Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeid mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Drammen kommune.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeid mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Drammen kommune."— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeid mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Drammen kommune.

2 Arbeid mot KLL Helsesøstre på helsestasjon og skole vil forebygge KLL og formidle helsehjelp til de som har helseplager. Straffbart etter lov om forbud mot KLL §1 Generelt har jenter fra 12 år rett til å si sin mening i alle spørsmål som angår egen helse. Informere om KLL og gi dokumentasjon på eget språk, som de kan ha med til hjemlandet. Viktig at de har med loven. Arbeidet mot KLL er først og fremst et langsiktig holdningsskapende arbeid.

3 HANDLINGSPLAN MOT KJØNNSLEMLESTELSE
Arbeid mot KLL HANDLINGSPLAN MOT KJØNNSLEMLESTELSE 2008 – 2012 TILTAK: Punkt 22. Helsestasjons og skolehelsetjenesten skal rette sitt informasjonsarbeid mot ungdom, kvinner, menn og foreldre i de berørte gruppene Punkt 30. Styrke informasjon om kjønnslemlestelse i forbindelse med svangerskapskontroll Punkt 31. Styrke informasjon om kjønnslemlestelse til berørte foreldre i forbindelse med helsekontroll på helsestasjonene Punkt 36. Åpen HFU hele sommeren.

4 Helsestasjon og skolehelsetjenesten
Helsesøster i helsestasjon og skolehelsetjenesten skal innhente opplysninger om sine brukere Opprinnelsesland Journal dokumentasjon Født i landet Forberede samtaler Hvis ønskelig, være to i samtalen, helsesøster i ressursgruppa (ei tverrfaglig gruppe) kan delta.

5 Gjennomføring av samtaler og undersøkelser
Tilbys på 5 års besøk på helsestasjonen , jenter i 5. kl og jenter på ungdomstrinnet. Foreldre med jenter fra aktuelle områder, inviteres til samtale med helsesøster før legeundersøkelse. Foreldrene får i den samtalen tilbud om frivillig legeundersøkelse av jenta. Takker de ja, kan undersøkelsen utføres av lege tilknyttet tjenesten. Takker de nei, er det helsesøster/lege som vurderer evt. videre henvisning, evt. anonym drøfting hvis bekymring.

6 Våre rutiner fra 2011 Nye rutiner om innføring av tilbud om samtale og frivillig undersøkelse er implementert på helsestasjon, i skolehelsetjenesten på barnetrinnet og ungdomstrinnet Tverrfaglig ressursgruppen fortsetter sitt arbeid med videreutvikling av rutiner og kompetanse, og som veiledningsgruppe i anonymiserte saker Elektronisk veileder i arbeidet mot kjønnslemlestelse

7 Arbeid mot tvangsekteskap
Råd ved reiser til utlandet Råd til ungdom om de frykter å bli utsatt for tvangsekteskap eller annen æresrelatert vold i forbindelse med ferie eller reise til familiens opprinnelsesland. Disse råd bør du snakke med ungdommen om i forbindelse med samtalen rundt utfylling av ”Egenerklæringsskjema”.    Ta kontakt med hjelpeapparat før du reiser. En måte å gjøre dette på er å fylle ut ”Egenerklæringsskjema”, og i denne prosessen avklarer om flere virksomheter eller andre etater bør informeres om den forestående ferien. Legg igjen kopi av passet og billett hos en person du stoler på i Norge, eller hos den du har skrevet ”egenerklæring” sammen med. Avtal gjerne jevnlige telefonsamtaler med en tillitsperson i Norge, slik at du kan fortelle hvordan du har det i løpet av ferien. Mobiltelefon med kontantkort virker ikke i utlandet. Du må skaffe et lokalt abonnement når du kommer frem til reisemålet. Snakk med helsesøster eller lege om prevensjon. Det vil være svært uheldig for deg om du blir uønsket gravid.

8 Arbeid mot tvangsekteskap
Ta med ekstra penger og kopi av passet ditt. Gjem dette godt!  Skaff tlf. nummer, adresse, mail og evnt. fax. nr. til den norske ambassaden i ferielandet. Lær dette utenat! Lapper kan ofte bli borte, og du kan miste din tlf., eller den kan bli kontrollert eller tatt fra deg Ta kontakt med ambassaden: Pakistan, Islamabad. Tjenesten skal dekke Pakistan og Afghanistan. Jordan, Amman. Tjenesten skal primært dekke Nord-Irak, men også Syria og Jordan og evt. andre land i Midtøsten. Kenya, Nairobi. Tjenesten skal dekke Øst-Afrika og Afrikas horn. Sri Lanka, Colombo evt. India, New Dehli. Tjenesten skal dekke India, Bangladesh og Sri Lanka. Tyrkia, Ankara. Tjenesten skal dekke Iran og Tyrkia. Marokko, Rabat. Tjenesten skal dekke aktuelle land i Nord-Afrika.  Ved kontakt med ambassaden, enten muntlig eller skriftlig, gjør dette på norsk! Da er du sikker på at informasjon ikke blir kjent for uvedkommende.  Forsøk å ikke skap problemer eller start store diskusjoner med familien i løpet av ferien. Da vil familien være mer oppmerksom på deg, og det kan bli vanskelig å søke hjelp fra utenforstående om du skulle trenge dette.

9 Å være menneske er ikke bare lett det er ikke enkelt å gjøre alle ting rett. Det er så mange uskrevne regler som pakker oss inn med stramme seler.


Laste ned ppt "Arbeid mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Drammen kommune."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google