Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

BÆREKRAFTIG MAT OG MATPRODUKSJON

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "BÆREKRAFTIG MAT OG MATPRODUKSJON"— Utskrift av presentasjonen:

1 BÆREKRAFTIG MAT OG MATPRODUKSJON

2 Hva er bærekraftig utvikling
Bærekraftig utvikling er en utvikling som møter dagens behov uten at det ødelegger for kommende generasjoners muligheter til å dekke sine behov. For at vi skal få til en bærekraftig utvikling, må vi på verdensbasis jobbe på tre områder: økonomi, sosiale forhold og miljø. Men for å få til en bærekraftig utvikling må vi også stoppe negative klimaendringer, rasering og overforbruk av naturressurser samt utarming av fellesgoder som dyrkbar jord og rent vann.

3 Bærekraftig mat hvordan og hvor maten er laget.
Ikke ødelegge for de som kommer etter oss Ikke importere det vi kan produsere selv Kortreist er bra

4 Bærekraftig matproduksjon
handler om hvordan vi bruker jordas ressurser både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. handler også om hvordan vi forvalter ressursene

5 klimagasser viktig å ikke slippe ut skadelige gasser eller andre stoffer som forgifter vannet, ødelegger ozonlaget eller gjør at klimaet på jorda blir endret.

6 Økende befolkning i verden
2015 – 7,3 milliarder i verden 2050 – 9,7 milliarder i verden Øke matproduksjon med 60 prosent

7 Mye mat kastes 1/3 av den maten som produseres i verden, blir i dag kastet av ulike årsaker. Halvere matsvinnet innen 2030

8 Bærekraftig havbruk havet er en svært viktig ressurs for matproduksjon. Mat fra havet omfatter altså fisk, skalldyr, sjøpattedyr og andre spiselige dyr, sjøplanter og plankton. 2012 – 100 millioner tonn fisk – 80 millioner tonn – villfisk Mellom millioner tonn ulovlig Sjømat har derfor blitt viktigere og viktigere når det gjelder å oppnå matsikkerhet i verden.

9 Oppdrett Økningen i matproduksjonen fra havet må i fremtiden komme fra oppdrett. Utfordringer Forurensing Lakselus Fôr

10 Norsk jordbruk energiproduksjon, transport og industri - 80 prosent
jordbruket - 8,7 prosent I Norge kommer nærmere 90 prosent av landbrukets klimagassutslipp fra husdyr. Vi har svært små jordbruksarealer som er egnet for produksjon av korn, oljevekster og grønnsaker. Klimaet vårt gjør det vanskelig å produsere flere typer vegetabilske matvarer.

11 Historisk utvikling Historisk sett har utslippene fra jordbruket i Norge gått betydelig ned Landbruksnæringen jobber med å redusere klimagassutslippene fra jordbruket. lage bedre fôr avle fram dyr som bidrar med mindre klimagasser utvikle bedre metoder for håndtering av gjødsel. Bedre planlegging og styring av driften

12 Tilpasset de naturlige forholdene
ta i bruk alle tilgjengelige ressurser Norge husdyrproduksjon Havbruk

13 Bærekraftig matforbruk
Plantebasert mat villfanget fisk Kjøtt som i størst mulig grad er produsert på beite og norskprodusert fôr Kaste mye mindre mat

14 spørsmål Hva betyr bærekraftig utvikling?
Nevn noen utfordringer vi står overfor når det gjelder bærekraftig matproduksjon. Hva betyr begrepene matsikkerhet og selvforsyningsgrad? Hvilke elementer er det viktig å tenke på dersom man onsker å ha et mer bærekraftig kostold?


Laste ned ppt "BÆREKRAFTIG MAT OG MATPRODUKSJON"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google