Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FLERE GODE VINER ! Tore Haave 25.10. 2013. TORE HAAVE 02.11.13.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FLERE GODE VINER ! Tore Haave 25.10. 2013. TORE HAAVE 02.11.13."— Utskrift av presentasjonen:

1 FLERE GODE VINER ! Tore Haave TORE HAAVE

2 Du skal ha det gøy med vin, den skal deles og smakes !

3

4 Slik bør man smake vin ! Spytt !
Polansatte kan få sparken for ikke å gjøre det. For anmeldere kan det bety slutten. Og for kjennere er det tabu. De eneste som ikke spytter, er amatører.

5 Chateau Potensac Château Potensac Bordeaux , Frankrike Kroner 359,90 Bestilling 87 Poeng B&R Wine Moden, animalsk med mint, lær og sedertre. Avrundet og tilgjengelig, lett krydret og med fin fasthet i ettersmaken. Drikk nå til Til rødt kjøtt.

6

7 Chateau Potensac Ch potensac er en ledende Cru Bougeois som ligger lengst nord i Medoc. Potensac er en stor eiendom på 50 hektar med vinmarker som er plantet på jord rik på grus og rød leire. Vinrankene (60 % Cab.Saugvignon, 25 % Merlot, 15 % Cab. Franc) har en høy gjennomsnittsalder på 35 år. Druene er håndhøstet og deretter temperatur-kontrollert på betong og ståltanker. Deretter blir vinen modnet i små eikefat (20% nye) i måneder. Kvalieten på Potensac har vært på en oppadgående kurve helt siden Michel Delon, eieren av Leoville-Las-Cases , tok over i 1970. Han døde i år 2000, eiendommen i dag drivers av hans dynamiske sønn Jean-Hubbert Ch. Potensac ligger i den såkaldte ”gode” delen av medoc, hvilket sikrer raffinement i tilegg til holdbarhet.

8 Paternina Conde de los Andes
6163 Paternina Conde de los Andes Gran Reserva Federico Paternina Rioja, Spania Kroner 259,90 basiskategori 88 poeng Interbrands Norway Dufter av krydder og tobakk med hint av stall. Strukturert og konsentrert moden frukt på smak med lang og tørr utgang. Drikk nå til Passer til lam og okse.

9 Paternina Conde de los Andes
Bodegaen er grunnlagt av Federico Paternina Josue i 1896. FP er en av Spanias ledende produsenter i Rioja. De eier flere vingårder i hele Spania. Produserer også Sherry, brandy,div likører osv. Conde de los Andes er den eldste, med kjellere fra 1600-tallet

10 Taurasi Land: Italia Område:Campania Produsent: Mastroberardino Druer: Aglianico Pris: kr 324, Poeng Fargen er tett rubinrød. Aromaene i vinen er flere lag med mørk frukt, mentol, kirsebær og rød plomme. Sekundæraromaer av aske og sigar. Ganske elegant, men føles litt tett og lukket med aggressive syrer. Jeg tror derimot at dette blir en super vin å åpne om 5-10 år.

11 Aglianico Utbredelse: Drue som benyttes mye i sør-Italia. De mest kjente vinene basert på denne druen er Taurasi (Campania) og Aglianico del Vulture (Basilicata). Generelt: Drue med mørkt skall som gir viner med dyp farge og kraftig struktur. Opprinnelsen er usikker, men en teori er at den kommer fra Hellas og at navnet Aglianico har utspring i Ellenico som er italiensk for "hellensk" eller gresk. Druen ser ut til å trives spesielt godt i vulkansk jordsmonn. Både Taurasi og Aglianico del Vulture er bevis på det. Kraftige tanniner, mye ekstrakt Fyldige, gjerne litt rustikke retter som rødvinsbrasiert kjøtt av lam eller okse til storvilt og fyldige gryteretter med mørkt kjøtt Fast og fyldig med markant kropp. Beholder en viss fasthet livet ut. Intense aromaer i den mørkere deler av registeret bestående av mørke bær med innslag av kaffe og sjokolade ved lagring. De beste kan ha likhesttrkk med en Barolo. Struktur: Aroma: Barolo. Mat:

12 Taurasi Italia, Campania 92 poeng Evento AS Mastroberardino er en produsent som lager bedre vin for hver årgang. Stilen er relativt tradisjonell med avdempet eikepreg og kompleks lagret karakter. Vinen er lagret på både store slovenske eikefat og små franske eikefat. Svært elegant og tilgjengelig Taurasi med fine aromaer av jordbær, bjørnebær og et hint av blomster. Smaken er fast, frisk og aromatisk med lang tørr finish.

13 Taurasi Dramatiske og høytliggende bratte Taurasi-vinmarker. Taurasi er ikke akkurat en vin for masseproduksjon. Taurasi er en stor vin dyrket i magert jordsmonn og vulkansk aske langs fjellsidene rundt Irpina i Campania. På tross av Taurasi-vinenes historie og utvilsomme kvalitet er dette fremdeles en ukjent storhet for mange. Terskelen blant vininteresserte er foreløpig lavere for å kjøpe en mer moteriktig vin fra Burgund, Barolo eller Rhône til mellom 200 og 300 kroner er enn en italiensk Taurasi. Dette er noe som ganske sikkert vil endre seg fremover. Campania-regionen er i støtet, de har et meget godt hjemmemarked i Italia, får strålende kritikker og det gjøres for tiden store investeringer i vinindustrien.

14 Taurasi Som så mange andre av Italias vinregioner har også Taurasi vært under gresk og Romersk innflytelse, helt tilbake til 800 år f.kr. Området har perfekt terroir og topografi for Aglianico druen. Mange vingårder ligger ofte på over 400 m over havet. Her er utallige typer jordsmonn,fra kalkholdige til vulkanske. På tross av sin gamle opprinnelse blir området likevel sett på som moderne angående vinproduksjon.

15 Hva er eiswein ? Eiswein, isvin, hvitvin fremstilt av druer som har vært utsatt for frost. Etter innhøstning blir isen fjernet og druene presset. Mosten oppnår et høyt sukkerinnhold.Dermed bli den ferdige vinen meget søt. Kostbar.

16 En kald fornøyelse ! Eiswein er risikosport. Frosten kan utebli og druene risikerer å råtne i påvente av frost. Krever stor arbeidskraft for plukke hele avlingen i løpet av få timer på et øyeblikks varsel ! Tyskland og Canada er største produsenter av eiswein

17

18 Peter Nicolay, Eiswein 2008 Varenummer: 9464002 Varetype: Hvitvin
Produktutvalg: Bestillingsutvalg Butikkategori: Uavhengig sortiment Karakteristikk: Fylde:Friskhet:Sødme: Farge: Klar, gullgul. Lukt: Rik duft av aprikos, modne epler, sitrus. Smak: Strålende syre, smaken følger nesen, lang ettersmak Passer til:       Land/distrikt: Tyskland, Pfalz, Øvrige Årgang: 2008 Råstoff: Riesling 100% Innhold: Alkohol 7,50%Sukker: 190,00 g/l Syre: 7,30 g/l Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres Produsent: Peter Nicolay Grossist: Winetailor as Distributør: Vectura AS Emballasjetype: Engangsflasker av glass Korktype: Naturkork

19 Peter nicolay er en gammel og ærverdig produsent i Bernkastel.
Opprinnelse tilbake til tidlig 1800-tall. Har mange podede, gamle vinstokker som ikke ble rammet av phylloxera. Dyrker vin etter økologiske prinsipper. Vinrankene vokser i ren skifer, og åssidene er nesten loddrette. Har rykte på seg for å lage fantastiske viner.

20 Peter Nicolay, Phalz

21

22 Lavigne, en musikalsk vin
En studie Hariot Watt University i Edinburg funnet at det å spille visse typer musikk kan bedre smaken med opp til 60%.En Japansk forsker, Masaru Emoto, viste at musikk kan endre vannmolekyler, særlig klassisk musikk, på en harmonisk måte. Siden mennesket består av mye vann, så er det hans forklaring på hvorfor musikk har så stor innvirkning på mennesker. Vin som da består av mest vann, vil utvikle seg gunstig på fat i en vinkjeller. Lavigne spiller klassisk musikk i sin fatkjeller hele døgnet 7dager i uken. Lydstyrken er hele 90 decibel pga lydtapet inn i fatet er på 56 decibel. Lydens hastighet i hans vin er rundt 1480m/sek, fire ganger høyere enn luft, noe som bidrar til å fordele trykket inne i fatene.

23


Laste ned ppt "FLERE GODE VINER ! Tore Haave 25.10. 2013. TORE HAAVE 02.11.13."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google