Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KIRKEASYL Asbjørn Finnbakk Rådgiver diakoni Stavanger bispedømmeråd.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KIRKEASYL Asbjørn Finnbakk Rådgiver diakoni Stavanger bispedømmeråd."— Utskrift av presentasjonen:

1 KIRKEASYL Asbjørn Finnbakk Rådgiver diakoni Stavanger bispedømmeråd

2 En betenkning om kirkeasyl Mellomkirkelig råd for Den norske kirke. September 2014  Kort om kirkeasyl i et historisk perspektiv  Hva er kirkeasyl ?  Kirkeasyl er ingen kirkelig ordning  Kirkerommet er ikke unndratt norsk lov  Kirkeasyl er ingen varig løsning  Dialog og åpenhet  Ansvarsforhold i forbindelse med kirkeasyl  www.kirken.no/stavanger www.kirken.no/stavanger

3 Menighetens håndtering av kirkeasyl  Bibelen er radikal i omtalen av hvordan vi skal møte innflyttere og fremmede  Derfor utfordrer kirkeasyl menighetens diakonale engasjement  Vise nestekjærlighet, gjestfrihet og rettferdighet overfor flyktninger og asylsøkere.

4 Sammensetning og mandat for beredskapsteamet (BT)  Soknet har et beredskapsteam (BT) med klart mandat for håndtering av et kirkeasyl  BT består av menighetsrådets leder, daglig leder(kirkeverge) og sokneprest.  Det er FR/MR ved kirkeverge som har ansvar for å utarbeide mandat for beredskapsgruppen.  Dette mandatet må presisere viktigheten av samspill mellom de som har del- eller medansvar lokalt, det vil si FR, MR og stab.  BT kalles sammen straks det er snakk om kirkeasyl.

5 Oppgave  Menighetsrådet informeres  Ta vare på asylantene mens de er i asyl  Presseansvarlig: Soknepresten og menighetsrådets leder.  Aktuelle myndigheter som politi, kommunen v/rådmann, asylmottak, prost og biskopen v/diakonirådgiver orienteres.  Rådføre seg med hverandre, lokale myndigheter, jurister, advokater, NOAS, Mellomkirkelig Råd,

6 Møte med asylantene  Møter asylantene med omsorg, respekt,verdighet og aktiv lytting  Asylantene gis anledning til å presentere sin historie.  Asylantene orienteres om regler som gjelder sentralt om kirkeasyl.  Bidra til at asylantene får realistiske forventninger  Får hjelp til å vurdere sin situasjon  Se ulike valgmuligheter og konsekvenser av disse  Når det er barn blant asylantene må en ha ekstra oppmerksomhet rettet mot barna, deres sårbarhet og usikkerhet.

7  Asylantene og/eller deres sak presenteres for menigheten, gjerne under første gudstjeneste etter at kirkeasylet er et faktum og i gudstjenestens forbønn.  Opprettes en støttegruppe som tar seg av praktiske oppgaver, slik at det ikke blir BT sin oppgave.  BT følger saken inntil den er avsluttet for menighetsrådet/fellesrådet.

8 Kirkeasylanters rettigheter  Beskyttet av norsk lov  Bolig  Helse  Skole og barnehage  Praktiske og økonomiske forhold  Media  Kirkelige handlinger  Når bør menigheten be om at kirkeasylet avsluttes ?

9 Uenighet  Kirkeasyl kan få fram forskjellig meninger både i menigheten og i lokalsamfunnet.  Det er viktig å sette ord på uenigheten.  Det er viktig å være forberedt på allianser.  Det er viktig å snakke om respekt for hverandres standpunkt og om hvordan en lever sammen med forskjellig syn.

10 OPPFØLGING Når kirkeasylet er over.  BT sender ut pressemelding  Oppfølgingssamtaler i BT og eventuelt i støttegruppa.  Oppfølging av FR´s ansatte ved kirkevergen.  Prestene følges opp av prosten.  Skrive rapport som sendes MR,FR og bispedømmeråd  Orientering i menighetsbladet


Laste ned ppt "KIRKEASYL Asbjørn Finnbakk Rådgiver diakoni Stavanger bispedømmeråd."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google