Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
CHABLIS
2
Historie - Chablis Ligger nord i Burgund, ca 2t fra Paris
Var tidligere en innsjø Skiller seg ut fra resten av Burgund p.g.a jordsmonnet, kimmeridgekalk, skapt for ca 180mill år siden Oppkalt etter en liten landsby i Dorset i England, med samme type kalkforekomster
3
Chablis Historie, forts
Består av: 7 Grand Cru, Les Clos, Les Preuses, Valmur, Grenouilles, Blanchot, Bougros og Vaudésir 40 1.Cru – Vaillon, Fourchaume, Beauroy, Montée de Tonerre, Mont de Milieau er de mest kjente AOC Chablis Petit Chablis
4
Vinmarker
5
Vinmarker
6
Kart over Chablis
7
Jordsmonn i Chablis Ligger i anden av Pariserbassenget
Kimeridge og Portlands-kalk samt leire Jordsmonnet inneholder fossile skalldyr, særlig av en østerstype – Exogyra virgula. Avleiringer fra innsjøen Chablis var for ca 180 mill år siden en innsjø
8
Tverrsnitt av jordsmonn
9
Appelasjoner i Chablis
Petit Chablis ha (1995) Chablis AC ha Chablis Premier Cru ha Chablis Grand Cru ha Gjennomsnittsproduksjon for de 4 kvalitetene fra 1995 – 1999 var 24,5 mill liter
10
Vinmarkutnyttelse Grand Cru – alt som er mulig er utnyttet. Alle Grand Cru må komme fra komunen Chablis 1.Cru – 700 av 750 ha, kommer fra 15 nærliggende kommuner AOC Chablis – 2300 av 2600 ha Petit Chablis – kun 200 av 1800 ha
11
Kart over Grand Cru Vinmarker
12
Kart over Chablis
13
Klima Ligger langt nord, på breddegrad med Champagne Semi continentalt
varme sommere kjølige og lange vintre Fare for sen frost på våren (vårfrost), skjer ofte, reduserer avlingen betraktelig, opp til halvparten Fare for tidlig vinter druene modnes ikke
14
Sen frost - varme
15
Sen frost - vann
16
Bruk av eik Eikebruk er et kontroversielt aspekt i Chablis
Chablis er det eneste vindistrikt der Chardonnay druen ikke automatisk har eikelagring Noen sverger for stpltanker, vinen gir naturlig terroar, mineral, sitrus og syre struktur Andre lagrer vinene på eikefat og mener at en forsiktig oksidering gir vinen en økt kompleksitet, bløtere syre og nøttepreg
17
Chardonnay Druen Eneste lovlige drue tillatt
Kort vekst sesong, knopper tidlig, modner sent Faste små runde bær med distinkt mørk gul farge Trives på alle kontinent, gir best resultat på kalk Høyt sukker / alkoholinnhold Den drue hvor vinen lagres best på eikefat Gir duft av sitrus, lime, mineral og honning
18
Vinmarker
19
Vinmarker om vinteren
20
Årganger 2006 – Tidlig innhøsting, tiltalende aromatiske viner
2005 – Liten fremragende avling, tette konsentrerte viner 2004 – Vanskelig år, meldugg et problem, likevel større avling enn 03 2003 – Beskjeden produksjon, modne viner, lavt syrenivå og balanse 2002 – Utmerket år, kanskje lik 2000 årgangen 2001 – middels år, overmoden frukt, lite syre 2000 – Meget bra, optimal modenhet på druene samt godt med syre 1999 – Meget bra, masse syre 1998 – Vanskelig år, råte, kaldt 1997 – Godt år, varmt, optimal modning av druene. Høyt syrenivå. 1996 – Topp årgang, stålsyre, fyldig og kompleks
21
Årganger 1995 – Meget bra, noe mindre syre enn 96, kompleks, rik og finesse 1994 – Vanskelig år, hagel og varmt. Overmodne druer, lite syre, fete, noe plumpe viner 1993 – Godt år, drikkes nå. Varmt år, med god modning av druene, bra syre 1992 – Godt år for hvite burgundere, bedre enn 1993 for Chablis. Drikkes nå. 1991 – Vanskelig år, råte, lite syre. Kan være ”over the edge”. Vær forsiktig med å kjøpe denne årgangen. 1990 – Topp år, bra syre, frukt og lagrings potensiale
22
Viner til smaking Varenr: varenavn Pris
Petit Chablis Clothil Davenne 124,50 Chablis AC Brochard 07/08 149,90 Chablis 1. Cru Defaix Côtes de Lechet 06 199,- Chablis 1. Cru Fourchaume 06 J. Moreau & Fils 279,- Chablis Grand Cru Les Clos J. Moreau & Fils 425,-
23
Kart over Chablis
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.