Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Housing First Trondheim: Brukerstyring over styr?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Housing First Trondheim: Brukerstyring over styr?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Housing First Trondheim: Brukerstyring over styr?
Medarbeidere Linda Rikstad Håvard Spjøtvold Anders Nilsen Helene Finseraas

2 8 prinsipper definerer HF
Bolig en menneskerett Respekt, varme, medfølelse og omtanke Tidsubestemte tjenester Integrert i ordinære bomiljø Skille mellom bolig og tjenester Valgfrihet bolig og tjenester Recovery orientert - hovedfokus på håp og ”livet utenfor problemene” Målet er heller skadereduksjon enn rusfrihet Respekt Valgfrihet Recovery Dette er kjerneelementene i Housing First: Menneskerett: Ikke noe man skal gjøre seg fortjent til. Flere av deltakerne i prosjektet har tidligere vilkår med krav om behandling før tildeling av kommunal bolig. Det er ikke HF. Ikke nødvendigvis feil, men er nytteløst overfor denne gruppa? Respekt,varme…..noe alle gjør? Hva sier brukerne hvis vi spør de? Tjenestene fortsetter selv om man mister boligen, og man beholder boligen om behovet for tjenestene opphører. Metoden fremhever valgfriheten som en suksessfaktor. Recovery orientering- Optimismen og troen stiller sterkt. De trenger noen som har ”trua”, og som mener det. Vi må tenke at selv mennesker med selv store psykososiale problemer kan blir bedre og kan ha et verdig liv.

3 Deltakerne 36 deltakere! 12 kvinner Bostedsløs
Ingen bruk av kartleggingsverktøy for å avgjøre deltakelse Hvem er de? 1. Mann: UFB, Amfetamin, hasj, paranoid- Hasj på helg, kjæreste, stabilitet 2. Kvinne: Schizofren, hasj og beroligende med. Utkastelse, midlertidig bolig. Kriminalitet. Familie

4 Valgfrihet Boliger Tjenester Ansvar Boligtildeling
Våre oppfølgingstjenester, kartlegging ukentlige besøk etc ut i fra deltakernes ønsker Ansvarsfordeling, oppgaver; hvem gjør hva og hvorfor. AMG, IP etc..

5 Her bor de!

6

7 Respekt Mot og tro Deltaker eller bruker Valgets tyranni
Tørre å ta steget ut i ukjent landskap med deltakeren som sjåfør. Vær modig og tro på at det kan gå bra. Behold troen på deltakeren. Hvorfor deltaker; dersom dette skal fungere må mennesket være en aktiv deltaker i sitt eget liv, omformulere ansvar!! Hva betyr det å ta ansvar for eget liv, jo det betyr at du må få muligheten til det og ved å følge prinsippene i HF får de som trenger det en mulighet til å ta ansvar for eget liv. Blir valgmuligheter et problem for deltakerne; i enkelte tilfeller ja! Deltakere spør om hva de skal gjøre; svaret er at du bestemmer selv, hva du velger å gjøre er helt opp til deg, vil du være med å utforske alternativene eller sitter du på svaret selv? Få oversikt, skape struktur og håndtere daglige gjøremål er utfordring nok i seg selv i starten. Hjelp, veiledning og råd!! Store forskjeller i funksjonsnivå. Grunnholdning dreier seg om å vise respekt for et autonomt selvstendig menneske med alt det innebærer.

8 Recovery Alltid mulig Håp Relasjon MI Coach

9 Over stokk og stein Deltakerne styrer
Hjelper, veileder, rådgiver og kreativ problemløser Maktfordeling i relasjonen Ja deltakerne styrer showet.

10 Forankring Opptrappingsplanen for rusfeltet Bolig for velferd 2014
Opptrappingsplan psykisk helse Organisering Se ruspolitisk handlingsplan og boligsosial handlingsplan? Se veiledere og info om psykisk helse (sammen om mestring, recovery) politisk forankret, systemforankring og individuelt forankret Grunnleggende betingelser som et trygt bosted, et sosialt nettverk og arbeid eller meningsfylte aktiviteter er avgjørende for alle mennesker. Uten at disse elementene er på plass, har den enkelte dårlige forutsetninger for et godt liv og for å kunne nyttiggjøre seg av helse-, omsorgs- og velferdstjenester. Punkt 1 i opptrappingsplanen for rusfeltet: Sikre reell brukerinnflytelse gjennom fritt behandlingsvalg, flere brukerstyrte løsninger og sterkere medvirkning ved utforming av tjenestetilbudet. Prioritert mål: Bidra til at flere rusavhengige får et egnet sted å bo (500 mill. kroner). Bolig for velferd: Egnet bolig, varig bolig. UFB!! Psykisk helse: De overordnede målsettingene var et verdig tjenestetilbud preget av: Brukerperspektiv, mestringsperspektiv, frivillighet, tilgjengelighet, kontinuitet, helhet, samarbeid, desentralisering, nærhet til brukerne og kvalitet i behandlingen.

11 Takk for oppmerksomheten!
Bolig først! Takk for oppmerksomheten! Håvard Spjøtvold Tlf: E-post:


Laste ned ppt "Housing First Trondheim: Brukerstyring over styr?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google