Helgeland Havbruksstasjon As 25 ansatte Forsøksstasjon med 112 merder på Dønna Fiskehelsetjeneste Miljø-, strøm og lokalitetsvurderinger Prosjektstyring og prosjektdeltagelse Helgeland Havbruksstasjon As Bærekraftig havbruk
FASILITETER AKTIVITETSOMRÅDER Ernæring Benchmarking Triploid Lakselus Forsøksstasjonen Benchmarking Triploid Landbasert Lakselus & Rognkjeks Postsmolt Fullskala Miljøtjenester
Bærekraft Bærekraftig havbruk Rømming Effektivt husdyr Fôr Lokaliteter Lakselus Lokaliteter og miljø Effektivt husdyr
Hva påvirker etterspørselen etter mat? Økende antall mennesker (fødsler og levealder) Økende kjøpekraft (Kina, Russland og India) Endring i spisevaner (økt protein konsum) 20% av verdens befolkning forbruker 80% av ressursene
Befolkningsvekst
Økende levealder Snitt alderen øker med 2 år pr 10 år
Fødselsrate Verdens befolkning øker med ca 80 mill. pr år. India: 40% av befolkningen er under 20 år.
BNP – kjøpekraft Endring i spisevaner
Temperaturendring – Råvaresituasjon ?
Matproduksjon Havbruk Det anslåes at behovet for mat er 70% høyere i 2050, sammenlignet med i dag (FAO – FNs matvareorg.). I dag kommer over 95% av maten vi spiser fra landjorden – mye av veksten må komme fra havet. Endring i spisevaner Økende etterspørsel etter sunn mat. Havbruk Laks har en proteinutnyttelse som er mye høyere enn f. eks kylling og gris. Vekselvarm Likevekt med omgivelsene Produksjon av sunn mat Den mest bærekraftige matproduksjon
Råvarer i fôr til laks
Rømming Rømningssikre anlegg – NYTEK Bruk av steril fisk
Lokaliteter Havbruksnæringen i Norge benytter et samlet areal på 420 kvadratkilometer. Dette inkluderer merder og installasjoner som er synlig på havoverflaten, fortøyninger, samt fiskeforbudssone og ferdselsforbudssone rundt hvert anlegg. Dette utgjør ca 0,5 prosent av sjøarealet innenfor grunnlinjen.
Lakselus Rensefisk (biologisk avlusning) Mekanisk fjerning av lus, for eksempel spyling Beskyttelsesskjørt Badbehandling med godkjente legemidler Fôr med kitinhemmere Laser som ”skyter” lus av laksen
En fremtidsrettet, viktig og bærekraftig næring. Oppdrettsnæringen En fremtidsrettet, viktig og bærekraftig næring. TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN