i Rioja og etter to års lære hos Château Pétrus etablerte han seg i Priorato i 1989 med 30 ha. Lager kostbare viner i helt øverst kvalitetsjikt med L'Ermita som flaggskipet - en av Spanias dyreste og mest berømte viner. Den kommer fra vinmarken med samme navn. Både L'Ermita og Finca Dofi gjærer i store brukte eikefat, den sistnevnte er mer moderne i uttrykket. I følge Alvaro selv, er L'Ermita best etter 8-9 år. Les Terrasses er satt sammen av druer fra 100 ulike parseller. Alvaro var blant de fem pionerene som fornyet Prioriato på tallet. (2009)

64 Les Terrasses Druene til Les Terrasses kjøpes inn fra hele 66 forskjellige druedyrkere rundt om i seks byer/distrikt i Priorat. Dette er små private jordeiere som har unike vinmarker. Maria Sentis for eksempel har en vinmark som bare produserer rundt 100 kilo druer i året. Men kvaliteten på råstoffet er så bra at Alvaro har skrevet langtidskontrakt med den gamle damen.

65 Les Terrasses 2007 Rund og åpen vin med flotte tanininer Aroma av solbær og vanilje. Konsentrert smak og lang ettersmak. Land/distrikt: SPANIA, CATALONIA, PRIORAT Pris: Kr. 279,- Varenummer: Utvalg: BESTILLINGSUTVALG Passer til: Storfe, lam, vilt Råstoff: 60% Carinena, 30% Garnacha,5% Cabernet Sauvignon, 5% Syrah Lagring: Innhold: Alkohol 14,50% Sukker: 1,70 g/l Syre: ukjent Lagringsgrad: KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES Produsent: Alvaro Palacios

66 Bodegas Mas Alta

67 Bodegas Mas Alta Historien bak Mas Alta starter med fem vinglade partnere fra Belgia, som drømte om å lage kvalitets vin dette karrige landskapet. To av disse var Michel og Christine Vanhoutte. Denne drømmen er nå gått i oppfyllelse takket være hardt arbeid, og hjelp fra to av Frankrikes mest velrenommerte vinmakere Michel Tardieu og Philippe Cambie.

68 Etter sakte modning for druene under Priorats stekende sol, er det tid for innhøsting, og alle som er med på denne jobben, enten det er i kjelleren eller i vinmarken vet at alt handler om respekt. Respekt for naturens gang, menn og kvinners arbeid gjennom flere generasjoner som har utviklet metoder og teknikker for druedyrking her i området.

69 Kvalitet Kvalitet har også alltid hovedfokus i alle ledd av prosessen hos Mas Alta. Som et ledd i stadig forbedring av denne, stod et helt nytt vineri klart i september 2008. Her har man investert i kjølige oppbevaringsrom for druene, doble sorteringsbånd for utvelging av kun de beste druene.

70 Både  når det gjelder klima, jordsmonn og geografi  stiller Priorat i en særklasse. Middelhavsklima med stekende varme sommerdager, iskalde netter sammen med avkjølende vind fra nordvest gir helt spesielle betingelser for modning av druene. Jordsmonnet består av den helt spesiell typen skifer LLicorella, den skjøre blålig skifer som finnes kun her. 

71 Det brukes sementtanker som fylles ved hjelp av gravitasjonskraft og moderne temperatur-kontroll.
Vinifikasjonen er forsiktig, med stor respekt for vinens frukt og kompleksitet som er typisk for Priorat. Disse vinene er helt unike i sin kategori, og er flotte i kombinasjon med mat.

72 Farge og duft: Dyp klar rød
Farge og duft: Dyp klar rød. Rik flott duft med søte mørke toner, solbær, urter, lakris og fat. Smak: Stor fylde i anslaget, følger duften, veldig rik stil, stor bløt og deilig frukt, fin syre, gode tanniner, en del sødme, sitter veldig lenge. (2006) Vurdering: En stor og flott vin med nydelig bløthet. Tåler fint 10 år. Bruksområde: Rike kjøttretter, gjerne godt krydret. Laget av: 50% carinena, 40% garnacha, 10% cabernet sauvignon. Økologisk Alkoholinnhold: 14,5 % vol.

73

74 Mas Collet 2008 Mørk Fiolettrød. Aroma Preget av morell og mørke bær, innslag av krydder, kaffe og eik. Litt varm ettersmak. Land/distrikt: SPANIA, CATALONIA, MONSANT Pris: Kr. 149,90 Varenummer: Utvalg: BESTILLINGSUTVALG Passer til: Storfe, lam og vilt Råstoff: 35% GARNACHA, 25% CARIÑERA, 25% TEMPRANILLO, % CABERNET SAUVIGNON Lagring: 9 MND. FATLAGRING.(nye / 5 års brukte franske / amerikanske) Innhold: Alkohol 14,00% Sukker: 2,00 g/l Syre: 5,00 g/l Lagringsgrad: KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES Produsent: Cellars de Capcanes

75 Prøvenotater Vin : _____________________________________
Farge: Lukt: Smak: Vurdering:


Laste ned ppt "Priorato og Montsant ”Det nye spania….?”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google