Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fellesveiledning Jur5030 Postdoktor Markus Jerkø.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fellesveiledning Jur5030 Postdoktor Markus Jerkø."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fellesveiledning Jur5030 Postdoktor Markus Jerkø

2 Kort om kurset/fellesveiledningen
Et (relativt nytt) supplement til veiledning samt forelesninger Ikke noe pensum Ingen obligatoriske innleveringer Felles veiledning I grupper Og i plenum Bruk Canvas!

3 Formål Forståelse av hva som kjennetegner en god masteroppgave
Forum for diskusjon og meningsutveksling Inspirere hverandre Start en skrive- og diskusjonsgruppe! Oppklaring av metodiske/skrivetekniske problemstillinger Komme i gang!

4 Opplegg 1. kursdag 2. kursdag (TBD) 3. kursdag (TBD)
Innledning: Tema, problemstilling, metode, veien videre mv. Komme i gang!: Fremdriftsplan 2. kursdag (TBD) Praktisk juridisk metode Disposisjon Q&A 3. kursdag (TBD) Forts. disposisjon

5 Første kapittel – noen praktiske tips
Det viktigste kapittelet Hva må du ha med? Tema og problemstilling(er) Hva er ofte lurt å ha med? Rettskildebildet, veien videre Hva kan du ha med, men helst ikke hvis det blir en oppramsende øvelse Aktualitet, metode, avgrensninger, begrepsavklaringer

6 Kap. 1 Innledning – kort oppsummert
Tema Hva handler oppgaven om? (tittel) Problemstilling Hva skal du finne ut av? Aktualitet Hvorfor skriver du om dette? Avgrensninger og begrepsavklaringer Er tema/problemstilling vanskelig å angi kort og konsist? Krever noen avgrensninger en begrunnelse?

7 Kap. 1 Innledning – kort oppsummert II
Rettskildebildet Hvilke rettslige kilder kan du bygge på? Eller: hvilket materiale skal du bygge på? Metode Hvordan skal du gå frem for å finne svar på problemstillingen? Reiser oppgaven noen særskilte metodespørsmål? Veien videre Hvordan skal du strukturere besvarelsen av problemstillingen?

8 Tittel, problemstilling og metode
NB! Det må være samsvar mellom tittel, tema og problemstilling. Eksempel 1 Tema: Avbrytelse av foreldelsesfristen ved rettslige skritt Problemstilling: Hvilke handlinger virker fristavbrytende etter fl. § 15? Hva er virkningene av at foreldelse er avbrutt etter fl. § 15? Metode Juridisk metode

9 Eksempel 2 Tittel Problemstilling Metode:
Hvor går grensen mellom tilregnelig og utilregnelig i strafferetten – en gjennomgang av straffeloven (2005) § 20. Problemstilling Hvor går grensen mellom tilregnelig og utilregnelig etter straffeloven § 20? Metode: Juridisk metode Mulige innslag av (retts)psykiatri (er det «metode»?)

10 Oppgave 1 Redegjør kort for:
Ditt tema og problemstilling (og ev. tittel) Temaets/problemstillingens aktualitet Ev. avgrensninger og begrepsavklaringer i kap. 1 Spørsmål til refleksjon/diskusjon Hva er forholdet mellom temaet og problemstilling Hvorfor har du valgt temaet? (aktualitet) Hvorfor vil du (ikke) redegjøre for avgrensninger og begrepsavklaringer? 5 min. med skriving (notering av stikkord) hver for seg, deretter presentasjoner i mindre grupper, med diskusjon. Et formål her er å få frem, skape diskusjon rundt og bevissthet om det dere ikke er trygge/sikre på. Vi avslutter med noen presentasjoner og oppklaring av spørsmål/uklarheter i plenum.

11 Oppgave 2 Redegjør kort for:
Rettskildebildet (bakgrunn og materialvalg) Valget av metode Spørsmål til refleksjon/diskusjon Vil du ha et eget punkt (eller kapittel) om rettskildebildet? Vil du ha det om metode? Hvis ikke, er det allikevel noen særlige (underordnede) metodiske spørsmål som oppgaven reiser? Det kan f.eks. angå Betydningen til underrettspraksis eller andre mindre brukte rettskilder Avveiningen mellom spesielle rettskilder 5 min. med skriving (notering av stikkord) hver for seg, deretter presentasjoner i mindre grupper, med diskusjon. Et formål her er å få frem, skape diskusjon rundt og bevissthet om det dere ikke er trygge/sikre på. Vi avslutter med noen presentasjoner og oppklaring av spørsmål/uklarheter i plenum.

12 Oppgave 3 Redegjør kort for: Din oppgaves disposisjon («veien videre»)
Din fremdriftsplan Spørsmål til refleksjon/diskusjon Hva er en hensiktsmessig oppbygging av oppgaven? Er det flere (like) gode måter å gjøre det på? Hva bør være med, og hva er mindre viktig? Hvor vil du begynne, og hva er planen for neste uke, måned, 3 måneder? 5 min. med skriving (notering av stikkord) hver for seg, deretter presentasjoner i mindre grupper, med diskusjon. Et formål her er å få frem, skape diskusjon rundt og bevissthet om det dere ikke er trygge/sikre på. Vi avslutter med noen presentasjoner og oppklaring av spørsmål/uklarheter i plenum.

13 Oppgave 4 Generelle spørsmål:
Hva er generelt det mest utfordrende ved å skulle skrive en master? Byr ditt tema/problemstilling på særskilte utfordringer? Er det noe det er særlig viktig å sette av tid til på de neste to kursdagene? Diskuter først gruppevis. Vi avslutter med plenumssesjon og Q&A.

14 Sett i gang og skriv! Til neste gang: Begynn på innledningen
Lag en fremdriftsplan hver uke Etabler en skrivegruppe (en agrafi-gruppe) Til neste gang: Ferdigstilt utkast til kapittel 1

15 Oppgave 5 – dag 2 Vurder én og én innledning/disposisjon. Ta særlig stilling til : Er det god sammenheng mellom tittel, tema og problemstilling? Er metoden (og rettskildebildet) egnet/relevant for besvarelsen av problemstillingen? Er noe uklart – kreves avgrensninger eller begrepsavklaringer? Bør noe sløyfes/flyttes, eller savner dere noe? Virker disposisjonen hensiktsmessig? Ta en tekst av gangen. Begynn med å lese gjennom individuelt. Diskuter deretter i grupper, sammen med forfatter. Vær kritiske og undrende, men hensynsfulle. Noter spørsmål eller uklarheter til oppsummering i plenum.


Laste ned ppt "Fellesveiledning Jur5030 Postdoktor Markus Jerkø."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google