Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regionalisering i Arbeids- og tjenestelinjen Brukerutvalget for NAV Hedmark 24. mai 2017 // Hans Petter Emilsen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regionalisering i Arbeids- og tjenestelinjen Brukerutvalget for NAV Hedmark 24. mai 2017 // Hans Petter Emilsen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Regionalisering i Arbeids- og tjenestelinjen Brukerutvalget for NAV Hedmark
24. mai 2017 // Hans Petter Emilsen

2 Regionalisering i Arbeids- og tjenestelinjen Mandatet – to hovedhensikter
Frigjøre ressurser til oppgaver i NAV-kontorene Skal følge opp brukere med mer sammensatte behov, eks ungdom og flyktninger, for å få dem ut i jobb Robuste NAV-kontor kan ivareta viktige roller i arbeidsmarkedet Lede og utvikle virksomheten regionalt på en best mulig måte Større kompetansemiljøer for fagutvikling og læring Større vektlegging av rollen som samfunnsaktør

3 Oversikt over høringsinnspill (1)
NAV Fylkeskontor 19 svar (samtlige fylkeskontor) Fylkeskommuner 14 svar (som dekker 16 fylker)( Aust-Agder, Vest-Agder, Akershus, Hedmark, Oppland, Trøndelag ved Trøndelag fylkeskommune, Telemark, Sogn og Fjordane, Buskerud, Nordland, Møre og Romsdal, Troms, Oslo og Vestfold) Fylkesmennene 8 svar (som dekker 10 fylker) (Oslo og Akershus, Aust- og Vest-Agder, Hordaland, Telemark, Sogn og Fjordane, Hedmark, Nord-Trøndelag, Oppland) Arbeidsgiver og arbeidstaker organisasjoner 8 svar (KS, Virke, Spekter, YS, Akademikerne, Unio. LO sentralt har ikke sendt svar, men Fellesorganisasjonen og Fagforbundet har sendt egne høringssvar)

4 Oversikt over høringsinnspill (2)
Svar fra de sentralt tillitsvalgte i NAV pluss hovedverneombud 5 svar (NTL, Unio, Akademikerne, AVYO og Hovedverneombudet) Sentralt brukerutvalg i NAV Internt i NAV 5 svar (NAV Kontaktsenter, NAV Hjelpemiddel og tilrettelegging, Ytelseslinjen, Økonomilinjen og HR-avdelingen i Arbeids- og velferdsdirektoratet) I tillegg til dette har det kommet innspill fra 6 kommuner, KS Nord-Trøndelag og Inn-Trøndelagsregionen. I sum gir dette 60 høringssvar fra inviterte og 8 høringssvar fra andre.

5 Prop. 84 S (2016-2017) Ny inndeling av regionalt folkevalt nivå (1)
Lagt frem 5. april 2017 Innstilling fra komiteen på Stortinget 1. juni 2017 Behandles i Stortinget 8. juni 2017 Noen momenter fra dokumentet: Vedtakene sier senest fra 1. januar 2020 (NB! Ny struktur for Fylkesmennene trer i kraft 1. januar 1919) Skal sette ned en ekspertgruppe som skal se på ytterligere oppgaveflytting til regionalt folkevalgt nivå, når regionreformen er gjennomført. Legger vekt på bo- og arbeidsmarkedsregioner når de legger frem forslag til ny struktur. Det skal vurderes å opprette et «hovedstatsråd». Legges frem våren 2018. Et utvalg skal se på grensejusteringer. Regjeringen vil følge opp etter behandling av proposisjonen.

6 Prop. 84 S (2016-2017) Ny inndeling av regionalt folkevalt nivå (2)
Noen momenter fra dokumentet (forts.): Et bredt flertall på Stortinget støtter regjeringen sine vurderinger om å gjennomgå regional stat i lys av nye regiongrenser. Produktivitetskommisjonen og Perspektivmeldingen legger begge vekt på samordning av regionalt folkevalgt nivå og regional stat. I avveiningen av regional stat sin struktur, må det også legges vekt på den aktuell statsetatens sin evne til å sikre sektorspesifikke hensyn og mål, og kostnader. KMD vil iverksette arbeidet med å konkretisere gjennomgangen av regional stat høsten 2017. Stortingsvalg i 2021 med dagens valgdistrikter (19). Nye navn vil tas etter vedtak. Vil tas i møter med fylkestingene og må vedtas i lov. Økt statlig deltakelse og ansvar for regionalt planarbeid. Nye fylkeskommuner får ansvar for å få samarbeid mellom arbeidsliv og utdannings-/kompetanse-/opplæringsaktører om behov og tilrettelegging av utdannings- og kompetanseutvikling i regionen.

7 Forslag om 11 regioner i Arbeids- og tjenestelinjen i NAV
Finnmark og Troms Nordland Nord-Trøndelag og Sør- Trøndelag Møre og Romsdal Sogn- og Fjordane og Hordaland Rogaland Vest-Agder og Aust-Agder Telemark, Buskerud og Vestfold Hedmark og Oppland Oslo Akershus og Østfold Regionalt folkevalgt nivå Fylkesmennene Arbeidsgruppen anbefaler færre og større regioner. Forslaget innebærer 11 regioner mot dagens 19 fylker. Det er drøftet en del utviklingstrekk og prinsipper med relevans til fremtidig organisering. Samtidig er det forsøkt å se dette opp mot de føringer som ligger i Meld. St. 33 ( ) NAV i en ny tid og Meld. St. 22( ) Nye folkevalgte regioner. Den fremtidige organiseringen av regionene skal ikke bare svare på de utfordringer og endringsbehov som preger NAV i dag, men også være hensiktsmessig i møte med kommende oppgaver og samfunnsendringer. Med ansvar for et større geografisk område og for mer selvstendige NAV-kontor, mener arbeidsgruppen at regionene må få minst det samme handlingsrom til å organisere seg som dagens fylker. Arbeidsgruppen har drøftet dilemmaet mellom lokal frihet og ønsket om likhet mellom regioner. Det er viktig at organisasjonsform ikke blir stående i veien for gode løsninger i marked og nettverk. Regiondirektøren har en viktig rolle som samfunnsaktør, og det bør være et godt handlingsrom for å skape innovasjon og utvikling i egen region. Samtidig må det legges til rette for en effektiv erfaringsutveksling både horisontalt (mellom regionene) og vertikalt. Viken avviker fra forslaget vårt Nord-Norge er avklart

8 NAV Fylke (1) Regioninndeling Frigjøring/omfordeling av ressurser
De fleste fylker støtter Regionprosjektets forslag til ny regionstruktur for Arbeids- og tjenestelinjen. Østfold og Buskerud ønsker at NAV skal følge regjeringens forslag til folkevalgte regioner hvor Viken i NAV deles i en Øst og Vest Viken Akershus ønsker at Oslo, Akershus og Østfold slås sammen NAV Troms og NAV Finnmark støtter ikke forslaget om å slå sammen Troms og Finnmark. Frigjøring/omfordeling av ressurser Fylkene støtter intensjonen om en styrking av NAV-kontorene. Enkelte fylker mener også at intensjonen kunne vært mer ambisiøs enn 20:80 Flere fylker er usikre på om det er hensiktsmessig å foreslå en norm fordi regionene vil være ulike både geografisk og demografisk, og noen fylker har valgt å samle i hovedsak merkantile oppgaver i en fellesenhet for NAV-kontorene. Det er uenighet blant fylkene om alle regionale enheter inkludert ALS må bidra når det skal overføres ressurser.

9 NAV Fylke (2) Organisering av regionale spesialenheter
De fleste fylkene støtter alternativ 1. Hedmark og Buskerud mener en mellomting mellom alternativ 1 og 3 vil være hensiktsmessig Nord-Trøndelag ønsker alternativ 3. Kriterier for lokalisering Flere av fylkene gir tilbakemelding på at kriteriene som er foreslått samlet sett er faglig fornuftige og gode. Det er viktig at de følges og legges til grunn for valg av lokalisering. Flere fylker har kommet med forslag til endring av vekting og noen har trukket inn det femte kriteriet «særskilt om formålet med lokaliseringspolitikken» i regjeringens generelle retningslinjer for lokalisering. . Forslag til lokalisering Fylkene foreslår lokalisering av nytt regionkontor i sitt fylke.

10 Fylkesmennene Regioninndeling Frigjøring/omfordeling av ressurser
Fylkesmennene mener at NAVs struktur bør samsvare det med det regionale folkevalgte nivået. Dette er viktig for å ivareta den regionale samhandlingen. Frigjøring/omfordeling av ressurser Tre av fylkesmennene har kommentert og støtter omfordelingen av ressurser. Roller og oppgaver for regionalt nivå Flere fylkesmenn trekker fram viktigheten av partnerskapet og kompetanseutvikling. Kriterier for lokalisering Hedmark og Hordaland støtter kriteriene som er foreslått for lokalisering. Sogn og Fjordane mener at NAV i større grad bør se til fylkesmannsembetene og de vurderingene som er gjort i vedtakene om delt lokalisering, og mener dette bør være relevant og overførbart til framtidig regional struktur i NAV. Aust- og Vest-Agder er uenige i at folketall og infrastruktur skal telle forholdsvis mye når regionkontoret skal lokaliseres. Forslag til lokalisering Fylkesmennene foreslår som fylkeskommunene, å legge regionkontoret til sitt fylke

11 Fylkeskommunene Regioninndeling Frigjøring/omfordeling av ressurser
De fleste fylkeskommunene mener at NAVs struktur bør samsvare det med det regionale folkevalgte nivået. Dette er viktig for å ivareta den regionale samhandlingen. Frigjøring/omfordeling av ressurser Fylkeskommunene støtter forslaget om omprioritering av ressurser Sogn og Fjordane mener at omfordeling av ressurser også må gå fra direktoratet til de nye NAV-regionene. Roller og oppgaver for regionalt nivå Mange trekker fram det gode samarbeidet og viktigheten av å styrke partnerskapet. Fylkeskommunene ser det også som positivt at NAV er opptatt av, og ønsker å styrke rollen som regional samfunnsaktør. Opptatt av at det gis et godt tjenestetilbud i hele regionen Kriterier for lokalisering Fylkeskommunene støtter i stor grad kriterier for lokalisering, men med noe bemerkninger. Forslag til lokalisering De fleste fylkeskommunene foreslår å legge regionkontoret til sitt fylke

12 Status for prosess for utredning av fremtidig regional struktur i Arbeids- og tjenestelinjen
Høringsperiode: fra 20. mars til og med 28. april 2017 Arbeidsmøte med sentralt MBA 15. mai 2017 Arbeidsgruppen analyserer høringsinnspill og lager et eget dokument på dette. Så utformes et sluttdokument (leveranse 5) med sine anbefalinger Styringsgruppen behandler sluttdokument 1. juni 2017 Utredningsprosjektet overleverer sluttdokument med sine anbefalinger til Arbeids- og velferdsdirektøren så tidlig som mulig etter 1. juni 2017


Laste ned ppt "Regionalisering i Arbeids- og tjenestelinjen Brukerutvalget for NAV Hedmark 24. mai 2017 // Hans Petter Emilsen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google