Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utfordringer for folkehelsen sett fra spesialisthelsetjenesten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utfordringer for folkehelsen sett fra spesialisthelsetjenesten"— Utskrift av presentasjonen:

1 Utfordringer for folkehelsen sett fra spesialisthelsetjenesten
Geir Tollåli Fagdirektør Helse Nord RHF

2 + Private leverandører med avtale
Finnmarkssykehuset Universitetssykehuset Nord-Norge Helse Nord IKT Nordlandssykehuset Vi sørger for at hjelpen er der Helse Nord RHF skal sørge for at befolkningen i Nord-Norge og på Svalbard får de beste spesialisthelsetjenestene i den landsdelen der de bor. Mange vil si at vi har verdens beste ambulansetjeneste. Biler, båter, helikopter og fly. Hjelpen kommer. Og de som trenger det kommer til et sykehus som kan hjelpe. Den medisinske utviklingen er i dag så avansert, at det trengs ulike spesialister. For å gi den beste behandlingen samler vi fagfolkene i høykompetente miljøer og nettverk.  I Nord-Norge fordeler vi oppgaver mellom sykehusene, slik at pasienten får den beste behandlingen. Vi eier seks helseforetak, hvor av fire av dem driver pasientbehandling. De består til sammen av: Rød prikk = 12 somatiske sykehus Grønn prikk = 2 psykiatriske sykehus 14 distriktpsykiatriske sentre (DPS) 5 distriktsmedisinske sentre (DMS) 95 private lege- og psykologspesialister 11 luftambulanser (fly, helikopter) 123 bilambulanser 13 båtambulanser I tillegg til å levere helsetjenester gjennom egne helseforetak, kjøper vi et betydelig antall undersøkelser og behandlinger hos private leverandører av helsetjenester. 95 private lege- og psykologspesialister. Private institusjoner (f.eks. Valnesfjord helsesportsenter) Sykehusapotek Nord Helgelandssykehuset + Private leverandører med avtale

3 45 % av landarealet inkl. Svalbard 19 000 ansatte
9 % av innbyggerne 45 % av landarealet inkl. Svalbard ansatte 17 mrd. kr i omsetning Vi planlegger sammen I Helse Nords tid, har det aldri vært bygd flere sykehus eller kjøpt mer utstyr. Samtidig er økonomien under kontroll. Dette får vi til fordi vi har god oversikt og planlegger sammen. De fem helseforetakene i landsdelen bærer felles bør. Derfor kan vi bygge og kjøpe mye i regionen, men vi kan ikke gjøre alt samtidig. Å få tak i dyktige fagfolk er noe av det viktigste vi gjør. Medarbeiderne våre får ta del i et bredt spekter av faglige utfordringer. Den enkelte medarbeiders meningsfulle arbeidsoppgaver, inspirerer hver dag. I nord tar vi vare på dem som vil bli her. Vi skal sørge for nødvendig helsehjelp til innbyggere. Vi har ansvaret for bare 9 prosent av befolkningen, men hele 45 prosent av arealet, inkl. Svalbard. (35 % utgjør Fastlands-Norge.) Mye skal på plass for å klare dette – og vi klarer det! Vi løser oppgaven blant annet ved hjelp av (2017-tall): ansatte ( årsverk) 17 milliarder kroner i omsetning 60 % av kostnadene er lønn Kjøper for ca. 4,5 mrd. Investerer for 2,2 mrd. Nøkkeltall i Helse Nord:

4 Vi løser geografi med teknologi og regionalt samarbeid
Vi er langt framme på teknologi. Røntgenbilder tatt ett sted, sendes til en spesialist et annet sted som kan tolke dem. Vi tenker langt og helhetlig - og vi har satt oss mål. Snart er vi der at når helgelendingen blir syk i Finnmark, vil Finnmarkssykehuset kunne slå opp i hennes journal. Helse Nord er først ute med å ta i bruk denne teknologien.

5 Helse i Nord – der vi bor. Vår struktur - en fordel
Likeverdige muligheter til et godt behandlingsresultat innenfor tilgjengelige ressurser – dette er kvalitet Store avstander og lang reisetid krever en desentralisert spesialisthelsetjeneste Vår struktur er godt tilpasset demografi og geografi forutsatt at: De som ønsker å sikre strukturen må bidra til omstilling og endring på de områder hvor det er nødvendig

6

7

8 Bærekraftsanalyser: Bærektaftsbrøken (20-66 år/67+ år) i Norge, Helse Nord og øvrige RHFer , SSB (M)

9 Bærekraftsbrøk – kommuner i nord med mest ugunstig bærekraft i 2040 ifølge SSBs fremskrivning (M)

10

11

12

13 Overvekt

14 Kreft

15 Bruk av antibiotika

16 En epidemi vi kan utrydde
Hepatitt C En epidemi vi kan utrydde

17 Bakgrunn WHO har foreslått eliminering av hepatitt C innen 2030.
Ca 80 % av hepatitt C smitte skjer som følge av deling av brukerutstyr. Resten skjer utenom rusmiljøet. Ca 20% av nye tilfeller er smittet gjennom behandling i utlandet. Prevalens: 20. – , insidens opp mot 1500/år. 50 – 80 % utvikler kronisk infeksjon. Vedtak 20. november 2017 i beslutningsforum medfører at alle pasienter med kronisk hepatitt C har rett til behandling De regionale helseforetak skal dekke kostnadene for behandlingen. (Fra ) Eliminering er definert som 90 % reduksjon av insidens og 65 % reduksjon av dødelighet. ca 10-20% (unge) med pågående rusmiddeladferd, resterende på LAR (eldre) Vosevi er godkjent til bruk på genotype 1, 2 og 3.

18 Nasjonal strategi og mål
Hepatitt C elimineres i Norge i løpet av fem år Nasjonal strategi endres snarest Handlingsplan utformes Prioriteringsveileder endres

19 De tre nasjonale mål i arbeidet mot virale hepatitter
Smitten av hepatitt i Norge holdes på dagens lave nivå. Smittespredningen i utsatte grupper reduseres. Alle som blir alvorlig syke av kronisk hepatittinfeksjon får tilgang til trygg og effektiv behandling. Fra Nasjonal strategi for arbeidet mot virale leverbetennelser.

20 Status helseforetak/ sykehus
Nye retningslinjer fom er i stor grad kjent i HF/ sykehus Behandling: Medisinsk poliklinikk og infeksjonspoliklinikker (og psyk) Lege starter behandling. Sykepleier følger opp Kontroller nødvendig etter 3 mnd hvor ca 95% har tap av virus i blodet og er kurert, evt kontroll 6 måneder for kreft for de med etablert leverskade.

21 Spesialisthelsetjenesten sitt ansvar
Sikre god nok kapasitet for å ta i mot pasientene Sikre at alle pasienter med hepatitt C får behandling Sikre trygg og effektiv behandling overfor pasientgruppen Tettere samarbeid med primærhelsetjenesten Poliklinikker ute/ møtesteder for rusmisbrukere?

22 Lenke til filmen med bilde
Helse Nord-filmen: Helse Nord sørger for helsehjelp - uansett hvor du bor i landsdelen. Tid: 4 min 14 sek. Trykk på bildet og så starter Helse Nord – filmen fra Youtube. Innled gjerne med noe i retning: Helse Nord har fått en utfordrende oppgave. Ja, utrolig vanskelig, vil noen si. Vi skal gi nordlendingene den beste helsetjenesten i den landsdelen der vi bor. Forholdene er ikke de enkleste for å få dette til. Vi bor på verdens vakreste sted. Vi har stor frihet, mye plass, ren luft og flotte årstider. Det er langt mellom husene. Vi trenger dyktige fagfolk – i byene, på viddene og ute langs kysten. Mye skal på plass for å klare dette – og vi klarer det! Har du et spesielt tema du skal snakke om har vi fire kortere filmer som du heller bruker. Filmene handler om: Rekruttering: Investeringer: Pasientbehandling: Teknologi:

23 Takk for oppmerksomheten


Laste ned ppt "Utfordringer for folkehelsen sett fra spesialisthelsetjenesten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google