Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvorfor oppsøker folk et vaksinasjonskontor? Selvfølgelig for ikke å bli syke under reisen, men hva er det vi gjør som hindrer dem i det?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvorfor oppsøker folk et vaksinasjonskontor? Selvfølgelig for ikke å bli syke under reisen, men hva er det vi gjør som hindrer dem i det?"— Utskrift av presentasjonen:

1

2

3 Hvorfor oppsøker folk et vaksinasjonskontor?
Selvfølgelig for ikke å bli syke under reisen, men hva er det vi gjør som hindrer dem i det?

4 Hva er vitsen med reisemedisin?
Vi gir en rekke vaksiner mot sykdommer man likevel ikke får: -Difteri, Tetanus, Polio, Japansk encefalitt Tyfoid- og Gulfeber Mot Hepatitt A, som noen få får, men som ikke er særlig farlig, og som befolkningen snart er immunisert mot. Mot noen vanlige sykdommer som vaksinene gir liten beskyttelse mot: -Influensa og Turistdiaré Noen vaksiner som gis på spesielle indikasjoner: -Hepatitt B, Rabies og Meningokokk ACWY .

5 Hva er vitsen med reisemedisin?
Vi gir råd som vi ikke aner om noen kommer til å følge: -Seksuelt overførbare sykdommer, inkludert HIV -Mat og vannhygiene -Insektstikkprofylakse (hjelper det å ta på seg dekkende klær?)

6 Hva er vitsen med reisemedisin?
Malariamedisin. -Hvor mye av malariamedisinene er egentlig nødvendige?

7 Statistikk fra Europeiske reiseforsikring 2003
Tallene representerer noe under 50% av det norske markedet 10-15% reiser uten forsikring Plutselig død                    24 Hjerteinfarkt                       8 Drukning                           6 Leversvikt og alk. intox        4 Trafikkulykker                    5 Hjerneslag                         4 Sprukken hovedpulsåre       2 Lungesvikt                         2 Ukjente                             12 Totale dødsfall               67 Ingen av disse dødsfallene kan hindres ved å oppsøke et vaksinasjonskontor!

8 Vår berettigelse kan trekkes i tvil
Det går godt an å reise for eksempel til Thailand eller Sør-Afrika uten å være innom et vaksinasjonskontor. Dette maner til ydmykhet

9 Vaksiner: Oppdatering av barnevaksinene
Difteri: ingen importerte tilfeller til Norge Polio: ingen importerte tilfeller til Norge Tetanus: ingen importerte tilfeller til Norge, men ca ett tilfelle per år, ervervet i Norge. -Bare tidligere uvaksinerte. I hovedsak er det kvinner født før 1951.

10 Hva er ”cost per life saved” for barnevaksiner?
Polio < Kr per tilfelle Difteri-stivkrampe: < Kr per tilfelle HiB: ca 1 millon kroner per dødsfall, men det spares inn på at man slipper pleieutgifter til dem som overlever med alvorlige senfølger. Meningokokk C: ca 2 millioner per tilfelle, ca 20 millioner per dødsfall MMR: ~Kr per dødsfall, om man regner en mortalitet på én per 1000

11 Barnevaksinene, og kanskje også oppdateringen av dem er kostnadseffektiv
Men det har egentlig ingen ting med reisen å gjøre. Det redeligste er å gjøre folk oppmerksomme på dette om de spør: Vi gir disse vaksinene som en generell oppdatering, ikke for at dere ikke skal bli syke under reisen.

12 De fleste som kommer på Reiseklinikken har
hepatitt A-vaksine fra før. Vi har satt doser siden 1999, pluss at ca 500 har fått testet positivt på Hepatitt A IgG.

13 Hvor blir nordmenn smittet med hepatitt A? Kilde FHI

14 Trenger vi å gi tyfoidvaksine?
Ca 70% beskyttelse mot Salmonella typhi Vaksinen overveies kun ved reiser over en måned under svært enkle forhold, samt til pakistanere på familiebesøk Vaksinen er en polysakkaridvaksine, og gir dårligere effekt for hver gang den oppdateres

15 Hvor får nordmenn tyfoidfeber? Kilde: FHI

16 En sykdom man nesten må be om å få,
om man skal få den på reiser

17

18 Hvert tilfelle må vurderes
Kan smitterisikoen unngås? Hvis ikke: gi vaksine. Helsearbeidere Langtidsutstasjonerte i høyendemisk område Barn Idrettsledere?

19 Rabies, Japansk encefalitt og Gulfeber
Vi ser ingen tilfeller, men det kan jo skje. Rabies-grunnvaksinering letter den posteksposisjonelle vaksinen. Den er ikke så dyr lenger. Japansk encefalitt. Sjelden indisert. Svært liten risiko i muslimske land. Gulfebervaksinen er billig og effektiv (og ofte obligatorisk). Gis til alle som skal til land hvor gulfeber forekommer. Vær restriktiv til dem over 65 og under 1 år. Ellers stor sett ufarlig.

20 Vi må gjøre mer enn bare å vaksinere om vi skal ha noen berettigelse
Rådgivning er viktig. Men hjelper rådene?

21 Mat-, vann- og håndhygiene
-McIntosh et al. 1997: Travellers’ diarrhoea and the effect of pre-travel health advice in general practice.

22 - men de trengte i hvert fall mindre legehjelp under og etter reisen:

23 Mat-, vann- og håndhygiene
Journal of Travel Medicine 2004: Steffen skriver: ”Taking health advice does not seem to be protective; on the contrary, TD attack rates are higher in those who have taken health advice.”

24 Mat-, vann- og håndhygiene
Følger folk rådene? Motstridende funn. Det må derfor komme an på hva slags råd man får. Hjelper forholdsreglene? Tja. En studie viste økt forekomst av diaré hos dem som ikke brukte isbiter i drinkene! Less is more. Gi få og viktige råd: ”Spis ikke østers”, ”spis ikke vond mat”.

25 Seksuelt overførbare sykdommer
Man vet ikke hva slags informasjon som virker best

26 Heteroseksuelt smittet HIV i Norge. Kilde: FHI

27 HIV/AIDS-informasjon Hva virker?
Damien de Walque.The World Bank, Development Research Group (2004?). Data fra Uganda: Høy utdannelse er korrelert med lavere risiko for HIV Fisher & Fisher 1992: Changing AIDS-Risk Behavior. AIDS-risiko er en funksjon av informasjon, motivasjon og ferdigheter. Flora & Maibach Cognitive Responses to AIDS Information.The Effects of Issue Involvement and Message Appeal. Følelsemessige meldinger ble husket bedre enn fornuftsmessige.

28 Tilfeller av seksuelt overførbare infeksjoner meldt MSIS hos personer smittet i Thailand etter utreise fra Norge. Kilde: MSIS-Rapport nr. 30, 2004

29 Man kan lure på om rådene vi har gitt så langt har hatt effekt i det hele tatt

30 Noen enkle fakta om AIDS
Det var helt fra begynnelsen av AIDS-epidemien klart at smittsomheten varierer fra person til person. Wiley 1989. Antallet viruspartikler per ml kan variere fra <40 (ikke målbart) til >10 millioner. Sårdannende kjønnsykdommer gjør at viruset overføres mye lettere.

31 HIV/AIDS kan være svært smittsomt
”Patient zero”?: Gaetan Dugas. CDC regnet med at han smittet 2000 menn under starten av AIDS-epidemien. Det har senere vært reist tvil om han var alene om dette, men genetiske analyser falsifiserer ikke hypotesen.

32 HIV/AIDS kan være svært smittsomt
Cameron et al Lancet: 43% av dem som hadde fått en sårdannede kjønnsykdom av prostituerte i Nairobi serokonverterte til HIV-positive innen tre måneder.

33 HIVAIDS kan være svært smittsomt
Det er feil at risikoen for å overføre HIV ved et samleie er av størrelsesorden 1:1000-1:100. Dette tallet er basert på serokonversjon hos faste partnere. Smittsomheten varierer, risikoen kan i det enkelte tilfelle være mye større, eller mye mindre. Risikoen for å komme ut for en som er svært smittefarlig øker om man har mange partnere Det går ikke an å si at en sykdom som til nå har rammet 30% av befolkningen i Sør-Afrika er ”lite smittsom”.

34 ”Bruk kondom” Kondomer er det eneste sikkert dokumenterte middel for å redusere risikoen for HIV-smitte. Man vet ikke i hvor stor grad risikoen reduseres, kanskje 80-90%. Sannsynligheten for at man bruker kondom vil være større om man har et kondom for hånden enn om man ikke har det. Man kan regne med at damer man får bestige første kvelden man treffer dem på en bar er prostituerte, og at prostituerte med stor sannsynlighet har HIV og andre SOS

35 ”Bruk kondom” Mitt klare råd er: Ha ikke sex med lokalbefolkningen. Bruk kondom om du likevel har det. Dette må sies så klart det går an, tilpasset den enkelte.

36 Er malariarisikoen noe å snakke om?
Ja, men det er myggstikkprofylakse som er viktigst. Dengue, Chikungunya Skriv aldri en malariaresept uten samtidig å selge en myggrepellent

37 Indikasjonen for malariaprofylakse må inkludere muligheten for å få tilgang til kvalifisert helsetjeneste Kilde: Europeiske reiseforsikring Forklaring: 1 og 2 er god ”europeisk” standard

38 Land hvor nordmenn har pådratt seg malaria. Kilde: FHI

39 Vi må følge Folkehelseinstituttets anbefalinger
Men malaria-anbefalingene begynner å bli gamle Om risikoen for åå få malaria ved en reise er <1: vil risikoen for å dø av det være <1:1 million. Risikoen for alvorlige bivirkninger av Lariam er mye større. Jeg tror dette var situasjonen for reisende til Goa i år. Vi trenger oppdaterte tall for tellere og nevnere

40 Ved for eksempel jungelturer kan det være indikasjon for malariaprofylakse

41 Det er i Afrika man får falciparum-malaria
Og i Afrika er helsevesenet dårligst Jeg gir sjelden malariaprofylakse til andre steder. Noen få som drar til Ny Guinea, Salomonøyene og Vanatu. Regnskogsturer i Amazonas. Vi ser nesten ikke noe malaria fra Asia og Latin-Amerika. Overvei evt. å gi Malarone som beredskapspakke, da Malarone ikke er å få i Asia.

42

43 Reisemedisin Medisinske fag: Infeksjonsmedisin/tropemedisin
Indremedisin: medisinske problemer man må ta hensyn til Immunologi/basal kunnskap om vaksiner og vaksinereaksjoner Fysiologi: høydesyke, heteslag Andre fag som man må kunne noe om: Geografi: reiseruter vs sykdomsutbredelse Zoologi: Giftige og andre farlige dyr Allmenkunnskap VAKSINERING ER DET ENKLESTE!

44 Rådgivningen (på 20-30 minutter) omfatter:
De nevnte generelle forholdsregler Gravide og barn på reise Gamle på reise Reiseforsikring Reisendes sikkerhet Sol og skygge (min mening: blås i solkrem!) OMFANG OG FORM ETTER BEHOV GI HELST BÅDE MUNTLIG OG SKRIFTLIG INFORMASJON

45 Hvem kan besørge reisevaksineringen?
Vaksinering og rådgivning trenger ikke å bli utført av lege, men legenes medhjelpere må ha tilgang til en lege som har interesse for, og greie på reisemedisin

46 Selve vaksineringen Nesten alle er redde for sprøyter. Det er forventningen som er verst, de fleste blir overasket over at det ikke gjør vondt. All slags forberedelse og beroligelse er bannlyst! ”Nå blir det litt kaldt når jeg vasker” ”Skal du ikke legge deg i tilfelle du besvimer” ”Nå kommer det et stikk” DEN BESTE PSYKOLOGI ER INGEN PSYKOLOGI

47 Tips ved sprøyteskrekk
Si til pasienten at det eneste som ikke er lov her er å si ”vent litt”. Mens pasienten er litt i villrede setter man den første sprøyten. Når de har kjent at den ikke gjør vondt går de andre sprøytene bra.

48 Telefon fra legekontor XX i Oslo
Vi skal begynne med reisemedisin. Jeg har en pasient her nå som skal til Afrika. Hvilke vaksiner skal han ha? Mitt svar: Hvorfor skal dere begynne med reisemedisin?

49

50

51

52

53

54 Ansvarlig turisme For meg er det et dilemma at vi tjener penger på virksomhet som fører til økt global oppvarmning og betydelige inngrep i natur og kultur lokalt der man kommer.

55 Vi samler inn flere tusen kroner hver måned til bevaring av natur og kultur, og oppfordrer alle andre vaksinasjonskontorer til å gjøre det samme

56


Laste ned ppt "Hvorfor oppsøker folk et vaksinasjonskontor? Selvfølgelig for ikke å bli syke under reisen, men hva er det vi gjør som hindrer dem i det?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google