Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kommunevåpen nye Lindesnes

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kommunevåpen nye Lindesnes"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kommunevåpen nye Lindesnes

2 Innledning: Delprosjekt 3: Lokal identitet og kommunale symboler ble etablert 8. desember 2017 i sak FN-66/ Prosjektet fikk i oppgave å legge frem forslag til nytt kommunevåpen innen Delprosjektet skulle engasjere innbyggerne i lokalmiljøene i prosessen, og valgte å gjøre dette ved å arrangere en tegnekonkurranse. Alle innbyggerne i de tre kommunene ble gjennom media, kommunenes nettsider og annonsering oppfordret til å delta i konkurransen, og samtlige skoler ble oppfordret av skoleeier til å engasjere elevene, sette kommunereformen på timeplanen og få elevene til å bidra med sine forslag. Delprosjektet har involvert representanter med bred lokalhistorisk kompetanse fra hver kommune i arbeidet: Jahn Kristensen fra Lindesnes, Knut Lindseth fra Mandal og Paul Sveinall fra Marnardal. De har pekt på hva som kulturhistorisk binder de tre kommunene sammen, og hva de tre kommunene har felles. I korte trekk var tilbakemeldingene omforent om at det er fiskerinæringen og særlig laksen, elvene, kystkulturen, og trelast/skogbruk som de tre kommunene har til felles og som samler kommunene. Tegnekonkurransen pågikk fra 13. mars til 21. april. I denne perioden mottok nye Lindesnes rett i underkant av 900 tegninger. Deltakerne ble oppfordret til å tenke nytt, men påpekte samtidig at motivet burde bygge på lokal identitet og fellesskap - noe som binder dagens tre kommuner sammen. Onsdag 23. april var juryen samlet for å kåre 10 vinnere som alle vinner 1000 kroner hver. Juryen besto av prosjektgruppa for kommunevåpen, og ordførerne i de tre kommunene, minus kommunikasjonsrådgiver. Det er de politiske representantene som innstiller til AU. I de påfølgende sidene presenteres vinnerne av tegnekonkurransen, samt juryens begrunnelse.

3 Regler for tegnekonkurransen:
• Motivet må være tydelig, enkelt og lett gjenkjennelig, og må representere den nye kommunen på en god måte. • Det bør kun være ett motiv som kan fungere både på avstand og i lite format. • Farger som kan brukes er sølv (hvitt) eller gull (gult), grønt, blått, rødt eller svart – ett metall og en farge. • Du kan levere så mange forslag du vil. • Konkurransen er rådgivende. Det er fellesnemnda for den nye kommunen som til slutt avgjør hva kommunevåpenet blir. Utvelgelse og presentasjon: • En jury, som består av prosjektgruppa for kommunevåpen og ordførerne i de tre kommunene, vil vurdere alle forslag. Ti likestilte vinnere blir premiert med kr.1.000,-. • Alle forslag kan bli utstilt og presentert for offentligheten. • Det kan bli aktuelt å få grafisk kompetanse til å tegne rent forslaget for videre vurdering. Rettigheter: Juryen kan be om, eller foreta, tilpasninger og justeringer på de premierte forslagene. Juryen har alle rettigheter til alle innsendte forslag – både på pair og taggede bilder på Instagram. Rettighetene til det valgte designet overdras i sin helhet til kommunen.

4 Lisbeth Schulze Bjørkenes, Mandal.
Mandalselva renner blant annet gjennom Marnardal, Mandal og ender i Skagerrak som dekker kysten av Lindesnes. Vi har også mange flotte fyrtårn. Lindesnes fyr, Ryvingen fyr, Hatholmen fyr og lille Bestemor på Sjøsanden. Fornyet: fyrtårn er fornyet. Forslag 1. Juryens begrunnelse: Dette forslaget fikk bred enighet i juryen. Juryen mener forslaget er spennende og nytenkende. Særlig interessant med kompassrosen på toppen av fyret.

5 Lars Benjamin Landås (10), Mandal.
Min begrunnelse for tegningene: Fyrtårnet Lindesnes som er et velkjent landemerke for hele Norge. Kommunen skal hete Lindesnes, derfor er det naturlig å ha med fyret i kommunevåpenet. Samtidig viser fyrtårnet at lyset stråler utover, mot Mandal og Marnardal. 38 Forslag 2. Juryens begrunnelse: Juryen mener innsender her har tegnet en ny og tøff variant av fyret. Juryen likte spesielt godt ideen om at lyset på fyret stråler mot Mandal og Marnardal.

6 Hanne Kristin Birkeland (40), Lindesnes.
Begrunnelse: Måtte prøve dette forslaget i metall + 1 farge og det gikk jo også fint. Ble jo som sagt inspirert av Gustav Vigeland sine tresnitt, så det var derfor jeg tenkte på denne måten. Beskrivelse: Tre glade lakser i blått vann metall (sølv) + 1 farge. En laks for hver kommune siden laksen bor i alle tre. Laksene er i sort, men skal være i sølv. Forslag 3. Juryens begrunnelse: Laksen har historisk hatt stor verdi i Lindesnes, Mandal og Marnardal. Også i dag har laks og fiske stor verdi i kommunen da det tiltrekker tilreisende til Audnaelva, Mandalselva og til sjøen.

7 Inger Marie Søyland (66), Oslo/Mandal:
Forslaget viser sydspissen av Norge i møte med havet, jeg har vurdert en god del proporsjoner på linjer og form og komposisjonsmessig utforming av land/sjø. Disse forslagene viser litt men ennå kan dette gjøres mer presist i et bedre tegneprogram enn det jeg har nå. Jeg liker selv at det blå havfeltet framstår som et aktivt felt som også kan oppfattes som en seglbåt. Det fargeforslaget som fungerer best for meg er derfor bilde nr. 1. hvit og blå, men symbolikken med landskap, skog og sjø blir muligens sterkere ved fordeling av grønn og blå bunnfarge. Både bilde nr. 2 og 3 viser landet som grønt. l bilde nr. 3 har jeg benyttet samme grønn som Marnardal har i sitt nåværende våpen. Den grønne er krevende og derfor bør den blå fargen på havet vurderes grundig så den bidrar til nødvendig kontrast. Jeg ønsker dere lykke til med jobben. Forslag 4. Juryens begrunnelse: Dette forslaget fikk bred enighet i juryen. Motivet er spennende og kreativt. Man kan se både seilbåt, hav, elv, landskap, dalføre og baugen av en båt i ett og samme motiv. Juryen likte særlig at det kan se ut som to elver som renner nedover dalføret og innimellom kilene er nye Lindesnes.

8 Reidunn Nordgård (66), Mandal:
Min ide er å prøve å lage en stilisert figur som kan ses og tolkes på flere måter. Mitt forslag er en figur som kan ses både som et furutre og som et fyr eller fyrtårn. Furutreet tenker jeg først og fremst kan være et symbol for skogbruk, i indre bygder og kyststrøk. Men furutreet kan også assosieres med Furulunden i Mandal. Fyret kan assosieres både med Ryvingen fyr og Lindesnes fyr. Min tegning er ment som en skisse eller et eksempel på en figur som både kan tolkes som et stilisert furutre og som et fyrtårn (med noen holmer i bakgrunnen). Forslag 5. Juryens begrunnelse: Juryen liker forslaget fordi det har rene og fine linjer, og et spennende motiv som kan tolkes på flere måter. Det kan se ut som et furutre, et fyrtårn og et fyrtårn med skjærgården i bakgrunnen.

9 Charlotte Holte Ellingsen (12), kl. 5a Frøysland skole, Mandal:
Jeg synes det skulle se slik ut på grunn av konglene fra Marnardal. Fiskene fra Mandal. Fyret fra Lindesnes men siden vi skulle hete Lindesnes kunne det være et fyrtårn. Forslag 6. Juryens begrunnelse: Juryen liker at forslaget inneholder elementer som beskriver dagens tre kommuner godt. Tegningen er gjennomført og fin, med sterke og tydelige farger. Et godt blikkfang.

10 Sunniva Stigen, Spangereid skole, Lindesnes:
Forslag 7. Juryens begrunnelse: Juryen likte forslaget fordi det inneholder komponenter som beskriver dagens tre kommuner godt, og fordi det var en flott tegning med klare og sterke farger.

11 Linn Eigebrekk (13), Mandal:
Begrunnelse: Jeg vil ha dette som kommunevåpen fordi det har alle kommunevåpnene i seg. Forslag 8. Juryens begrunnelse: Juryen mener det er et fint forslag med komponenter fra alle dagens tre kommuner.

12 Una Holmesland i 6. klasse, Nyplass skole, Lindesnes
Elv er felles for de tre kommunene. Forslag 9. Juryens begrunnelse: Juryen liker at forslaget har elv og skog i fokus. Dette er noe som er felles for de tre kommunene. Et stort pluss for sterke og fine farger.

13 Lykke Fillipa Dreyer (10,5), Kulturskolen Mandal:
Sola skinner alltid, selv om vi ikke ser den. Forslag 10: Juryens begrunnelse: Juryen mener forslaget skiller seg ut som særlig positivt. Det framhever kommunene som Sørlandets solkommune.


Laste ned ppt "Kommunevåpen nye Lindesnes"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google