Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Svein Einar Stuen Seniorrådgiver Miljøvernavdelinga

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Svein Einar Stuen Seniorrådgiver Miljøvernavdelinga"— Utskrift av presentasjonen:

1 Svein Einar Stuen Seniorrådgiver Miljøvernavdelinga
Krav om kommunal klima- og energiplanlegging og planmessig forankring av klimatiltak Svein Einar Stuen Seniorrådgiver Miljøvernavdelinga

2 Oversikt Bitte litt om klimautfordringene
Statlig planretningslinje – krav om plan Status for klima- og energiplanarbeidet i Lofoten Behov for revisjon Ny utslippsstatisikk Planstrategiene? Fra plan til tiltak Eksempel på tiltak Eksempel på bruk av klimakalkulator fra miljostatus.no Finansiering av tiltak - «Klimasats» mm.

3 Bitte litt om klimautfordringene
Klimautfordringene er her – og – de er menneskeskapte. Vi risikerer å nå et vippepunkt – der det ikke fins noen vei tilbake.. Tundra som tiner ->metan Mindre snø – mer innstråling Havet varmes opp blir surere havstrømmene endres korallrev dør den biologiske omsetningen – og - binding av CO2 avtar Hva har dette med små kommuner i Lofoten å gjøre? Klimaendringene rammer oss alle – direkte eller indirekte. «Vi kan ikke overlate ansvaret for å gjøre noe med dette til andre – andre steder – eller til ei anna tid»

4 Også kommunene skal ta ansvar
Statlig planretningslinje (SPR) for klima- og energiplanlegging i kommunene (2009) Pålegg om klima- og energiplanlegging for å kutte utslipp. «Planer som behandler klima- og energispørsmål, skal følges opp i planens handlingsdel og legges til grunn og gi føringer for kommunens mer detaljerte planlegging, og myndighets- og virksomhetsutøvelse.» De aller fleste kommunene har en klima- og energiplan Klimaprofil Nordland gir oversikt over pågående og forventede klimaendringer i Nordland konsekvensene av dette i form av nedbør og flom stormflo Skred Kommunene er pålagt å ta hensyn til klimarisiko i arelplanlegginga Lovpålagt – jf. § 4-3 i PBL og § 14 i sivilbeskyttelsesloven (helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse) PBL: § 4-3. Samfunnssikkerhet og risiko- og sårbarhetsanalyse Ved utarbeidelse av planer for utbygging skal planmyndigheten påse at risiko- og sårbarhetsanalyse gjennomføres for planområdet, eller selv foreta slik analyse. Analysen skal vise alle risiko- og sårbarhetsforhold som har betydning for om arealet er egnet til utbyggingsformål, og eventuelle endringer i slike forhold som følge av planlagt utbygging. Område med fare, risiko eller sårbarhet avmerkes i planen som hensynssone, jf. §§ 11-8 og Planmyndigheten skal i arealplaner vedta slike bestemmelser om utbyggingen i sonen, herunder forbud, som er nødvendig for å avverge skade og tap. Sivilbeskyttelsesloven: § 14. Kommunal beredskapsplikt – risiko- og sårbarhetsanalyse Kommunen plikter å kartlegge hvilke uønskede hendelser som kan inntreffe i kommunen, vurdere sannsynligheten for at disse hendelsene inntreffer og hvordan de i så fall kan påvirke kommunen. Resultatet av dette arbeidet skal vurderes og sammenstilles i en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse. Risiko- og sårbarhetsanalysen skal legges til grunn for kommunens arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap, herunder ved utarbeiding av planer etter lov 27. juni 2008 nr. 71 om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven). Risiko- og sårbarhetsanalysen skal oppdateres i takt med revisjon av kommunedelplaner, jf. lov 27. juni 2008 nr. 71 om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) § 11-4 første ledd, og for øvrig ved endringer i risiko- og sårbarhetsbildet. Departementet kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om gjennomføring av risiko- og sårbarhetsanalysen.

5 Også kommunene skal ta ansvar
Ny SPR for klima- og energiplanlegging og klimatilpassing Forslag på høring oktober 2010 Opprettholdes: Krav om oppfølging i handlingsdelen og i annen planlegging, samt myndighets- og virksomhetsutøvelse Revisjon skal vurderes minst hvert 4. år. Om forhold planen bør omfatte - pkt. a-h

6 Ny SPR for klima- og energiplanlegging og klimatilpassing
Nytt: Om innholdet: Planen bør vise «sammenhengen mellom klima- og energiplanlegging og samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging» (nytt pkt. i. – i tillegg) Nytt kapittel om klimatilpassing – bl.a.: Krav til nasjonale og regionale organer om å legge til rette kunnskap og gjøre den tilgjengelig. Kunnskapsgrunnlaget skal klarlegges – usikkerhet skal gjøres rede for. Høye alternativer til klimaframskrivinger skal legges til grunn – klimaprofilene skal legges til grunn. Kommunal planstrategi skal omtale behov for planendringer i lys av forventede klimaendringer. Kommuneplanens arealdel må brukes aktivt for å ivareta hensynet til klimaendringene. Planer skal ta hensyn til behovet for åpne vannveier, overordnede blågrønne strukturer, og forsvarlig overvannshåndtering Under virkeområde: «Fylkeskommunen bør ta initiativ til samarbeid og læring om utslippsreduksjoner og klimatilpasning i nettverk, herunder regionalt planforum, på tvers av kommunale og regionale grenser. Sektormyndigheter med overlappende eller tilgrensende ansvarsområder skal vurdere behovet for samarbeid og samordning i forbindelse med veiledning og deltagelse i planprosesser.»

7 Planstrategi § 10-1.Kommunal planstrategi
Kommunestyret skal minst én gang i hver valgperiode, og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide og vedta en kommunal planstrategi. Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling, herunder langsiktig arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet og en vurdering av kommunens planbehov i valgperioden.

8 Planstatus – Lofoten Klima- og energiplan PLANSTRATEGI? På høring
Vedtatt Siste Klima- og energiplan? Kommentar Røst ? Røst, Værøy, Moskenes og Flakstad gikk sammen om å få utarbeidet handlingsplaner for reduksjon av utslipp i 2009 – med Flakstad som vertskommune. ENOVA-finansiert konsulent-bistand (EC-group AS) Værøy 2010 Flakstad Moskenes 2018 Omtalt Vestvågøy 2016 Oppstart -17 "Klima og energiplanen frå 2010 bør rulleres i perioden. Om den skal slås sammen med annen temaplan må vurderes". (Planstrategien) Vågan Oppstart -17 (?) Klima, bærekraft og energi skal være gjennomgående tema for all planlegging

9 Krav om handling Fra gjeldende statlig planretningslinje:
«Planer som behandler klima- og energispørsmål, skal følges opp i planens handlingsdel og legges til grunn og gi føringer for kommunens mer detaljerte planlegging, og myndighets- og virksomhetsutøvelse. Plan- og bygningslovens regler om revisjon av handlingsdelen gjelder tilsvarende.»

10 Hva med øvrige planer? Værøy Flakstad Moskenes Vestvågøy Vågan Røst
Klima Eget fokusomr. (handl.del-1.3.1) Budsjett 18-21 Det grønne perspektivet (1.3.2) Bygge kunnskap – klimapl 17/18(?) Arealdel –retn.li. om ENØK og kons bebyggelse. Klima-til-pasn. Har arealdel fra 2014 Byggeforbud i 100/50 m langs sjø /vassdrag Har arealdel fra 2011 Samfunnsd(06) arealdel(11). Byggeforb. 50/30 m langs sjø/vassdrag Samfunnssikkerhet og beredskap (1.3.9). Arealdelen har 50/30 i LNF-spredt Arealdel(08) (ny på gang…). Krav til vurdering av havnivåstig-ning og dokumentasjon av fare for ras og flom i regulerings-paner og byggesaker. Krav til dokumentasj av sikkerhet mot flom, erosjon, springflo, steinsprang, jord- eller snøras Framt. klimautf. ikke fulgt opp (1.3.9)? Krav til ROS-vurdering før ny utbygging kan finne sted Egen retningslinje om kotehøyde på min 3m.

11 Kartlegging av plankompetanse 2014
Samfunnsplanlegging: 29% oppgir 0 årsverk 43% oppgir 0,5 årsverk eller mindre 28% oppgir 1.1 – 2 årsverk 0% oppgir mer enn to årsverk Arealplanlegging 10% oppgir 0 årsverk(!) 38% oppgir 0,5 årsverk eller mindre 19% oppgir 0,6-1 årsverk 10% oppgir årsverk 24% oppgir mer enn årsverk 52% svar fra Nordland 7 av 10 kommuner har 1 årsverk eller mindre NIVI-rapport 2014:1 Kartlegging av plankapasitet og plankompetanse i kommunene

12 Plankrise i Nordland Per september 2016 står fire kommuner fortsatt uten vedtatt samfunnsdel. 21 kommuner har en samfunnsdel som er vedtatt i 2009 eller tidligere. 38 av kommunene i Nordland vedtok kommunal planstrategi innen Ballangen, Moskenes, Røst, Sortland, Værøy og Øksnes fikk ikke vedtatt planstrategi etter kommunevalget i 2011. 24 kommuner har ikke revidert kommuneplanens arealdel etter at ny plan- og bygningslov trådte i kraft i kommuner i Nordland har en arealdel til kommuneplanen som er vedtatt før 2009. Kilde: FMN

13 Hva nå? Åpenbart behov for revisjon
Retningslinjenes krav til vurdering i planstrategi er bare delvis etterkommet. Ny og oppdatert statistikk Nye muligheter for beregning av tiltak. Samarbeid om klimatiltak! Klimasatsmidler for finansiering (både av nettverk og tiltak)!

14


Laste ned ppt "Svein Einar Stuen Seniorrådgiver Miljøvernavdelinga"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google