Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den «fordømte» friheten Hvor frie er vi egentlig?.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den «fordømte» friheten Hvor frie er vi egentlig?."— Utskrift av presentasjonen:

1 Den «fordømte» friheten Hvor frie er vi egentlig?

2 Jesus sa: «En mann hadde to sønner. Den yngste sa til faren: ‘Far, gi meg den delen av formuen som faller på meg.’ Han skiftet da sin eiendom mellom dem. Ikke mange dager etter solgte den yngste sønnen alt sitt og dro til et land langt borte. Der sløste han bort formuen sin i et vilt liv. (Luk 15,11-13)

3 Fri til gå Fri til å bryte alle bånd til familien Fri til å leve av Fars rikdom, langt borte fra Far. Fri til å gjør som man vil! Frihet til å være ufornuftig Frihet til å være selvødeleggende

4

5 Er friheten verd det?  Man må jo stille spørsmål ved visdommen til en skaper som risikerte så mye for frihet. Er det virkelig verd det? Å Skape en verden der galninger som Hitler og Stalin kan bruke sin frihet til å ta bort friheten – og livene – til millioner av andre er når sant skal sies dårlig styring. Hvis han verdsetter frihet så høyt, hvorfor gjorde Gud det så skjørt at viljen til én kunne ødelegge friheten til millioner?  Boyd, Dr. Gregory A. (2010-01-01). Letters from a Skeptic: (pp. 32-33).

6 Er friheten verd det?  Er hele greia verd det? Frihet er fint nok, men jeg vet ikke om det er verd all ondskapen og lidelsen vi ser I verden. Jeg er sikker på at om vi kunne spørre den jenta som ble voldtatt og maltraktert til døde, ville hun si at det ikke var verd det. Om du kunne snakke med jødiske ofre av Auschwits ville de si: Til helvete med Hitlers dyrebare frie vilje. Hvis du kunne snakke med en Etiopisk mor til et døende barn som prøver å suge én dråpe til med melk fra hennes dehydrerte bryst, så tviler jeg på at hun ville sagt det var verd det. Boyd, Dr. Gregory A. (2010-01-01). Letters from a Skeptic: (pp. 32-33).

7 Frihetens risiko Først vil jeg argumentere for at risikoen ved frihet er nøyaktig proporsjonal med dens potensiale for det gode. Hvis jeg har frihet til å elske kun én person, har jeg muligheten til å såre bare én person. Har jeg muligheten til å elske dem litt, har jeg friheten til å såre dem litt. Dersom jeg kan elske dem mye, kan jeg også såre dem mye. Og så videre… Det faktum at vi mennesker har et slikt enormt potensiale for ondskap, er baksiden av det faktum at vi også har et enormt potensiale for det gode. Boyd, Dr. Gregory A. (2010-01-01). Letters from a Skeptic: A Son Wrestles with His Father's Questions about Christianity (p. 33). David C. Cook. Kindle Edition.

8 Frihetens risiko  I våre egne liv vet vi at kjærlighet kan gjøre vondt. Når vi elsker en annen, oppdrar barn, utvikler dype vennskap, så lider vi ofte en god del…. Og likevel fortsetter vi å elske. Vi ser det vanligvis som feigt, tragisk og fryktelig usunt å ikke gjøre det.  Men er ikke Gud I same situasjon, bare i en kosmisk skala? Å nekte å skape en verden hvor kjærlighet var mulig, fordi risikoen var for stor, ville vært under Guds verdighet.  Kjærlighet er den eneste grunnen som gjør det verd det å skape noe som helst. Det er ikke frihet for frihetens skyld, Gud verdsetter, det er kjærlighet. Frihet er rett og slett den eneste mulige veien til det målet. Boyd, Dr. Gregory A. (2010-01-01). Letters from a Skeptic (p. 34).

9

10

11

12

13 Frihetens risiko.  Gud risikerte ikke bare vår lidelse… som alle som elsker lider han sammen med de han elsker.

14 Frihetens risiko  Vi må stille spørsmålet om kjærligheten er verd det fra et bredest mulig perspektiv. Hvis dette korte livet er alt som var… dersom lidelsen og ofrenes død var den endelige slutten på deres eksistens, så kunne vi kanskje legitimt argumentere for at risikoen ikke var verd det… i hvert fall ikke for ofrene.  Men om kristendommen er sann så er det ikke slik. Våre liv på jorden er kun et preludium til et liv som aldri skal ta slutt…. Løftet i skriften er at våre lidelser her ikke en gang kan måle seg med hvor bra det skal bli. Og i lys av Auschwits må det bli ufattelig vakkert – som er akkurat det skriften sier det vil bli.

15 Bibelen ufattlig ærlig om lidelse..  Men det er aldri slutten på fortellingen.

16 Fri til gå Fri til å bryte alle bånd til familien Fri til å leve av Fars rikdom, langt borte fra Far. Fri til å gjør som man vil! Fri til å ombestemme seg?

17 Å gjøre det enkle komplisert For å befri oss fra det som ødelegger troen og sverter Gud!

18 Fri til å bli frelst? Kalvinismen:  Frihets definisjon 1 = Å gjøre hva du har lyst til!  Av seg selv har mennesket ikke lyst til å søke «frelse»  Gud griper suverent inn og gir deg en ny fødsel så du får lyst til å finne Jesus.  Du omvender deg og blir frelst. Kunne du ha sagt valgt annerledes? Kan du ombestemme deg? Determinisme… «Gud er kjærlighet» må omdefineres

19 Fri til å bli frelst? Pelagialisme Frihets definisjon 2 = Å kunne velge/ha valgt annerledes  Din vilje og natur er nøytral. Du er fri til å søke og lyde Gud eller la være.  Skjerp deg, omvend deg og oppfør deg som et Guds barn så vil du bli frelst.  Legalisme, strev, skyld  Kulter, sekter og «mannen i gata»!

20 Fri til å bli frelst? Arminianisme:  Frihets definisjon 2 = Å kunne velge/ha valgt annerledes  Av deg selv har du ikke lyst eller mulighet til å søke Gud  I nåde virker Gud på alle mennesker på en slik måte at de kan velge å gi rom for troens gave.  Du omvender deg, og tar imot Guds ånd og «blir frelst». Alt er av nåde, alt er ved Guds initiativ og ved hans kraft, men du kan hele tiden si nei! Kunne du ha sagt nei? (Synergisme = Samarbeid)

21 Fil 2,12-13  Mine kjære, dere har jo alltid vært lydige mens jeg var hos dere. Så vær det enda mer nå når jeg er borte, og arbeid på deres egen frelse med respekt og ærefrykt. For det er Gud som er virksom i dere, så dere både vil og gjør det som er etter Guds gode vilje.  Gud vil heller ha venner enn tjener. Gud vil heller ha vår kjærlighet enn vår lydighet. Derfor måtte han gi oss den reelle friheten til å si nei!  Til du lærer at kristenlivet er et liv i tillit til og fullstendig avhengighet av Guds nåde og kraft vil du slite deg ut forgjeves og bruke energien din feil!  Gud ønsker et personlig vennskap med deg. Han elsker deg. Alt han ønsker å gjøre i deg og gjennom deg vil springe ut av den relasjonen.

22 Hva gjorde at sønnen valgte å gå hjem?


Laste ned ppt "Den «fordømte» friheten Hvor frie er vi egentlig?."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google