Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Matkultur.  Norge er et flerkulturelt samfunn hvor vi møter forskjellige matkulturer.  Hva er forskjellige matkulturer et resultat av?  Andre faktorer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Matkultur.  Norge er et flerkulturelt samfunn hvor vi møter forskjellige matkulturer.  Hva er forskjellige matkulturer et resultat av?  Andre faktorer."— Utskrift av presentasjonen:

1 Matkultur

2  Norge er et flerkulturelt samfunn hvor vi møter forskjellige matkulturer.  Hva er forskjellige matkulturer et resultat av?  Andre faktorer som kan spille inn? Mat og kulturer

3  Mat er identitet!  Fire hovedgrupper:  Norsk tradisjonsmat  Samisk tradisjonsmat  Mat fra andre land  Norsk kosthold i dag, består av noe fra alle de tre gruppene over. Ulike matkulturer i Norge

4  Klima har satt preg på mattradisjonene  Melkeprodukter  Ost, smør og myse var viktig.  Begynte ikke å drikke fersk melk før på 1900-tallet.  Kjøtt: I gammel tid slaktet man bare på høsten.  Ferskt kjøtt ble bare spist i slaktetiden.  Det meste ble saltet, tørket, røkt eller speket. Norsk matkultur - råvarer

5  Salt: Ble produsert langs kysten.  Frukt og grønnsaker: Minimalt i starten.  Ville bær og urter var viktige.  Vi importerte matråvarer allerede fra Middelalderen.  Poteter, hagebær og dyrket frukt kom på 1700-tallet. Norsk matkultur - råvarer

6  Hvilken mat ser du på som norsk tradisjonsmat? Norsk matkultur - maten

7  Brød  Fra vikingtiden  brauðiskr – brødtallerken  Kvernhus på tallet  Flatbrød  Begynte med lefser og lomper på 1800-tallet.  Poteten gjorde inntog  Grøt  Ble spist daglig. Norsk matkultur - maten

8  Sodd  Fast søndagsmiddag over hele landet.  Spekekjøtt  Hoveddel av kostholdet om sommeren. Norsk matkultur - maten

9  Ost  Smør  Myse Norsk matkultur - maten

10  Fisk  Tørket  Saltet  Røkt  Raket Norsk matkultur - maten

11  Relativt stabilt frem til 1800-tallet  Kraftig befolkningsvekst  Mer industri  Bydannelse  Pengehusholdning kontra naturalhusholdning  Økt import  Møte med andre matkulturer  Innvandring  Reise Endring i tradisjonene

12  Store norsk leksikon,  Digitale læremidler for videregående opplæring,  Google, bilder Kilder

13  Velg ett av landene nedenfor.  Kina  Japan  Italia  USA  Mexico  Iran  Grønland Oppgave

14  Finn ut følgende:  Korte fakta om landet  Spesielle råvarer som dyrkes der  Tradisjonelle matretter  Leveres på Moodle senest 12/12, klokken Oppgave


Laste ned ppt "Matkultur.  Norge er et flerkulturelt samfunn hvor vi møter forskjellige matkulturer.  Hva er forskjellige matkulturer et resultat av?  Andre faktorer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google