Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Guds plan for menigheten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Guds plan for menigheten"— Utskrift av presentasjonen:

1 Guds plan for menigheten
Paulus’ brev til Titus Guds plan for menigheten

2 Hvem var Titus Hedning-kristen som sannsynligvis hadde kommet til tro under Paulus sin forkynnelse (Titus 1:4) En av Paulus sine nærmeste disipler og medarbeidere (som Timoteus) Hadde tjent med Paulus i Korint (er nevnt 9 ganger i 2. Korinterbrev, og overleverte dette brevet til menigheten i Korint) Var med Paulus på «kirkemøtet i Jerusalem» nevnt i Apgj. 15

3 Foranledningen til Titus’ brev – Paulus’ fjerde misjonsreise
Etter hans første Romerske fangenskap (dvs. etter at Apostlenes gjerninger er ferdig) var Paulus med på å etablere menigheter på blant annet Kreta. Paulus fulgte alltid opp menighetene han plantet, og han gav Titus ansvar for å lede forsamlingene på Kreta i etableringsfasen. Brevet er ikke først og fremst skrevet for å opplyse Titus, men for å gi Titus’ arbeid i menighetene en apostolisk autoritet – Det er med andre ord til dels skrevet for de som måtte være skeptisk til Titus sin ledelse i forsamlingene.

4 Budskapet i Titus’ brev – Evangelisering gjennom menigheten!
Titus’ brev handler om hvordan menighetene skal organiseres, samt hvordan medlemmer i menigheten skal forholde seg til hverandre og til verden. MEN endemålet er ikke å konstruere en profesjonell og komfortabel Kristen sosialklubb, men å ha lage Bibelske rammer for menigheten som vil underbygge effektiv evangelisering! Frelse er et sentralt gjennomgangstema: Titus 1:3, 4; 2:10-11, 13; 3:4, 6 Menigheten er Guds plattform for oppfyllelsen av misjonsbefalingen

5 Struktur i Titus’ brev Innledning (1:1-4)
Menighetsstruktur (1:5-16) – Hvordan menigheten skal organiseres Menighetsliv (2:1-15) – Hvordan menighetens medlemmer skal leve med hverandre Menighetsvitne (3:1-11) – Hvordan menighetens medlemmer skal leve i verden Avslutning (3:12-15)

6 Den sunne lære (2:1) Titus 2 inneholder det Paulus definerer som «den sunne lære», i kontrast til den usunne/vrange læren som ble beskrevet i Titus 1:10-16 (Judaismen) Den sunne læren inneholder en beskrivelse av kvaliteter hos medlemmene i en sunn menighet. Titus hadde ansvar for å tilrettelegge at medlemmene i forsamlingen tjente hverandre med sine gaver. En sunn forsamling består av eldre menn, eldre kvinner, yngre menn og yngre kvinner som hver for seg leser og anvender Titus 2 på sine egne liv. Begge kjønn, og alle generasjoner har en viktig rolle i et Bibelsk menighetsbilde – En Bibelsk menighet deles IKKE inn i forskjellige aldersgrupper.

7 Instrukser for eldre menn (2:2)
Eldre menn – Fra ca år og oppover Edruelige (νηφάλιος): En som har selvkontroll, og som evner å prioritere de viktigste ting i livet Verdige (σεμνός): En som ikke er overfladisk og som ikke ler av usømmeligheter, ugudelighet, eller andres ulykke – en person med integritet og gudfryktig livsførsel. Sindige (σώφρων): Evne til å sette personlige interesser til side og være objektiv i sine beslutningsprosesser. Det er evnen til å veie bevisene mot hverandre, og til å forlate tidligere teologiske posisjoner hvis det Skriftlige bevismateriale tilsier at en tar feil - I den hellenistiske kulturen var en sindig mann en som unngikk ekstreme standpunkt, og som nøye tenkte gjennom sine handlinger.

8 Instrukser for eldre menn (2:2)
Sunne i: Troen: Tillit til at en kan stole på Gud i alle spørsmål, og tro på Guds visdom og frelsesplan. Kjærligheten: Kjærlighet mot Gud og mennesker som blir uttrykt i ord og handlinger (forståelse av 1 Joh 4:7) Tålmodigheten: Evne til å tåle motgang, skuffelser og nederlag, og evne til å være tilfreds til tross for at planer og drømmer ikke gikk etter planen. Tillit til å Rom 8:28 er sant.

9 Instrukser for eldre kvinner (2:3)
Eldre kvinner – Fra ca år og oppover. Opptre sømmelig (ἱεροπρεπής): Indikerer atferd som er «prestelig», dvs. oppførsel som er passende for et hellig menneske (Anna - eks. i Luk 2:37-38) Ikke fare med sladder (διάβολος): Ikke spre løgner/rykter om andre. Ikke være henfalne til mye drikk: Ikke bruke alkohol som et middel for å unnslippe virkeligheten. Være lærere i det gode: Eldre kvinner har et spesielt ansvar for å lære opp (disippelgjøre) yngre kvinner.

10 Instrukser for yngre kvinner (2:4-5)
Yngre kvinner – Fra gifteklar alder til ca år. Skal elske sine menn og sine barn: En dedikert kjærlighet som en hustru velger å ha for sin ektemann og sine barn (mer enn varme følelser). Sindige: Samme som for eldre/yngre menn Rene: Referanse til moralsk renhet, med spesielt fokus på seksuell renhet og trofasthet i ekteskapet. Huslige: Et spesielt ansvar for husholdningen.

11 Instrukser for yngre kvinner (2:4-5)
Gode (ἀγαθός): Snille, omtenksomme, sympatiske, selv mot dem som ikke fortjener det (Ef 4:32) Lydige mot sine egne menn: Bibelen formidler likeverd mellom mann og kvinner, men forskjellige ansvarsområder i familie og menighet – Hustruen skal underordne seg sin ektemann, som til gjengjeld skal elske sin hustru som Kristus elsket menigheten og gav seg selv for den. «For at Guds ord ikke skal bli spottet»: Ikke kristne vurderer sannheten og kraften i Bibelens budskap ut ifra hvordan de kristne lever. Kristnes troløshet mot Bibelen fører til at Bibelen (og da indirekte Gud) blir spottet av de vantro.

12 Instrukser for yngre menn (2:6-8)
Yngre menn – Fra gifteklar alder til ca år. Sindige: Samme som eldre menn og yngre kvinner. Titus er eksempelet til etterfølgelse! Gode gjerninger: Hvordan Titus levde skulle være et eksempel for hvordan andre yngre menn skulle leve. Det var kritisk viktig at Titus’ liv samsvarte med læren han hadde, og at han ikke ble oppfattet som hyklerisk.

13 Instrukser for yngre menn (2:6-8)
Uforfalsket lære: Titus’ lære skulle være tydelig og i samsvar med Guds åpenbaring. Han skulle ikke endre på læren for å behage de som hørte på. Verdighet: Titus skulle eksemplifisere hvordan en levde verdige liv som var opptatt av Gud og det som ærer Han. Sunn og ulastelig tale: Referer til en sunn og sømmelig dagligtale (ikke primært referanse til ens lære). Talen skulle være av en slik art at ingen kunne anklage han for å være falsk, usømmelig eller usaklig.

14 Instrukser for arbeidstakere (2:9-10)
Lydige mot sine herrer/arbeidsgivere Ikke stjele (gjelder ikke bare tyveri av eiendeler, men også tidstyveri) Vise god troskap

15 Evangeliets drivkraft (2:11-15)
Guds nåde opptukter oss til å: Fornekte ugudelighet og de verdslige lyster Leve sedelig (sindig), rettferdig og gudfryktig i verden Kristne burde leve i påvente av Jesu hjemkomst Kristi frelse: Løser oss ut fra all urettferdighet og renser oss for å bli hans eiendomsfolk Driver oss til å ivrig gjøre gode gjerninger


Laste ned ppt "Guds plan for menigheten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google