Helgeland Havbruksstasjon As

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
HAVBRUK I NORGE Harnøsand 15. mai 2013.
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Bærekraftig havbruksnæring – er oppdrettslaksen blitt “havets superkylling” Ole Torrissen Fakultet for Biovitenskap og Akvakultur.
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Miljøutfordringer og miljøledelse En introduksjon
Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet?
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Fremtidens matproduksjon
Norsk havbruk.
Befolkningsutviklingen i verden.
Felles profilering av ”Det marine Hordaland” Tanja K. Hoel Fiskeriforum Vest og Norsk Sjømatsenter
IKKE ALLE KOMMER TIL HIMMELEN
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Årsmøte Nordnorsk Havbrukslag Et hav av muligheter! Atle Eide, 9. februar 2006.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Sameksistens mellom villaksen og oppdrettsnæringa Jørund Larsen Regionsjef, Midtnorsk Havbrukslag.
Produktivitetskonferansen innspill og oppsummering Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Rømmingsutvalget Tarald Sivertsen, nestleder i styret FHL havbruk og leder i Rømmingsutvalget.
Havbruk – en spennende næring
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Fisk=Mat.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Fremtidens matproduksjon
Torskenot -Riktig valg av not i oppdrett av torsk
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Livet i havet – vårt felles ansvar Nasjonalparker med sjøareal – Hva ønsker vi for den marine delen? Regiondirektør Erik Ludvigsen Strand.
Utfordringer med åpne merder
AKVA 2013Dato: vitenparken.no Vitenparken Campus Ås To historier og en spådom Per Olav Skjervold.
Petroleumsaktivitet, ringvirkninger, arbeidsplasser og synergier mellom næringer Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Historikk Oppdrettsnæringa starta med Bergstø på Øyerhamn, Varaldsøy i lag med Ivar Heggen frå Valldal Ca 1962 Kvinnherad har i dag 37 lokalitetar for.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Muligheter for midtnorsk havbruksnæring Alf Jostein Skjærvik, leder Midtnorsk Havbrukslag.
Strategien for ei konkurransedyktig norsk havbruksnæring og oppfølging av denne AqKva Konferansen, Stord Statssekretær Vidar Ulriksen 17. Januar 2008.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Pensumbok: Underveis Geografi 10, Kapittel 2-4
Klimavennlig areal- og transportutvikling i Buskerudbyen Bård Norheim.
Hvor er vi, og hvor skal vi med Bio-økonomien Oslo, 27 august 2015 Ove Trellevik Colourbox.com.
To deler –laksefisk, marin fisk, skalldyr –bioteknologi, framtidsvyer 35 artikler 24 institusjoner.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Ecomerden, lukka anlegg og grøn konsesjon i praksis Michael Niesar Sogn Og Fjordane Fylkeskommune – Miljøseminar 2016 i Florø.
Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 3 – sett inn eget bilde Nærings- og fiskeridepartementet En moderne sjømatpolitikk for.
Velkommen til årsmøte 2017 Oslo 19. – 20. april.
Norden som foregangsregion
ODD GUNNAR SKAGESTAD ÅRETS HENDELSER I RUSSLANDS UTENRIKSPOLITIKK Skedsmokorset Rotaryklubb 25. januar
Befolkning.
Leknes Oslo Øksfjord Ås Leknes Bergen Florø Bergen Ålesund Leknes Alta
Tore Håkon Riple Marine Construction as Leder SN/K 509
ODD GUNNAR SKAGESTAD ÅRETS HENDELSER I RUSSLANDS UTENRIKSPOLITIKK Skedsmokorset Rotaryklubb 25. januar
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
Utskrift av presentasjonen:

Helgeland Havbruksstasjon As 25 ansatte Forsøksstasjon med 112 merder på Dønna Fiskehelsetjeneste Miljø-, strøm og lokalitetsvurderinger Prosjektstyring og prosjektdeltagelse Helgeland Havbruksstasjon As Bærekraftig havbruk

FASILITETER AKTIVITETSOMRÅDER Ernæring Benchmarking Triploid Lakselus Forsøksstasjonen Benchmarking Triploid Landbasert Lakselus & Rognkjeks Postsmolt Fullskala Miljøtjenester

Bærekraft Bærekraftig havbruk Rømming Effektivt husdyr Fôr Lokaliteter Lakselus Lokaliteter og miljø Effektivt husdyr

Hva påvirker etterspørselen etter mat? Økende antall mennesker (fødsler og levealder) Økende kjøpekraft (Kina, Russland og India) Endring i spisevaner (økt protein konsum) 20% av verdens befolkning forbruker 80% av ressursene

Befolkningsvekst

Økende levealder Snitt alderen øker med 2 år pr 10 år

Fødselsrate Verdens befolkning øker med ca 80 mill. pr år. India: 40% av befolkningen er under 20 år.

BNP – kjøpekraft Endring i spisevaner

Temperaturendring – Råvaresituasjon ?

Matproduksjon Havbruk Det anslåes at behovet for mat er 70% høyere i 2050, sammenlignet med i dag (FAO – FNs matvareorg.). I dag kommer over 95% av maten vi spiser fra landjorden – mye av veksten må komme fra havet. Endring i spisevaner Økende etterspørsel etter sunn mat. Havbruk Laks har en proteinutnyttelse som er mye høyere enn f. eks kylling og gris. Vekselvarm Likevekt med omgivelsene Produksjon av sunn mat Den mest bærekraftige matproduksjon

Råvarer i fôr til laks

Rømming Rømningssikre anlegg – NYTEK Bruk av steril fisk

Lokaliteter Havbruksnæringen i Norge benytter et samlet areal på 420 kvadratkilometer. Dette inkluderer merder og installasjoner som er synlig på havoverflaten, fortøyninger, samt fiskeforbudssone og ferdselsforbudssone rundt hvert anlegg. Dette utgjør ca 0,5 prosent av sjøarealet innenfor grunnlinjen.

Lakselus Rensefisk (biologisk avlusning) Mekanisk fjerning av lus, for eksempel spyling Beskyttelsesskjørt Badbehandling med godkjente legemidler Fôr med kitinhemmere Laser som ”skyter” lus av laksen

En fremtidsrettet, viktig og bærekraftig næring. Oppdrettsnæringen En fremtidsrettet, viktig og bærekraftig næring. TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN