Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VETERANFORBUNDET SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VETERANFORBUNDET SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoner"— Utskrift av presentasjonen:

1 VETERANFORBUNDET SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoner

2 En stemme for skadde veteraner
Norges eneste bruker- og interesseorganisasjon for veteraner som har blitt skadet i internasjonale operasjoner. Arbeider for å bedre de økonomiske, sosiale og helsemessige vilkårene til skadde veteraner. Vårt mål er at alle veteraner skal komme helt hjem- også mentalt. Fra vedtektene til SIOPS: Forbundets formål er på ideelt grunnlag å etablere likemannsarbeidet og selvhjelpsgrupper blant skadde fra internasjonale operasjoner, samt være en pådriver for å bedre deres økonomiske, sosiale og helsemessige vilkår i samfunnet. Forbundet skal gjennom intern og ekstern kompetanseutvikling bidra til å øke kunnskapen om skadde og sikre deres status i samfunnet. Forbundet skal gjennom sin samlede kompetanse opptre som rådgivende instans for den enkelte skadde, pårørende, Forsvaret og det helse- og sosialfaglige miljø.

3 VI arbeider på flere plan
Interessepolitikk Veiledning Motivasjons- og mestringsaktiviteter Kompetanseheving Interessepolitikk

4 SIOPS mener Veteranpolitikken må være forankret på regjeringsnivå og SIOPS mener tiden er moden for en ny veteranmelding. Vi er vitne til en innstramming og praksisendring hos Statens Pensjonskasse og klagenemda som må reverseres. En modernisert form for krigsskadepensjon må innføres. Det må foretas mer sivil forskning på veteraners levekår. Kompetansen om veteraners psykiske helse i det sivile er for lav. Kurset «veteraners psykiske helse» må bli et fast tilbud

5 Veteraners psykiske helse
I samarbeid med noen av de beste fagmiljøene har SIOPS siden 2014 arbeidet med utvikling av meritterende kurs for leger og psykologer. Målet med dette er å øke interessen for, og kunnskapen om veteraners psykiske helse og psykiske helseutfordringer blant de ansvarlige behandlerne i den sivile helsetjenesten.  I 2019 og 2020 vil vi videreføre og videreutvikle kurset. I tillegg til de fagmiljøene vi tidligere har samarbeidet med, har vi nå innledet samarbeid med universitetsmiljøet i Trondheim, med Regional enhet for traumebehandling (REFT) under St Olavs Hospital, NTNU. For SIOPS er det viktig å kunne videreføre dette arbeidet i samarbeid med et universitetsmiljø som både driver med behandling og forskning. Regional enhet for traumebehandling, St Olavs Hospital har et fagmiljø for psykotraumer som er et av de viktigste i landet, og der flere forskere er interessert i behandling av, og forskning på veteraner. For første gang fikk vi også bevilget støtte til denne kursvirksomheten i Statsbudsjettet for 2019.

6 Praktisk og konkret kameratstøtte
Bærebjelken i SIOPS’ veiledningstilbud er likepersonsnettverket «Point of Contact». Nettverket består av 17 veteraner bosatt over hele landet og som selv har erfaring med hjelpe- og støtteapparatet. POCene er i alderen 29 – 70 og til sammen dekker POCene de fleste operasjonene Norge har deltatt i. POCen skal være en «navigatør» og støtte for veteranen som søker bistand. Ofte kan det være lettere å prate med noen som har opplevd det samme som deg selv. Dersom du opplever utfordringer etter tjenesten kan du ta kontakt med SIOPS likepersonsprosjekt – Point Of Contact (POC). POC er nemlig et landsekkene nettverk med veteraner som selv har opplevd utfordringer etter tjenesten. I et slikt nettverk er det mye informasjon, erfaring og råd om hvordan man kan få hjelp, støtte til å leve med skader eller hvordan man skal kan håndtere utfordringer som følge av tjenesten. Alle POC’ene har erfaring med, og kunnskap om det sivile og militære hjelpeapparatet og offentlige etater. De er likemenn ovenfor andre veteraner, og kan bistå med følgende: NAVIGERER DEG I HJELPEAPPARATET. VÆRE EN SAMTALEPARTNER OG STØTTE. BISTÅ DEG MED Å MELDE YRKESSKADE. SETTER DEG I KONTAKT MED ADVOKAT VED BEHOV. MULIG BISITTER I MØTER MED F.EKS. NAV, FASTLEGE OG BEHANDLER.

7 Motivasjons- og mestringsaktiviteter
.

8 SIOPS’ Info- og ressurssenter
Et møtested for veteransaken i Oslo sentrum.

9 Du finner oss på sosiale medier!
. facebok.com/VeteranforbundetSIOPS @veteranforbundet_siops @Siopss


Laste ned ppt "VETERANFORBUNDET SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google