Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Barnehagens verdigrunnlag i praksis

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Barnehagens verdigrunnlag i praksis"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Barnehagens verdigrunnlag i praksis
Vi i Stokka Barnehage arbeider ut fra vår visjon: «ET GODT STED Å VÆRE, ET GODT STED Å LÆRE» Visjonen er i tråd med Stavangerbarnehagens visjon «Stavangerbarnehagen skal være en god læringsarena for alle barn.» Stokka Barnehage skal ha en hverdag fylt av gode lekemuligheter i et variert lekemiljø, med ulike aktiviteter som gir godt grunnlag for god læring og utvikling i deres danningsløp. Vi vil gi barna en god erfaringsbakgrunn til skolestart.

3 Hvordan arbeider barnehagen for å ivareta barns behov for omsorg?
God omsorg er den aller viktigste forutsetning for trygge, glade og tillitsfulle barn. Målet er at barn og voksne skal oppleve voksne i barnehagen som er gode på samspill og bygger gode relasjoner. Sist barnehageår var vi med på Kvello prosjektet/ rett hjelp tidlig som gav oss god skolering i samspill og relasjonsarbeid.

4 Hvordan arbeider barnehagen for å ivareta barns behov for lek?
Vi vil at voksne deltar i leken som stilas og næring slik at barna kan utvikle sin lekekompetanse. Det er ulike former for lek, og vi voksne skal være tilstede der barna er og hjelpe barna med tilrettelegging, finne lekemateriell, støtte i forhold til å gå inn i lek og bli værende i lek ect. Det er viktig at alle barn leker – det er en naturlig væremåte for barn, samtidig som de utvikler seg på alle vis i leken – intelektuelt, sosialt, emosjonelt, motorisk, verbalt ect.

5 Jeg har lekt…..

6 Hvordan arbeider barnehagen for å fremme danning?
Barnehagens samfunnsmandat: Vi skal være en helsefremmende og forebyggende institusjon som skal utjevne forskjeller og forebygge mobbing (jfr mobbeplanen – som ligger på nettsiden) og diskriminering. Vi i barnehagen skal bidra til at barna utvikler seg til å kunne ta gode valg, tenke kritisk, utvikle empati, kunne reflektere og finne gode løsninger, hjelpe andre, bli selvstendig, utvikle god sosial kompetanse. I vår hverdag her i barnehagen vil det være læring og erfaring som når vi må vente på tur, knekke lekekodene, kunne hjelpe et barn på eget initiativ, gi et komplement til en annen ect. Vi voksne skal være gode rollemodeller, og vise vei – på måten vi er på med de vi omgås, samtidig som vi skal støtte de enkelte og jobbe for å bli gode selvstendige medborgere.

7 Hvordan arbeider barnehagen for å fremme læring?
I barnehagen er alle situasjoner læringssituasjoner. Det skjer god læring rundt matbordet, i lekekroken, i koret og i grupper med ulike aktiviteter. Vi voksne skal gi gode erfaringer, legge til rette for mestring og glede gjennom hverdagen som gir godt selvbilde og selvfølelse som er grunnlaget for læring. Vi er inspirert av Reggio Emilia filosofien hvor vi arbeider prosjektrettet i tråd med det barna er opptatt av. Det gjør vi så langt det er mulig. Vi arbeider med prosesser og sammenhenger i praktiske aktiviteter. Vi arbeider med barn i grupper, og har styrte aktiviteter alt etter hvilke fagområder fra rammeplanen vi arbeider med. Førskolebarna har eget opplegg med aktiviteter og oppgaver slik at barna skal i størst mulig grad være rustet og forberedt til skolestart – hvor de skal føle trygghet og mestring når de møter den nye skolehverdagen.

8 Hvordan arbeider barnehagen for å fremme vennskap og felleskap?
Vi skal ha et godt og trygt sosialt miljø i barnehagen med «vi- fellesskap» Alle barna skal erfare det å være betydningsfulle. Alle avdelinger har vennskapsprosjekt. Alle barn skal ha noen å leke med. Vi har i perioder lekegrupper Vi er opptatt av at barna lærer sosiale spilleregler Vi voksne skal veilede barn i riktig retning, og se at alle har det bra Vi har en felles regel: Vi skal si fine ting eller ingenting. Vi skal gjøre fine ting eller ingenting.

9 Hvordan arbeider barnehagen for å fremme kommunikasjon og språk?
Språket er redskap for tanken, følelser, kommunikasjon, det å forstå og mestre, og er grunnlaget for å løse utfordringer både faglig og personlig. Barnehagen skal legge til rette for en optimal språkstimulering ut fra det enkelte barns ståsted. Vi vil arbeide for en god basiskompetanse, som kan danne grunnlaget for det enkelte barns lese- og skriveferdigheter. Vi har ulike språkaktiviteter i vår barnehagehverdag. Vi har tidligere hatt språkprosjekt hvor vi har hatt opplæring i måter å lese på, fortellerkunst, barnets språkutvikling og språket i hverdagen. Tras (kartleggingsverktøy ifht språk) - viser hva vi skal arbeide mer med når det gjelder enkeltbarn. Vi har språklige aktiviteter som samtale, høytlesing, rim og regler, sang ect. Vi skal ha et språkprosjekt i år hvor vi kommer nærmere inn på videreutvikling av språkarbeidet i barnehagen.

10 Hvordan arbeider barnehagen for å ivareta barns rett til medvirkning?
De store avdelingene har barnemøter. Vi observerer barna og ser hva de er interessert i og følger deres spor Vi har prosjekter ut fra tema barna er opptatt av Vi voksne skal være lyttende, observante og deltakende. Vi må evne å se, la barna delta i planlegging og gjennomføring av ulike gjøremål i hverdagen og prosjektarbeid.

11 Hva gjør barnehagen for å fremme et godt samarbeid mellom hjem og barnehage?
Det daglige samarbeidet mellom hjem og barnehage må bygge på gjensidig åpenhet og tillit Den daglige kontakten i hente/bringe- situasjoner er en god anledning for å gi beskjeder og gi/ få informasjon, vi ønsker at dere har lav terskel for å ta kontakt om det skulle være noe. Et viktig tals organ for foresatte er FAU, Foreldrenes arbeidsutvalg, som består av en valgt representant fra hver avdeling. Via representanten fra den avdelingen dere hører til, kan dere ta opp saker. I SU – samarbeidsutvalget – sitter fire representanter fra foreldrene, og fire fra personalet (to fra Chr Skredsvigsvei og to fra Stokkadalen). Virksomhetsleder og assisterende styrer er også med i SU - de har uttalerett men ikke stemmerett. Samarbeidsutvalget tar opp saker som gjelder drift.

12 Hvordan arbeider barnehagen med overganger?
Når barnet begynner i barnehagen: Når barnet starter i barnehagen har vi en primærkontakt som skal være tett på barnet den første tiden for å skape trygghet. Det er og denne personen som har nær dialog med hjemmet. Vi skaper trygghet i overgangssituasjoner ved å lage gode faste rutiner når vi skal fra en aktivitet til en annen. Fra liten til stor avdeling Selvstendighetstrening. Vi besøker den nye avdelingen fast før oppstart. Vi er bevisste på at de som er igjen på avdelingen og har en endring i sin hverdag. Når barnet begynner på skolen Vi er opptatt av at barna opplever kontinuitet og trygghet i overgangen barnehage – skole. Det er laget en overordnet og forpliktende plan for alle kommunale barnehager, skoler og SFO i Stavanger som dere finner på vår nettside. Vårt mål er å jevne ut sosiale forskjeller og ha aktiviteter som sikrer progresjon og læring. Vi har et førskole opplegg som gir et bredt erfaringsgrunnlag slik at de kan kjenne igjen og føle trygghet og mestring ii aktiviteter og gjøremål i skolen. Noe av det viktigste er selvstendighetstrening som gjør dem rustet til å klare seg selv i forhold til mat, hygiene, ha kontroll på tingene sine, være trygge hva de skal gjøre i ulike overgangssituasjoner, som friminutt, og toalettbesøk ect. Vi har et eget foreldremøte for foreldre til skolestartere hver høst.

13 Hvordan arbeider barnehagen med planlegging, vurdering og dokumentasjon
Arbeidet i barnehagen planlegges ut fra nasjonale og kommunale planer. Hvor vi i barnehagen lager årsplan, periodeplaner, årshjul og månedsplaner. I planarbeidet arbeider vi i ulike ressursgrupper. Arbeidet på avdelingen blir dokumentert i stor grad på nettet, men og på avdelingen og i månedsbrevet. Planer blir evaluert på høring i personalgruppen, og justeres og endres etter innspill gitt til de ulike ressursgruppene.

14 Hvordan tilrettelegger barnehagen for barn som trenger ekstra støtte?
Målet er at barn skal få hjelp tidligst mulig i sitt dannings og utviklingsløp – slik at de kan gå gjennom sin barndom uten flere utfordringer enn nødvendig. Vi var med i et nasjonalt prosjekt som heter: Rett hjelp tidlig 2017/ 18. Vi fikk opplæring og oppfølging i forhold til tidlig innsats for barn. Ofte er det små ting vi kan gjøre i hverdagen som kan gi barnet den støtten det trenger for å mestre. Tiltak blir gjort i samråd med hjemmet.

15 Barnehagens arbeidsmåter
Vi er en barnehage som er inspirert av Reggio Emilia filosofien. Det vil si at vi gjennom prosjektarbeid arbeider i tråd med barnas interesser. Her går innholdet i de ulike fagområdene over i hverandre hvor matematikk, naturfag, språk, helse, fysisk aktivitet, nærmiljø, mat, kultur, filosofi, tekst, kommunikasjon, teknologi, miljø, rom og form, religion, kreativitet, kropp, etikk og samfunn glir over i hverandre gjennom lystbetonte aktiviteter som gir kunnskap om sammenhenger og prosesser Vi har selvvalgte , styrte og organiserte aktiviteter som sikrer at vi arbeider med fagene i rammeplanen og følger de prosjektene som er i regi av Stavanger kommune.

16 Hvordan arbeider barnehagen med progresjon?
Progresjon sikrer vi gjennom å gi barn utfordringer etter modenhet. Barna deltar på ulike aktiviteter, og vi gir barna mer og mer ansvar og sikrer at de blir mer og mer selvstendige gjennom sitt liv i barnehagen. Vi er opptatt av at barna utvikler god selvfølelse og opplever mestring slik at de får et godt selvbilde og er trygge.

17 Hvordan arbeider barnehagen med den digitale praksisen?
Vi benytter ulike digitale verktøy i forbindelse med prosjektarbeid. . Da søker vi informasjon og bilder, bearbeider bilder som er tatt, dokumenterer og skriver. Avdelingene bruker Ipad som benyttes som pedagogisk virkemiddel. Vi har og tatt i bruk digitalt forstørrelsesglass i ulike prosjekter.

18 Språkløyper er en nasjonal strategi som skal styrke norske elevers språk, lesing og skriving. I løpet av fire år skal alle norske barnehager og skoler nås, og Lesesenteret har fått ansvar for å drive denne viktige strategien.

19 Vi har 4 tema vi skal arbeide med:
Språk og leseaktiviteter Språkhverdag Overgang fra barnehage til skole Språkvansker

20 Informasjon Alle har taushetsplikt av de som arbeider i barnehagen.
Husk å lukke porten og sette på kjettingen når dere kommer til og går fra barnehagen. Husk å rygge inn på parkeringsplassen. La ikke barn ferdes alene syklende eller gående på parkeringsplassen. Medarbeiderundersøkelsen kommer i løpet av november Det ble informert om overtagelse av bygg 4 i Stokkadalen (tidligere Lassa Barnehage). Rehabilitering av utelekeplass i Chr. Skredvigsvei , nye garderober for Ulvehiet, Kråkereiret, Bikuben og Skogsgjengen, og oppussing av avdeling Bjørnebo. Gå inn på Lesesenterets nettside via UIS for å se mer om Språkløyper. Brannvernuka er uke 38 – dere kan gå inn i venstremenyen på barnehagens nettside for å finne mer informasjon. Det er åpen dag på brannstasjonene i Stavanger og Sandnes 22. september.


Laste ned ppt "Barnehagens verdigrunnlag i praksis"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google