Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En ny og bedre eldrepolitikk:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En ny og bedre eldrepolitikk:"— Utskrift av presentasjonen:

1 En ny og bedre eldrepolitikk:
Kommunale eldreråd, Stavanger 2. november 2016 Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson AP

2 Eldrepolitikk – hvem er de eldre
Eldrepolitikk – hvem er de eldre? friske seniorer eldre med behov for noe hjelp de sykeste, Ofte demente, eldre

3 Eldrehelse - hva er god eldrehelse. - hva skaper god helse for eldre
Eldrehelse hva er god eldrehelse? hva skaper god helse for eldre? Folkehelsetiltak for seniorer – hva kan det være?

4 GODE LIV OG HVERDAGSHELSE

5 «Det beste medisinen for å bevare helsa heter ENGASJEMENT!»
* for egen familie, barn og barnebarn * i vennekrets og nabolag * i frivillighet eller politikk * gjennom hobbyer og egne interesser * eller på andre måter……? Framtidas store helse- og omsorgsutfordringer vil kreve at de offentlige tjenestene i større grad spiller sammen med familieomsorg, ideelle organisasjoner og et levende sivilsamfunn. Både utviklingen i behov og framtidig knapphet på helse- og sosialpersonell tilsier at oppgavene må løses på andre måter og i et tettere samspill med tredje sektor. Ideell sektor har høy kompetanse, stort engasjement og kan presentere nye løsninger på velferdsutfordringene. Derfor vil vi i meldingen se på hvordan vi kan tenke nytt og framtidsrettet om samarbeidet mellom det offentlige og ideelle organisasjoner. Her har Hagen- utvalget flere konkrete tiltak vi vil vurdere, blant annet en nasjonal overenskomst og lokale avtaler om partnerskap mellom offentlige og ideelle virksomheter på omsorgsfeltet.

6 Hvordan skal stat, kommune, frivillighet, nabolag, familie og den enkelte spille på lag? * for å sørge en god overgang til pensjonisttilværelsen * for å legge til rette for å bo hjemme lengst mulig * for at livet med heldøgns omsorg skal bli så godt som mulig

7 «I ærlighetens lys……….»
Vi har ikke nådd de målene vi har satt oss   Virkemidlene har ikke vært treffsikre nok Forrige regjering hadde som mål nye sykehjemsplasser innen 2015; fasit er tilsagn for omsøkte plasser, ferdige plasser Men: nye årsverk i pleie/omsorg på 8 år Behovene har endret seg, flere vil bo hjemme Det er for store forskjeller mellom kommunene. Kommunene kan ikke bære ansvaret for framtidas eldreomsorg alene.

8 AP vil ha en ny kraftfull reform for eldrehelse
Vi må utvikle et bedre system for måling av kvalitet i alle ledd, kombinert med tydelige krav til kommunene. Øremerket sektortilskudd – til fri disposisjon dersom kommunen oppfyller oppsatte krav for god eldreomsorg. Finansieringssystemet må understøtte alle trinnene i omsorgstrappa, samt bruk av velferdsteknologi. Innføre prøveprosjekter med en «tillitsreform», med mindre byråkrati og sterkere brukermedvirkning Investeringstilkuddet må styrkes og videreføres Kvalitetsmålingene og finansieringen må ivareta også den opplevde kvaliteten og innholdet i tilbudet. Mobilisering av alle samfunnets omsorgsressurser; helsepersonell, pårørende og frivillige.

9 …… reform for eldrehelse:
Mer vekt på etikk, verdighet og respekt Mer vekt på å se «det hele mennesket» Mer vekt på praktiske, teknologiske løsninger som understøtter eldres selvstendige liv Mer vekt på at vi er åndelige og kulturelle mennesker fra vugge til grav Styrke og videreføre «Den kulturelle spaserstokken»

10 Familie og nettverk: Helhetlig tenkning om avlastning for pårørende – synliggjøre, anerkjenne og støtte pårørende som står i krevende omsorgsoppgaver. «Trygghetsplasser» og mulighet for kortere avlastning i eldreomsorgen. Bedre informasjon og bedre samspill med pårørende

11 Frivillige: Nasjonal frivillighetsstrategi for økt innslag av frivillige i helse og omsorg. Frivillighetskoordinatorer og frivillighetspolitikk i alle kommuner. Interesseorganisasjoner viktige Yngre & eldre - «ei bestemor til låns» Økt bruk av likemannsarbeid.

12 Samarbeid om demens: Tverrpolitisk samarbeid på Stortinget
Involvering fra viktige pasientorganisasjoner Kontakt med internasjonale miljøer Øremerkede midler til dagaktiviteter rettet inn mot hjemmeboende demente Regjeringen forpliktet til følge opp

13 AP har oppnevnt et nytt Eldreråd:. folk fra hele landet
AP har oppnevnt et nytt Eldreråd: *folk fra hele landet *fra ulike yrker *minoritetsrepresentanter *folk fra kultur, politikk og frivillighet Kloke tanker, nye ideer! Stortingsmeldingen skal ta utgangspunkt i NOU 2011:11 ”Innovasjon i omsorg”. Utredning har fem hovedforslag: "Næromsorg"—samhandling med lokalsamfunn, familie og frivillige "Nye rom"—Framtidas boligløsninger og nærmiljø "Teknoplan"—Teknologistøtte til omsorg Kommunalt innovasjonsprogram (FUI) Omsorg som næring og eksport Utredningen har gjennom høringsrunden blitt møtt med åpenhet og skapt stort engasjement. Det er bred oppslutning om Hagen-utvalgets perspektiver og hovedforslag på tvers av de fleste vanlige skillelinjer, og mange gir uttrykk for at de ønsker å følge opp dette arbeidet gjennom planlegging og utvikling i egen organisasjon. 11 ideelle organisasjoner har kommet med høringssvar, deriblant Norges Røde Kors. Alle er positive til de overordnede strategiene i utredningen fra Hagenutvalget. Flere av organisasjonene påpeker deres sentrale rolle innen omsorgsfeltet og at denne rollen må ivaretas. Det vektlegges at myndighetene må sikre stabile og forutsigbare rammevilkår for de ideelle organisasjonene. Røde Kors sier blant annet at fremtidens omsorgsutfordringer må løses i et samspill mellom offentlig, privat og frivillig sektor. Vi er glade for ideell sektors offensive holdning , og vi vil i meldingsarbeidet se på hvordan vi kan bidra til bedre samarbeid med ideelle organisasjoner.

14 Seks viktige punkter: Nye boformer: boligområder for ulike beboere, herunder tilrettelagt for eldre Møteplasser og sosiale arenaer: ensomhet er en betydelig risikofaktor for helsetilstanden Livskvalitet for eldre: må synliggjøres i kommunalt lovverk

15 …...seks viktige punkter:
- Tilskudd til samarbeid frivillighet/kommuner: f.eks for bedre, mer fleksible transportordninger - Servicesentre/formidlingssentraler: etter modell av f.eks frivillighetssentraler der eldre og andre kan tilby eller etterspørre tjenester - Prosjekt «unge hjelper eldre»

16 De som jobber i helse og omsorg: flere profesjoner: leger, sykepleiere, helsefagarbeidere, aktivitører, ergoterapeuter, Ernæringsfysiologer, musikkterapeuter, fysioterapeuter, psykologer….

17 Rekruttering og kompetanse
Stort rekrutteringsbehov - demografiske endringer Nye utfordringer i et flerkulturelt samfunn Anstendig arbeidsliv og pensjon er grunnleggende Faste og hele stillinger må være normen Heve det formelle utdanningsnivået Sikre ansatte videre - og etterutdanning Satse på desentraliserte utdanningsløp Utvikle rekrutteringsprogrammer for lærlingeplasser

18 Forsknings - og utviklingsarbeid
Styrke nasjonale og regionale sentre for aldersforskning Styrke spesielt forskning om demens Styrke fylkenes utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjeneste Styrke forskning og utvikling av gode velferdsteknologiske løsninger Sørge for at nyvinninger og gode tiltak forankres og implementeres hos brukerne

19 Hva skjer nå? Partienes landsmøter legger løpet for eldrepolitikken.
Eldrepolitikken formes av partilagene rundt om i landet og i det daglige arbeidet i Stortinget Stortingsvalget 2017 bestemmer hvordan framtidas eldrepolitikk skal se ut!

20 Takk for meg – og lykke til videre!
Vi vil i meldingsarbeidet også se på innholdet i tjenestene. Det er lagt altfor liten vekt på forebygging og rehabilitering i norsk helse- og omsorgstjeneste. Derfor skal vi utvikle tjenester som kan gi den enkelte mulighet til å klare egen hverdag og ta del i sosiale fellesskap. Dette handler om å ta samhandlingsreformen på alvor, slik at helse- og omsorgstjenesten kommer tidsnok inn og kan styrke sitt arbeid med forebygging og rehabilitering i kommunene Men det er ikke alle som kan eller skal rehabiliteres. Når det nærmer seg slutten på livet er som oftest god pleie det aller viktigste. Da handler det om å lindre smerte, bli sett og hørt, vasket og stelt og få hjelp til å møte livets siste dager. Derfor må vi ha to tanker i hodet på en gang når vi skal bygge framtidas omsorgstjeneste. Vi skal drive gjenopptrening og rehabilitering der vi kan, og gi lindring og god pleie der vi må, ut fra den enkeltes behov og muligheter. Omsorgstjenesten i kommunene har nå ansvar for å gi tjenestetilbud gjennom hele livsløpet fra vugge til grav, og driver alt fra barneboliger til sykehjem. Det er eldre med demens, unge med funksjonsnedsettelser, folk som er skadet etter ulykker, noen som strever med psykiske problemer og mennesker med utviklingshemming. Vi må derfor ha et helt arsenal med faglige metoder og både kunne gi praktisk assistanse, rehabilitering og pleie.


Laste ned ppt "En ny og bedre eldrepolitikk:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google