Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HEL SKOLEUKE.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HEL SKOLEUKE."— Utskrift av presentasjonen:

1 HEL SKOLEUKE

2

3 GRUNNMUREN Når ungdommene våre skal reise over Flishøgda og ut i verden, drar de som trygge, hele mennesker. - De har lært seg å handle på en klok måte i møte med andre. - De har opplevd voksne med omsorg – og voksne som har sett. - De har opplevd vennskap og hatt noen å leke og være sammen med. - De har fått lov til å leke og skape. - De har lært å lære - og har blitt glad i å lære. - De har opplevd mestring på ulike arenaer. Onga i Trysil har fått lov til å stå på en scene. - De har livslyst – og har opplevd et positivt fellesskap.

4 Innbyggere pr fødselsår, pr skolekrets/postnr
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Sum Innbygda 29 38 39 34 36 32 28 16 35 31 379 Søre Osen 2 3 1 4 Tørberget 7 8 6 42 Ljørdalen Nybergsund 14 11 10 5 9 13 104 Østby Plassen 23 Jordet/Slettås 112 75 78 70 59 69 64 52 47 50 54 734

5 Mandatet 2. Tilbudet skal være gratis.
1. Trysil kommune organiserer skoleuken i de kommunale skolene slik at første trinn går fire dager og fjerde trinn fem dager i uka fra og med skoleåret 2018/19. 2. Tilbudet skal være gratis. 3. Rådmannen får i mandat å utrede en femdagersskole for småskoletrinnet. Det skal utredes hvordan en slik modell kan organiseres på de ulike skolene og kostnader som følge av en evt. nyordning. Det skal også utredes en mulig leksefri skole knyttet til dette. Saken legges fram i oktober 2018.

6 Fakta om Onga i Trysil – og Hedmark
Elevene har svart på seks spørsmål om hvordan de trives og liker seg på skolen. Spørsmålene er knyttet både til hvordan de generelt liker seg i skolen og hvordan de blant annet liker å lese og regne. På en skala fra en til fire, der fire er best, er gjennomsnittet 3,66. Kun 2,2 prosent av elevene uttrykker at de til en viss grad ikke liker seg på skolen. Elevene har også vurdert sin relasjon til lærerne knyttet til spørsmål om de blir likt og om lærerne bryr seg om dem. Her er gjennomsnittet 3,76, noe som uttrykker at det store flertallet av seksåringene opplever omsorgsfulle og nære lærere. Seksåringene har også vurdert relasjonen til medelevene, knyttet til om de har venner på skolen og noen å være sammen med. På dette sosiale området er gjennomsnittet 3,81, noe som uttrykker at det store flertallet av seksåringer er sosialt inkludert i fellesskapet og har venner på skolen. Dette gjelder uavhengig av om skolen er stor eller liten. Sammenlignet med de øvrige elevene på småskoletrinnet er det svært små forskjeller mellom seksåringenes svar og svarene til elevene på 2., 3. og 4. trinn. Elevene på hele småskoletrinnet i grunnskolen uttrykker at de liker å lære, har venner og et godt forhold til lærerne. Thomas Nordahl, Aftenposten september 2018

7 Å handle på en klok måte i møte med andre.
Danning Å handle på en klok måte i møte med andre.

8 - Ikke alene - På arenaer der det er voksne
Sammen med andre. - Ikke alene - På arenaer der det er voksne

9 Voksne som ser Se etter han som står alene,
se etter henne du ikke ser. Voksne som sier HEI – hvordan har det?

10 Leken skal være en del skoledagen.
Tid og rom for lek Lære gjennom leken

11 Læring Å lære er kjempegøy. Når bør læring skje? Hva lærte du i dag!
Å gå på skolen skal være moro! Å lære er kjempegøy. Skoledagen må være spennende og variert. Repetisjon er avgjørende for læring. Når bør læring skje? Hva lærte du i dag! John Hattie: Foreldres forventninger

12 Å lære å lese / beherske språket!!
Nøkkelen til livet. Det store felles ansvaret

13 KULTUR FOR LÆRING Ped.ledere BHG Språklige ferdigheter: 477
Motoriske ferdigheter: 479

14 1 000 ord i timen Hva gjør vi da? - Se etter han som står alene!
By age three, children from wealthier homes have heard an astounding 30 million more words than those from poorer homes. 30 millioner ord på tre år … … 10 millioner pr år … ord pr dag … pr våken time! Hvis vi setter en minimumsstandard: 1 000 ord i timen Hva gjør vi da? - Se etter han som står alene!

15 Nasjonale prøver 5. trinn
Snitt siste 4 år Trysil: Lesing: Regning: 47,25 Engelsk: 47,5 Mestringsnivå lesing: Mestringsnivå 1 siste 4 år: 25 %

16 i en femdagers skoleuke
Lek, læring og danning i en femdagers skoleuke Samme timetall fordelt på flere dager. Fag- og timetallsmodell vurderes etter evt. vedtak. Basisfag først på dagen. Tid mellom skole og buss/SFO: SFO Kjernetid Mindre stress, mer repetisjon, mer variasjon. Flere sosiale arenaer – voksne som ser Mer familietid etter skolen. Måltidet – varmt måltid?

17 Lekser 1. Ikke lekser fra 1.-4.trinn
Fire alternativer: 1. Ikke lekser fra 1.-4.trinn 2. Lekser hjemme; repetisjon, grunnleggende ferdigheter/fag, overkommelig (ikke lese det som en ikke rakk å gjennomgå på skolen), tilpasset den enkelte elev 3. Lekser på skolen: repetisjon, grunnleggende ferdigheter/fag, overkommelig (ikke lese det som en ikke rakk å gjennomgå på skolen), tilpasset den enkelte elev 4. Lekser på skolen og leselekse hjemme – valgfritt lesestoff (enten bli lest for/lydbok eller lese selv)

18 INNHOLD SFO-Kjernetid Mer tid til måltid/lengre «matfri».
Fysisk aktivitet - lek Kulturaktiviteter - kulturskolen Bilde, kor, band, «Dramuda» …. Leksehjelp Skolene lager egne skisser – dette skal det arbeides videre med.

19 språk, mengdetrening, sosiale arenaer?
FAMILIENS BEHOV «Alle» søker nå heldagsplass i barnehagen. Mange foreldre synes fridagen er et positivt element Hvem / hvor mange har mulighet til å være hjemme en dag i uka i dag - og i framtida? I dag er det ca. 75 % av 1. klassingene på Innbygda som er på SFO på fridagen. Hva med de som trenger ekstra språk, mengdetrening, sosiale arenaer?

20 5 dagers uke GRATIS SFO-Kjernetid til og med 6. time
Fag- og timefordeling - i dag: 1. – 21 timer i uka, 2. og og 4. 27 Skoleskyss - en rute om dagen …

21

22 Alternativ B 1. og 2. trinn 4 dager 3. og 4. trinn 5 dager
Samme prinsipper GRATIS SFO-Kjernetid til og med 6. time Skoleskyss - en rute om dagen …

23 FRAMDRIFT Saksframlegg fra rådmann - klart 9.10. Uttalelser fra
Fagforbundet, Utdanningsforbundet og FAU ved de tre skolene. Oversendes politikerne senest Vi konsentrerer oss nå om hovedspørsmålet: -Skal Trysil kommune innføre femdagers skole for alle? Etter et evt. vedtak om dette skal vi ha grundige prosesser på hvordan vi gjør det.

24

25 Hvem vil jeg bli husket som?
Som den som brukte middagen til å snakke eller chatte … Som den som satte grenser … Som den rause voksne som inviterte alle inn og som pratet pent om naboer, lærere og medelever … Som den som så ..


Laste ned ppt "HEL SKOLEUKE."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google