Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer
2
MÅLTIDENES PLASS ”Få element i kvardagen har så mange positive verdiar som å saman setje seg rundt eit tema, som måltidet er, antan det er frukost, middag eller kveldsmat” »Arne Brimi” Volum: I sykehjemmene i Bergen serveres det over 10 000 måltider hver dag – året rundt
3
Aldersforandringer og ernæring Luktesans Smakssans Munnhulen Svelg og spiserør Mage – tarm Nedsatt tørstfølelse Høyde og vekt avtar Mer fett, mindre muskler Reduksjon i knokkelvev Reduksjon i væskeinnhold
4
Faktorer som kan påvirke inntak av mat hos eldre Ensomhet Nedsatt appetitt Depresjon Demens Tygge og svelgproblemer Dårlig tannstatus Nedsatt fysisk funksjonsevne Restriktive dietter Medikamentbruk
5
Akutte infeksjoner Kroniske sykdommer Kvalme diare’ Obstipasjon Smerter
6
Konsekvenser av underernæring Tap av livskvalitet Slapphet og mistrivsel Mentale endringer Immobilisering Økt infeksjonsrisiko Økt risiko for sår, nedsatt sårtilheling Forlenget og vanskelig restutisjon etter kirurgiske inngrep Økt dødelighet
7
Hva gjør vi i dag Vi har innført ernæringsretningslinjer der vi: –Veier alle månedlig, beregner BMI –Pasienter i risikosonen veies ukentlig –Funn registreres i journal Ansatte har gjennomgått opplæring på ernæringsfeltet Vi innfører E-læringsprogram i samarbeid med Helse Bergen
8
Hva er vårt behov Vi trenger mangfold av mat Hovedkrav til næringssammensetningen: Protein 15 – 20 % Karbohydrater 45 – 50 % Fett 35 % (5 % over normalkost) Vi skal som hovedregel ikke ha lettmat Næringsliv og utviklere må se bildet og målgruppene
9
Kan vi bidra ? Behovsfremstilling Uttesting OFU – kontrakter kan være en god mulighet
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.