Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vinum Stavanger – Veneto Stavanger, 05.10.2010. 2010 2 Veneto map Mest kjente områder:  Valpolicella (spennende)  Bardolino (ikke spennende)  Soave.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vinum Stavanger – Veneto Stavanger, 05.10.2010. 2010 2 Veneto map Mest kjente områder:  Valpolicella (spennende)  Bardolino (ikke spennende)  Soave."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vinum Stavanger – Veneto Stavanger,

2 Veneto map Mest kjente områder:  Valpolicella (spennende)  Bardolino (ikke spennende)  Soave (ikke spennende) Mest kjente viner:  Amaraone  Ripasso  Valpolicella  Recioto  Passito  Soave  Bardolino  Prosecco (Cartizze)

3 Veneto  Veneto ligger i det nord-østlige hjørnet av Italia (med Gardasjøen i vest og Venezia ut mot Adriaterhavet), og er landets største vinproduserende region  Selv om regionen historisk er kjent for masseproduksjon av billigvin gjennom de store kooperativene og de store vinhusene, leverer mange uavhengige småprodusenter i stadig stigende grad kvalitetsviner.  I regionen er det spesielt under-sonene Valpolicella, Bardolino og Soave som "har fått seg et navn ". De to føste er kjent for sine røde viner, Soave for hvitvin  Valpolicella DOC omkranser byen Verona på nordsiden og består av nord-sydgående dalfører ved foten av Monti Lessini. Classico-området ligger nærmest Gardsjøen som bidrar med varme.  På etiketten angis det om vinen er fra Classico-området som inkluderer Negrar, Fumane, San Pietro og Novare. Når Superiore føyes til, indikerer det vin lagd av mer modne druer ( derav høyere alkoholinnhold) og lengre lagring hos produsenten. Mange av ripassoene hører hjemme her. I tillegg operer de med Riserva, som indikerer enda mer modne druer og ytterligere lagring.  De tradisjonelle druene er: Corvina (en virkelig kvalitetsdrue), Rondinella, Corvinnone Molinara og Garganega  Sistnevnte er druen bak de fineste Soave vinene, de tre første er røde druer som står bak Valpolicella og Bardolino.  Mat/vin: Der Amarone er en oste-/viltvin, og Recioto primært til dessert, kan du nyte en Valpolicella Classico til alle typer lettere retter; pasta, pizza, kylling, kalv, ja sågar fisk. En Valpolicella Classico Superiore er ofte kraftigere, og vil derfor kunne nyttes til mørkt kjøtt, gryter o.l. Men det lønner seg å kjenne produsenten og hans stil før du matcher

4 Valpolicella DOC – Valpolicella, Amarone, Ripasso, Recioto  Valpolicella kan variere fra en lys og lett vin med 11% alkoholinnhold til en kraftig, mørk vin med 16-17% alkohol.  I Valpolicella er det spesielt de to passitovinene som har plassert området i den øverste divisjonen av italienske vinområder: Amarone della Valpolicella og Recioto della Valpolicella  Amarone og Recioto er fremstilt av druer som er utsatt for en kontrollert tørkeprosess - appassimento. Etter plukking, legges druene på loft med god gjennomlufting, gjerne frem til medio januar påfølgende år. Når rundt halvparten av vannet er fordampet, og druene begynner å ligne rosiner, presses de forsiktig, og ut kommer svært søt og konsentrert most. Amarone er den tørre versjonen, Recioto den med sødme.  Amarone gjæres fullt ut, og er en tørr rødvin med høyt alkoholinnhold mens for Recioto avbrytes gjæringen før alt sukkeret er omdannet til alkohol, slik at man får en søt vin  Amarone og Recioto er hva italienerne kaller "Vini da meditazione". De egner seg meget godt å drikke alene, uten mat til. Dessuten: Til kraftig vilt og ost er Amarone et fint følge, mens Recioto er super til endel desserter, som gjerne kan inneholde sjokolade  Amarone:  En Amarone skal ha minimum 14 prosent alkohol, men noen Amarone-viner har opp til 17,5 prosent alkohol  Til Amarone brukes samme druer som i vanlig Valpolicella, det vil si Corvina Veronese, Rondinella og Molinara. Corvina er blandingens viktigste drue  En Amarone skal være laget av prosent corvina-druer, 5-30 prosent rondinella og 15 prosent andre godkjente druer.  Vinen skal lagres på eik i minst to år før den kan kalles Amarone  Recioto:  Av disse druene med svært redusert veskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søte Recioto della Valpolicella (av de søteste druene og med restsukker)  Recioto er søt dessertvin  Ripasso:  Ripasso er en produksjonsteknikk som går ut på å gi vinen en ekstra gjæring på rester av Amarone.  Teknikken praktiseres ulikt blant de forskjellige produsentene: noen heller lett Valpolicella-vin over druerestene av Amarone-produksjonen, noen lar druene tørke noen få uker før vinen produseres, noen tilsetter tørkede druer i lett Valpolicella-vin og lar det gjære en gang til og noen blander lett Valpolicella-vin med Amarone. Resultatet er uansett en fyldigere variant av Valpolicella.

5 Soave DOC, Soave Superiore DOCG og Recioto di Soave DOCG Soave ligger øst for Valpolicella og de beste vinene kommer fra Classicodelen i kommunene Soave og Monforte d'Alphone. Området fikk sin DOC i 1968 og er Italias største hvitvinsproduserende område. Den søte passitovinen Recioto di Soave fikk sin egen DOCG i et eget distrikt som strekker seg ut av Classicoområdet I 2001 ble Soave Superiore definert som selvstendig DOCG (de beste vinmarkene), og i 2002 fikk vi et nytt underområde Soave Colli Scaligeri som ligger nord/vest for classicosonen Soave er en hvitvin som varierer fra det helt enkle til det noe mer fyldige. De beste vinene finner man gjerne i Classico-sonen. Soave lagres normalt kun på ståltanker, ikke på trefat. De gjør at vinen beholder den milde, bløte smaken som har gjort Soave til en av de mest populære hvitvinene i USA. Soave lages i hovedssak av druen Garganega som ved store utbytte produserer en nøytral og tynn vin. Det er derfor viktig å identifisere de relativt få produsentene som jobber med lavt utbytte og etterstreber kvalitet I Soave produseres også en søt passitovin: Recioto di Soave. Den produseres med tørkede druer, og er en søt og intens hvitvin.

6 Viner som skal smakes Cartizze:  Cartizze Prosecco Superiore Dry ,00 NOK Valpolicelle Classico:  Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 129,90 NOK Ripasso:  Musella Valpolicella Superiore Ripasso 179,00 NOK  Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso ,90 NOK Amarone  Bertani Amarone della Valpolicella Classico 700,00 NOK  Musella Amarone della Valpolicella Riserva 339,00 NOK Recioto  Accordini Recioto della Valpolicella Classico 249,90 NOK Passito de Soave:  Icaro Passito Re maggiore – Fasoli Gino (Chardonnay 70%, Garganega 30%) – finnes ikke på Vinmonopolet

7 Vinums kommentar til vinene Cartizze - Fruktig med silke bobbler. Halvtørr, minner om en mindre søt og mindre fruktig Moscato. Veldig fin sprudlende vin, fint alternativ til Champ. Vigne Nuove - Ikke så kraftig aroma på, men litt lukt av kirsebær. På smak dominerer også kirsebær, fin syre, noe tørr men på ingen måte dominerende. Relativt lett vin med kort ettersmak. Litt bitter i avslutningen. Musella Ripasso - Noe perfymert på duft, kanskje litt lær? Noe krydder på smak, med fin, avbalansert syre. Ikke spesielt fruktig, men noe kirsebær. Litt animalistisk, kjøtt. Vinen åpnet seg opp og ble bedre etter lufting. Tommasi Ripasso - Litt kjeller, sopp luikt, klær som har ligget i kofferten litt for lenge. Delikat kirsebær på smak, noe bitter, mindre syre enn Musella. Noe krydder i smaken, ikke helt sikker på hva. Egentlig litt tam på smaken. Dette bedret seg kraftig etter å ha blitt luftet en stund. Vinen vokste og ble veldig god. Passet veldig godt til Reinsdyr med rødvinssaus. Musella Amarone - Vanilje og kirsebær på duft. Kan umiddelbart minne litt om portvin. Tørkede frukter som rosin og fiken på smak. Fin, rund og fyldig vin som passet utmerket til Parmesan ost. Bertani - Mindre frukt enn de andre, veldig balansert og fin, avslepet syre. Ganske bitter i avslutningen. Veldig god


Laste ned ppt "Vinum Stavanger – Veneto Stavanger, 05.10.2010. 2010 2 Veneto map Mest kjente områder:  Valpolicella (spennende)  Bardolino (ikke spennende)  Soave."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google