Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Australia - En presentasjon.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Australia - En presentasjon."— Utskrift av presentasjonen:

1 Australia - En presentasjon

2 Vi setter Australia på kartet:
Australia ligger på den sørlige halvkule Kontinenetet er omgitt av Stillehavet i øst og Indiske hav i vest. Landarealet er på kvadratmeter, - Like stort som USA eller hele Europa. Australias kystlinje er kilometer. Klikk på globusen for å se kart over Australia Australia har et svært variert landskap: - de tørre innlandsområdene i Outback - De høye platåer i Great Diving Range - frodige skoger på Tasmania - regnskoger og korallrev i det tropiske nord. - fruktbar kyststripe fra Queensland til Victoria

3 Fakta: Hovedstad: Canberra Innbyggere: ca. 19 millioner Språk: Engelsk
Valuta: 1 Australsk dollar = ca. 5 NOK Tidsforskjell: Norsk tid + 8,5 timer i nord, Norsk tid + 10 timer i sør.

4 Året rundt i Australia Årstidene i Australia er helt omvendt av dem på den nordlige halvkulen. Skolens juleferie markerer at sommeren begynner i Australia. I den sørlige halvdelen av landet: vår: september – november sommer: desember - februar. høst: mars – mai vinter: Juni - august Det tropiske klimaet på nordkysten deler året i regntid og tørketid: regntiden: november – april tørketid: mai - oktober Det enorme Innlandet i Australia har et ørkenklima med stekende varme dager og kjølige netter.

5 Menneskene i Australia
80% av de ca.18 millioner innbyggere bor langs kysten,der klimaet er mest innbydende Ca av Australias befolkning er urinvånere – aborginere. Forventet levealder: 80 år Folkegrupper: 96% Australiere av europeisk avstamning, 4% asiater, andre(inkl. urbef.) ca.1% Siden 1945 har 5 millioner innvandrere fra nesten 200 land slått seg ned i Australia.

6 Naturens gang... Førti millioner års isolasjon fra andre større landmasser har gitt Australia en helt unik flora og fauna. Naturen har fått gå sine egne veier uavhengig av hva som foregikk andre steder på jorden. Det er mer enn plantearter, og landets regnskoger er blant de rikeste i verden når det gjelder antall arter. Selv i ørkenområdene i de sentrale delene av landet har 2000 plantearter og verdens største konsentrasjon av krypdyrarter.

7 Dyreliv Nebbdyret lever i vannet som en fisk, dier ungene som et pattedyr, legger egg og har nebb som en and. Kenguruen: hoppende pungdyr. Koalaen: Spiser bare næringsfattige eukalyptusblader og lever derfor med lavt energiforbruk, som å sove i 20 timer i døgnet. Koalaen er fredet.

8 Dyreliv Emuen: Australias nasjonalfugl kan ikke fly men løper nesten like fort som en hest. Saltvannskrokodillen: Et fryktinngytende og farlig rovdyr som lever i havet utenfor nordkystet, og er dessuten observert 200 km inn i landet Dingoen: Villhund som kom til Austalia for ca år siden.

9 Australias Outback ”Australiere er like glade i å kjøre firehjulstrekkere som nordmenn er i å gå på ski. De har like mange kjerreveier til offroad-bilene sine som vi har løyper til langrennsskiene.” ”Den eneste måten å få diesel inn i ørkenen på, er å droppe den med fly. Omtrent halvveis langs Canning Stock Route ligger tønner og venter på dem som har bestilt.” Fra boka ”Jorda rund baut” av Torild Moland Krogsrud, Nils Krogsrud

10 Koloniseringen av Australia
I 1778 ble det britiske flagget heist på Australias øst kyst - New South Wales ble koloni. Gjennom hele 1800 tallet dukket det opp nye kolonier rundt omkring på kontinentet. I 1901ble Samveldet av de australske stater dannet. De seks kolonienes føderasjon var starten til nasjonalstaten Australia. De var enige om fortsatt sterke bånd til Storbritania. Australias flagg bærer preg av dette. Først i 1986 ble alle juridiske bånd til Storbritania brutt.

11 Urbefolkningen Landets urbefolkning kalles aborginere ( ”de opprinnelige” på latin) For ca år siden kommer de første aborginere fra Sørøstasia og bosetter seg i Australia. Før de hvite kom var aborginere nobader og levde av jakt, fiske og sanking av ulike bær og frukter. De hadde sommerleir og vinterleir avhengig av mattilgangen. I dag finnes det ikke mange aborginere som bor og lever som i gamle dager. I dag bor det ca aborginere fordelt over hele landet. De fleste aborginere bor i nærheten av storbyene i fattige kår. Arbeidsledigheten er høy og levestandarden 20 % lavere enn for resten av befolkningen. Mange kan ikke lese og skrive engelsk. Gjennomsnittlig lever aborginermenn til de er 56 år og aborginerkvinnen til de er 63 år. 3 av 4 dør av sykdommer som kreft og diabetes. Rusproblem og alkoholisme er desverre utbredt.

12 Uluru (Ayers Rock) Uluru er verdens største stein.
Den rager 348 meter opp i terrenget og fortsetter 5 km ned under ørkenen. Uluru har en omkrets på nesten 9 km. Ananguurinvånere eier Uluru. Uluru er hellig for Anaguforlket.

13 Kart over Australia


Laste ned ppt "Australia - En presentasjon."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google