Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

MATGLEDE. AGENDA Presentasjon av sone Glassgården Bakgrunn for prosjektet Prosjektet – Hva har vi gjort? Betydningen av prosjektet Ønsker for fremtiden.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "MATGLEDE. AGENDA Presentasjon av sone Glassgården Bakgrunn for prosjektet Prosjektet – Hva har vi gjort? Betydningen av prosjektet Ønsker for fremtiden."— Utskrift av presentasjonen:

1 MATGLEDE

2 AGENDA Presentasjon av sone Glassgården Bakgrunn for prosjektet Prosjektet – Hva har vi gjort? Betydningen av prosjektet Ønsker for fremtiden

3 PRESENTASJON AV SONE GLASSGÅRDEN Glassgården er en del av Nordøya Hjemmetjeneste Består av 23 omsorgsboliger Beboere er pr i dag mellom 60 og 100 år Beboerne har forskjellige typer diagnoser Ca 15 beboere spiser på felleskjøkkenet/-stua daglig Frokost og kvelds tilbereder vi på felleskjøkkenet Middagsmaten får vi ferdig tilberedt fra sentralkjøkkenet Pr i dag er det 5 ansatte på dagvakt og 3,5 ansatte på kveldsvakt I ukedagene får vi hjelp fra hjemmehjelpsbasen for å servere frokost

4 BAKGRUNN FOR PROSJEKTET Hver måned får vi en middagsmeny fra sentralkjøkkenet med 2 middagsalternativer pr dag. Beboerne sier det er lite variasjon i menyen og at maten bærer preg av at den blir varmet opp. Beboerne ønsker større innflytelse på menyen og at maten blir tilberedt på felleskjøkkenet slik at den blir ”ferskere”. Vi ønsket å undersøke om vi kunne tilby beboerne ”hjemmelaget” middag minimum 1 pr uke. Dette for å stimulere matlyst og matglede blant beboerne. Samtidig ønsket vi å få økt fokus på mattilfredshet blant beboerne.

5 PROSJEKTET Vi søkte USH om midler og fikk tildelt kr. Tildelingskomiteen mente prosjektet måtte spisses tydeligere og at prosjektet skulle være et supplement og ikke erstatte sentralkjøkkenet. Fokus for prosjektet ble derfor til en kartlegging av beboernes matvaner og matønsker. Vi ønsket også å få et tettere samarbeid med sentralkjøkkenet. Å vi ønsket å få sjekket ernæringsstatus blant beboerne for å kunne forebygge underernæring.

6 HVA HAR VI GJORT? Det ble utarbeidet et kartleggingsskjema og en person utførte intervju med beboerne. Intervjuene varte ca minutt. Noen ganger var pårørende tilstede under intervjuet. Under intervjuene kom det frem mange sider av det å være mottaker av hjelp og beboer i omsorgsbolig. I et av intervjuene kom det frem informasjon som gjorde at vi måtte kontakte spesialist helsetjenesten for hjelp.

7 KARTLEGGINGSSKJEMA Til beboerne på Mortensnes omsorgsenter, sone Glassgården. Mat er en viktig del av livet og det er mye helse i god mat. Vi på sone Glassgården har fått midler fra Undervisningssykehjemmet, Kroken sykehjem til et prosjekt som vi har kalt Matglede. Vi ønsker å bruke disse midlene på en kartlegging av dine matvaner og matønsker for slik å kunne stimulere matlyst og gleden ved et godt måltid. Mange eldre står i fare for å utvikle underernæring på grunn av sykdom og nedsatt helse. Vi ønsker derfor også å vite litt om din høyde, vekt og matlyst for å kunne forebygge underernæring. For å kunne tilby deg et godt og variert kosthold trenger vi din hjelp og ber deg derfor svare på spørsmålene nedenfor. Navn: Høyde: Vekt: BMI (= vekt/ høyde x høyde regnes ut og føres på av personalet) Hvordan er matlysten din for tiden? Er den som den pleier å være, eller har den forandret seg i det siste? Når føler du deg mest sulten, morgen, dagtid eller kveld/natt? Har du vansker med å tygge eller svelge maten?

8 HVA HAR VI GJORT? Vi har kjøpt personvekt, slik at vi kan veie beboerne regelmessig Vi har skreve matkort på alle beboerne

9 HVA HAR VI GJORT? Vi har hatt møte med sentralkjøkkenet Vi har sendt liste med menyforslag til sentralkjøkkenet og noen av forslagene har blitt / kommer til å bli satt på menyen Eksempler på middagsmat beboerne ønsker: Sildgrynssuppa/ retter med sild Retter med reinkjøtt/ hvalkjøtt /elgkjøtt Torsketunger Retter med kylling Fylte torskemager Blodpølse/blodpannekaker Stekt lever Mølja Raspeballer med kjøtt, flesk og kålrot

10 BETYDNINGEN AV PROSJEKTET Vi har fått økt fokus på ernæring Vi serverer oftere varm mat på kvelden Flere får nattmat med seg i leiligheten Vi bestiller begge middagsalternativene når det er aktuelt Vi bestiller mer ernæringsdrikke fra apotek til de som er/ står i fare for å bli underernært Vi har fått økt fokus på selve spisesituasjonen

11 VÅRE ØNSKER FOR FREMTIDEN Vi ønsker å ha fortsatt fokus på ernæring Etablere en ernæringskontakt på sonen Endre på kartleggingsskjemaet slik at det kan bli en del av ”innkomstsamtalen” når nye beboere flytter inn Ha fokus på ”det gode måltidet” på sone Glassgården

12 M AN KAN FÅ MANGE FINE SAMTALA UT AV MATPRAT


Laste ned ppt "MATGLEDE. AGENDA Presentasjon av sone Glassgården Bakgrunn for prosjektet Prosjektet – Hva har vi gjort? Betydningen av prosjektet Ønsker for fremtiden."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google