Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KULTURARENAPLAN 2016 Saksordfører: Liv Knatten, MDG

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KULTURARENAPLAN 2016 Saksordfører: Liv Knatten, MDG"— Utskrift av presentasjonen:

1 KULTURARENAPLAN 2016 Saksordfører: Liv Knatten, MDG
Kimen kulturhus i Stjørdal kvm. til diverse saler; kino, kirke, kulturskole, bibliotek

2 Saksordfører: Ole Christoffer Rønning

3 NORSK KULTURINDEKS 2013 (Telemarksforskning) Status for Asker:
MYE ER BRA I ASKER NR. 59 av landets 428 kommuner Vi har veldig mange kunstnere bosatt i Asker. (Nr. 5 i landet) Vi ligger høyt på Museum, Bibliotek, Kulturarbeidere, Kino. Vi har færre medlemmer i korps og kor, enn landssnittet. Vi skårer lavt på scenekunst/dans/konserter lokalt, mens innbyggerundersøkelser viser at vi er fornøyd med tilbudet innen scenekunst/konserter, og da har vi både Drammen, Bærum og Oslo med i tankene. «Alt i alt ser det ut til at Asker kommune er flink til å balansere mellom lokale tilbud og Oslo-tilbud. Det er viktig at kommunen har et bevisst forhold til kulturtjenestetilbud som innbyggerne trenger lokalt, for eksempel bibliotek, kulturskole og den frivillige kultursektoren.»

4 KULTURPLAN 2016 – 2026: Mål og strategi 11 områder og 20 mål og 120 tiltak
Kommunal innsats Arenautvikling og attraktive møteplasser Barn og unge Frivillig sektor Inkludering og mangfold Folkehelse Stedsutvikling Kultur og næring Profesjonelt kulturarbeid Museum og kulturminnevern Visuell kunst

5 Kulturplanen med prioriterte områder for 2016-2020
Seks temaer for kulturarbeidet i Asker ble valgt ut og prioritert de første fire årene: Arenaer for kulturutøvelse Barn og unge Frivillighet og folkehelse Inkludering og mangfold Kommunal organisering Profesjonell kunst- og kulturarbeid I tillegg ble 13 konkrete tiltak, av 120, prioritert. Vedtatt i kommunestyret 8. september 2015.

6

7 Arenaer for kulturutøvelse (fra kulturplanen)
For å få et aktivt lokalmiljø må vi ha anlegg der folk kan være aktive og som svarer til aktivitetenes behov. Med tilgang til egnede lokaler kan utøverne bruke mer krefter på aktiviteten, og mindre på å lete etter ”husvære”. Utarbeide en kulturarenaplan for kulturlivets samlede behov for lokale scener, øvingslokaler og lagre, sentralt og lokalt, i takt med befolkningsveksten. Musikkorpsenes behov må få særlig oppmerksomhet med fastsatte krav til standard i henhold til «NS 8178, standard for musikklokaler til øving og framføring». Kulturarenaplanen skal vise: - Hvilke lokaler er i bruk, hvilken forfatning de er i og hva de egner seg til. - Behov for nye anlegg. - Behov for aktivitetsanlegg i lokalsentrene som skal fungere som møteplasser med rom for eksempelvis: Øving, framføring og lager Livssynsnøytrale seremonirom Forsamling, kurs og møter Legge til rette for egnede lokaler for kulturaktivitet utenfor skoletiden ved bygging og ombygging av skoler.

8 Kommunal organisering (fra kulturplanen)
I Asker er det tradisjon for dialog og godt samspill mellom kommunen, nærings- og kulturlivet. For å tilrettelegge tjenestene best mulig skal Asker kommune ha en enkel og lett tilgjengelig organisering av kulturarbeidet. Evaluere organiseringen av kulturarbeidet, med utgangspunkt i innbyggerbehovene, og foreslå løsninger for: bedre koordinering av de kommunale kulturtjenestene enklere møtepunkter mellom kulturlivet og de kommunale tjenestene riktig ressursbruk og prioriteringer god ledelse, utvikling og strategi

9 Profesjonelt kunst- og kulturarbeid (fra kulturplanen)
Profesjonelle kunstnere og kulturarbeidere er en viktig del av den kulturelle kapitalen i Asker som må foredles og tas i bruk. I et samfunn med interaksjon på tvers av miljøer og fagprofesjoner, vil et kreativt og innovativt kulturliv stimulere andre deler av samfunnslivet. Etablere atelierer og produksjonslokaler, til forutsigbare leiepriser, og lokaler til «Artist in Residence», for eksempel på Dikemark eller Sem gård, som regionalt senter for kunst og kulturproduksjon.

10 Vedtak/oversendelsesforslag fra behandlingen av kulturplanen i kommunestyret 8.9.2015.
Rådmannen bes arbeide for at den historiske bygningsmassen på Dikemark kan romme et sykehusmuseum og ellers legge til rette for en kulturnæringsklynge. Rådmannen bes vurdere et kulturaktivitetshus i planen for Risenga idrettspark og rehabiliteringen av Risenga ungdomsskole.

11 Kulturarenaplan Et av hovedmålene i kulturplanen er:
Asker skal ha egnede arenaer for kulturaktivitet og kulturformidling i et nettverk mellom nærsentrene, lokalsentrene og Asker sentrum. På bakgrunn av de prioriterte punktene ble det vedtatt i komite for teknikk, kultur og fritid, 14. januar 2016 at det skal utarbeides en Kulturarenaplan og Liv Knatten, MDG, ble valg til saksordfører.

12 Innhold i kulturarenaplan
1. Dagens status for kulturarenaer. 2. Vurdere behovet nå og fremover for fremføringsarenaer, øvingslokaler, atelier- og produksjonslokaler : Asker sentrum Lokalsentrene/bydelshus og skoler Utendørs kulturarenaer Bygg i privat eie som fungerer som arena for kulturlivet Kulturarenaer i nabokommuner med en regional funksjon Lage en prioriteringsliste. Prinsipper for leie og tilskudd ved bruk av kulturlokaler.

13 Sak: Drift og tilsyn i skoler, haller og anlegg. Vedtatt 3.2.2015.
Iverksatt fra – jobbes med implementering. 1. Kommunale skoler, haller og anlegg gjøres mer tilgjengelig for flerbruk mellom skolen, kulturskolen og det frivillige organisasjonslivet i tråd med prosjektrapporten, januar 2015. 2. Tiltakene iverksettes i dialog med involverte parter: brukerne, virksomhetene og de ansattes organisasjoner. 3. Rådmannen iverksetter nødvendige organisatoriske tiltak for å sikre en effektiv organisering av drift og tilsyn. Rutiner for omstilling følges.

14 Fremdriftsplan Sette ned en arbeidsgruppe som skal lede arbeidet med kulturarenaplanen. Workshop på kulturkonferansen 25. jan om behov. Møter med de ulike kunstart-miljøene for å få innspill til kartlegging og behov. Både kommunale og private. Møter med eiendomsforvaltningen som er ansvarlig for mange av byggene og utleien av dem. Asker kulturråd er referansegruppe for arbeidet med prioritering av tiltakene. Foreløpig status, sak for komitéen mai 2016. Endelig plan med forslag til vedtak i komitéen desember 2016 og kommunestyret januar 2017.

15 Status – vedtatt i komitéen 26.5.2016
1. Redegjørelse for status i arbeidet med kulturarenaplanen tas til orientering. 2. Følgende prioriteringer legges til grunn i det videre arbeidet med kulturarenaplanen: Ved bygging av nye skoler skal det legges vekt på gode løsninger for sambruk av skolene, herunder lokaler til kulturformål og kulturskoleundervisning. Utrede utbedring og utvidelse av lokalene på Østre Asker gård for kulturskolens virksomhet. Fortsette utbedringer av akustikk i øvings- og fremføringslokaler. Utrede et kulturaktivitetssenter med gode øvelokaler i forbindelse med bygging av Risenga ungdomsskole. Utrede oppussing av hovedsalen på Venskaben med tilpasning til teater- og kammermusikkaktiviteter. For å styrke tettstedsutviklingen, utredes kommunal overtagelse av fredede bygninger på Dikemark for framtidig utvikling av kulturnæringsklynge , atelierer og «Artist in Residence» på området. 3. Komiteen får saken til endelig behandling 4. kvartal 2016. Enstemmig vedtatt av komitéen - bortsett fra punkt 2 f som ble vedtatt mot 1 stemme.

16 Utfordringer Musikk: Øvelokaler, lager, fremføringslokaler til rimelige priser, undervisningslokaler og sosiale møteplasser. Skolekorpsene, og andre, sliter med å få god tilgang på egnede rom og lager på skolene. Større musikkgrupper, storband, kor osv. trenger bedre øvelokaler. Kulturskolen trenger gode, store rom til større musikkgrupper, storband, kor, samt musikkverksted for småbarn, tilrettelagt musikkundervisning, mindre ensembler og teoriundervisning. Det er behov for «Multisal»-er, flere steder i kommunen. Det er behov for lokaler til fremføringer hvor man ikke må ha teknikere for å bruke lokalet. Venskaben vil med en ombygging av scenen kunne bli en flott kammermusikk/teater-sal. For fremtidens Asker vil det bli behov for en større storstue. Dagens hovedsal i kulturhuset har for liten publikumskapasitet i forhold til behovet. Dette forsterkes når Asker fusjonerer med Røyken og Hurum. «Alle» ønsker billigere priser i kulturhuset til fremføringer.

17 Kimen kulturhus: En fleksibel storsal med plass til 570 sittende publikum og 800 stående – skyveamfi. I tillegg 172 plasser på galleri. (Stjørdal kommune har innbyggere)

18

19

20 Kimen kulturhus: Vektersalen spesielt tilrettelagt for akustisk musikk, fleksibel med opp til 200 tilskuere.

21 Vektersalen brukes mye til øving av ulike grupper – her et skolekorps med solister og duske-jenter som øvde mot en konsert.

22 Kirke i Kimen kulturhus
Kirke i Kimen kulturhus. Fleksibel med topp akustikk og 250 sitteplasser.

23 Øvingslokale/fremføringsal i Stavanger kulturskole

24 Utfordringer Teater: Kulturskolen har ikke stabile, egnede øvelokaler, lager, fremføringslokaler. Askeraden trenger billigere lagerplass, og bedre egnethet på øvelokalene. Hvis scenen på Venskaben bygges om, kan den bli et flott lokale for teateraktiviteter. (Og kammermusikk) Visuell kunst: Savner utleie-lokaler til forutsigbare priser. Produksjonslokaler/verksteder/prosjektrom. Ønsker et kunstnerfelleskap på Dikemark; (ala Fornebu, Blaker skanse, Trafo Tøyen, Stavanger.) Artist in Recidence – trenger lokaler til bolig og gjesteatelier. Biblioteket ønsker å overta Asker kunstforenings lokaler til bibliotekformål. Kulturskolen trenger bedre og større undervisningslokaler til visuell kunst. Formidling av kommunens kunstsamling er ikke avklart. Dans: Kommunen mangler lokaler til større dansearrangement. Gammeldanslag bruker Venskaben til øvelser og mindre arrangement. Golvet der er godt til dans, men slitent og bør pusses opp. Salen er ikke stor nok til større danse-arrangement. Kulturskolen har ingen lokaler som kan brukes til danseundervisning. Hadde vært fint å samlokalisere en danseskole med andre kulturuttrykk.

25 Black-box til teaterøving og musikkøving. Kimen kulturhus

26 White-box til teaterøving. Men kan også brukes til dans og musikk
White-box til teaterøving. Men kan også brukes til dans og musikk. Stavanger kulturskole

27 Kimen kulturhus: En av tre dansesaler som kan brukes til flere formål; dans, teater, konserter, møter. Med tilhørende kjøkken. Brukes også til undervisning av kulturskolens 320 danse-elever.

28 Speilvegg og danse-barrer i en av dansesalene.

29 God akustikk er i varetatt, se vegg. Gode dansegulv er viktig.

30 Stavanger kulturskole: Sal til dans med mer

31 Stort rom til undervisning i visuell kunst. Stavanger kulturskole

32 Lien på Dikemark som ble brukt til Kunst rett vest sitt 10-års-jubileums utstilling i september Over 60 rom ble tatt i bruk.

33 Eva Solheim, Drammenskunstner.
Malte flere bilder rett på veggen i en korridor.

34 Gode fasiliteter for kunst-utøvelse:
Store rom Høyt under taket Mye lys Mye vann

35 Kulturarenaplanens kategorier
A. Musikk B. Teater/Nysirkus/Dans C. Visuell kunst D. Film/Foto/Animasjon E. Skolene som kulturarenaer F. Kulturskolen G. Museene H. Utendørsarenaer I. Innbyggertorg og kulturarenaer i tettstedene J. Produksjonslokaler/Øvelokaler K. Akustikk I. Tilskuddsordninger , Kostra-tall, booking og leiepriser J. Møteplasser K. Andre bygg som kan fungerer som arenaer for kulturlivet L. Kulturarenaer i nabokommunene med en regional funksjon

36 Forslag til tiltak Saksordfører anbefaler følgende vedtak:
I kulturarnaplanen: Forslag til tiltak under hver kategori Alle forslag til tiltak tiltak samlet på sidene 37-40 Prioriterte tiltak på side 41-42, noe mer detaljert beskrevet og ikke i prioritert rekkefølge. Saksordfører anbefaler følgende vedtak: 1. Kulturarenaplanen tas til orientering. 2. Følgende prinsipper for kulturarenaer vurderes når enhetlig standard for kommunale formålsbygg skal utformes: Norsk Standard 8178, akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkøvelse, skal legges til grunn ved rehabilitering og nybygg av kommunale formålsbygg hvor det skal utøves musikk Ved rehabilitering og bygging av nye skoler skal det legges vekt på løsninger for sambruk av skolene, herunder tilpassede/egnede lokaler til kulturformål, kulturskoleundervisning og skolens behov for kunstfagrom Det søkes etter relevante tilskuddsmidler til kulturlokaler i kommunale formålsbygg.

37 3. Følgende tiltak prioriteres:
Utbedre og utvide lokalene ved Østre Asker gård for kulturskolens virksomhet Utbedring av Venskaben som kulturarena Etablere nytt kulturaktivitetssenter ved nye Risenga ungdomsskole Utvidede lokaler til Asker bibliotek Utvikle Dikemark som kulturnæringsklynge Lokaler til kulturaktiviteter i tilknytning til innbyggertorgene Utrede behov for nye kulturaktivitetssentre ved skolene/innbyggertorgene Utrede en ny, større fremføringsal for musikk, dans, teater og visningsarealer for visuell kunst. 4. Kulturarenaplanen rulleres hvert 4. år. Neste gang i 2020 sammen med Kulturplanen. .


Laste ned ppt "KULTURARENAPLAN 2016 Saksordfører: Liv Knatten, MDG"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google