Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KLIMANYTTE AV GJENVINNING 20.01.09 Øystein Solevåg

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KLIMANYTTE AV GJENVINNING 20.01.09 Øystein Solevåg"— Utskrift av presentasjonen:

1 KLIMANYTTE AV GJENVINNING 20.01.09 Øystein Solevåg oystein@bergfald.no

2 Hvem er Bergfald & Co? Rådgivningsfirma stiftet i 1993 med 7 ansatte. Basert i Oslo med distriktskontorer på Sunnmøre og i Grenland. Grunnforurensning, miljømerking av varer og tjenester, implementering av miljøsystemer, klimaregnskap, klima- og energiplaner. Vi har bakgrunn fra miljøorganisasjoner som Bellona og Naturvernforbundet, og faglig kompetanse innen miljø- og energiteknikk, hydrologi, forurensning, kjemi og samfunn.

3

4 Tre hovedutfordringer Klimaendringene gir oss enorme tekniske og økonomiske ­utfordringer, vi må dessuten endre måtene vi tenker på. Hogst, forurensning og utbygginger fører til at planter, dyr og ­andre arter dør ut i et tempo jorda ikke har sett maken til siden dinosaurene døde ut. Vi bruker atmosfæren og våre barns kropper som laboratorier for å finne ut effekten av de mange helse- og miljøfarlige stoffene vi tar i bruk.

5 Er vår velstand bygd på slaveri? Hvem har sydd klærne vi har på oss? Hva har de fått betalt for jobben? Hvordan er lønns- og arbeidsvilkårene deres?

6 Selv om vi blir flinkere til å sortere... Blir det mer og mer avfall!

7

8 Gjenvinningsbransjen Samler inn Sorterer Transporterer Omdanner Leverer råvarer til annen industri Store, små, offentlige, private, lokale, internasjonale… Rapporten om klimanytte er utarbeidet på oppdrag fra Norsk Industri, Norsk Returmetallforening og Norsk Returpapirforbund.

9 ”Klimanytte”

10 Klimagassutslipp i tonn CO 2 pr. tonn gjenvunnet materiale

11 Denne boksen veier ca 20 gram og er av aluminium. Om den gjenvinnes er det en besparelse på 200 gram CO 2. Det tilsvarer 1,1 km med en Audi A4 3.0 TDI quattro 240 Hk Hva betyr dette i praksis?

12 I nasjonal sammenheng: Opp mot 10%

13 Flere fraksjoner Kjølemedier Sink Bly Organisk avfall Asfalt, betong og tegl Det hadde vært interessant å vurdere flere av disse. Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall tar opp kjølemedier samt asfalt, betong og tegl. Østfoldforskning har sett på organisk (2009).

14

15

16

17

18

19

20

21

22 ”Bivirkninger” av økt gjenvinning Vår gjennomgang dekker utelukkende klimanytte. Andre relevante miljø- og helseeffekter: –Biologisk mangfold (trevirke og papir, gruvedrift, olje- og gassutvinning) –Miljøgifter (kobber, gruvedrift, olje- og gassutvinning, prosessindustri) –Sosiale konsekvenser (kobber, gruvedrift, olje- og gassutvinning, skogbruk) La Oroya, Peru: Gruvesamfunn der 99 % av alle barn har forhøyet metallinnhold i blodet

23 Hvor mange jordkloder? Gjenvinning er gunstig for flere enn gjenvinningsindustrien. Reflekterer råvareprisene de reelle kostnadene? Kretsløpsøkonomien forutsetter gjenvinningsindustri, gjenvinningsindustri forutsetter tilgjengelige ressurser, tilgjengelige ressurser forutsetter sortering. Indisk smelteverk (Bhiwadi)

24 1. Deponiforbud 2. Krav til bygge- og anleggsavfall 3. Økt oppslutning om gjenvinningsordningene (informasjon, Miljøfyrtårn) 4. Nye ordninger for nye produkter (aluminium særlig aktuelt) 5. Regeneringsanlegg for spillolje 6. Metallutvinning ved energigjenvinning 7. ”Gruvedrift” på deponier 8. Økt støtte til fjernvarme 9. Støtte til produksjon av brensel og fastbrenselovner Øke gjenvinningen

25 Hvordan får vi økt gjenvinning av papp, papir, trevirke og glass?

26 Hvordan får vi økt gjenvinning av jern og stål?

27 Hvordan får vi økt gjenvinning av aluminium?

28 Hvordan får vi økt gjenvinning av kobber?

29 Hvordan får vi økt gjenvinning av spillolje og plast?

30 Miljøutfordringane gjør folk makteslause – gjenvinne kan alle gjøre! Men informasjon er fortsatt viktig

31 Er byggenæringen på rett veg? Nasjonal handlingsplan adresserer utfordringene. Greier vi å følge opp? JA


Laste ned ppt "KLIMANYTTE AV GJENVINNING 20.01.09 Øystein Solevåg"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google