Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
For foreldre og lærere til barn som har fått stilt diagnosen ADHD
Advertisements

Konsekvenser for ansatte i Regjeringskvartalet og departementene
UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
Fra ide til problemstilling
PROSJEKTSØKNAD FRA NORSK SENTER FOR CYSTISK FIBROSE
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Om autorisasjonsordningen
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Sjeldensentre og registre Heidi Thorstensen personvernombud.
Magne Nylenna Prosjektleder, professor, dr.med.
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
Hvordan skrive en god utredning?
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Reidun Olstad NNPF Innføringskurs i klinisk forskning
Nasjonale kvalitetsregistre
Jacob C Hølen Rådgiver REK Midt-Norge Førsteamanuensis ISM, DMF, NTNU Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk vurdering av.
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Orientering om automatisk tilgangsstyring
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Barn som pårørende.
Personopplysningsloven
BIOBANKLOVEN: STØTTE ELLER HEMSKO FOR FORSKNINGEN ? OLE DIDRIK LÆRUM.
Barn i forskning: Barn av innsatte og barn av asylsøkere Rundebordshøring i regi av NESH 17.april 2007 Dr.polit Hilde W.Nagell Sekretariatsleder i NESH.
Forslag til Helseforskningslov Blir det enklere for forskere som bruker biobankmateriale? Forslag til Helseforskningslov Blir det enklere for forskere.
Helsinkideklarasjonen
Hvorfor er vi her? Vi er mange instanser med delvis overlappende ansvarsområder og uklare myndighetslinjer Forskere møter ulike synspunkter og konklusjoner.
Presentasjon av UiOs mal for databehandleravtale, bruk av malen og oppfølging av arbeidet med behandlinger av personopplysninger.
Elisabeth Backe-Hansen NOVA
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon FFO består av 68 medlemsorganisasjoner, som til sammen har ca medlemmer. FFO er Norges største paraplyorganisasjon.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO.
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Ot. prp. nr. 58 ( ) om lov om etikk og redelighet i forskning Statssekretær Åge R. Rosnes.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Hovedoppgaveforberedende seminar
Forskningsopplegg og metoder
PSYC6100 Forskningsetikk Jan Egil Nordvik
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling -grunnkrav Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Forskningsstøtte -Ekstern finansiering -Nytt prosjekt -Prosjekt databasen EUTRO -Lagring av data Forskningsadministrativ støtte:
REK og helseforskningsloven Siv Tone Natland Rådgiver REK Midt-Norge.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Innsyn og adgangsbegresning
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Regler om innsyn og åpenhet i digital forvaltning
Møte med instituttledere
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
SHOT 2018.
Erfaringer med biobankloven. Seniorrådgiver Vibeke Dalen
Forskrift om Internkontroll
Nye personvernregler i Norge EUs personvernforordning - General Data Protection Regulation (GDPR) Maren Magnus Jegersberg Seniorrådgiver IT-direktørens.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Regionale retningslinjer for (medisinsk og helsefaglig) forskning
Utskrift av presentasjonen:

Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit Rokne Department of Global Public Health and Primary Care, University of Bergen, Norway

Om regionale forskningsetiske komiteer - mandat Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) – Skal vurdere om forskningsprosjekt er etisk forsvarlig å gjennomføre.etisk forsvarlig Ved all medisinsk og helsefaglig forskning som involverer mennesker, biologisk materiale eller helseopplysninger, skal det søkes om forhåndsgodkjenning fra REK.

Om regionale forskningsetiske komiteer - lovhjemmel Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk er hjemlet i forskningsetikkloven og helseforskningsloven

Om regionale forskningsetiske komiteer - forvaltningsorgan Formålet med helseforskingsloven er å fremme god og etisk forsvarlig medisinsk og helsefaglig forsking komiteen gjør en vurdering av om forskningen blir utført forsvarlig. I dette ligger at en avveier nytte og risiko mot hverandre og vurderer om personvernet er sikret.

Hva vektlegges i vurderingen ? Forsvarlighet – Respekt for menneskerettigheter og menneskeverd – velferd – integritet Samtykke

Krav til forskningsprotokoll ? – Helsinkideklarasjonen « grundig kjennskap til vitenskapelig litteratur» – forskrift om organisering av medisinsk og helsefaglig forskning (2009)

Forskrift om organisering av medisinsk og helsefaglig forskning (2009) – om forskningsprotokoll § 8. Forskningsprotokoll For hvert forskningsprosjekt skal det utarbeides en forskningsprotokoll på norsk eller engelsk som minst skal angi a) prosjektleder b) en vitenskapelig utformet prosjektplan med angivelse av prosjektets formål, begrunnelse, materiale, metoder, sannsynliggjøring av at valgt studiedesign kan gi svar på forskningsspørsmålet og anslåtte tidsrammer for prosjektet c) hvordan helseopplysninger skal behandles, herunder fra hvilke kilder helseopplysninger skal innhentes og om slike opplysninger skal utleveres til andre eller overføres til land utenfor EØS d) fra hvilke kilder humant biologisk materiale skal uttas og om slikt materiale skal utleveres til andre eller overføres til utlandet e) vurdering av forskningsetiske utfordringer ved prosjektet, særlig nytte - risiko aspektet for forskningsdeltakere f) finansieringskilder, interesser og avhengighetsforhold, herunder forskere og forskningsdeltakeres eventuelle økonomiske forhold knyttet til det aktuelle forskningsprosjektet g) plan for offentliggjøring av resultater og opplysninger om mulig utvidet bruk, herunder kommersiell bruk, av forskningsresultater, data eller biologisk materiale.

Krav til forskningsprotokoll ? JA

Krav til systematiske oversikter ? Ikke eksplisitt ….

Behandling i komiteen Avveiing – Dokumentasjon av tidligere forskning sett opp mot prosjektets karakter Risiko – Gjentakelse – ny kunnskap ? Sårbare grupper – Be om utvidet protokoll ?

Hvem har ansvar ? Forskningsansvarlig (institusjonen) har det overordnede ansvaret for forskningsprosjektet og skal minst sørge for – at det tilrettelegges for at medisinsk og helsefaglig forskning blir utført på en måte som ivaretar etiske, medisinske, helsefaglige, vitenskapelige, personvern- og informasjonssikkerhetsmessige forhold Forskrift 2009

Hvem har ansvar ? Prosjektleder skal ha slik faglig og vitenskapelig kompetanse som det aktuelle forskningsprosjektet krever for en forsvarlig gjennomføring. Prosjektleder har ansvar for den daglige driften av forskningsprosjektet og skal minst sørge for – at etiske, medisinske, helsefaglige, vitenskapelige, personvern- og informasjonssikkerhetsmessige forhold ivaretas i den daglige driften

Ansvar for regional forskningsetisk komite Forhåndsgodkjenning av prosjekter Komiteen skal foreta en alminnelig forskningsetisk vurdering av prosjektet for å se om prosjektet oppfyller kravene i loven

Økt fokus på systematiske oversikter ? JA !

Økt fokus på systematiske oversikter ? Må tekstene endres ? – Forskrift – Helseforskningsloven – Helsinkideklarasjonen Praksis skjerpes ?

Bakgrunn og hensikt Dette er et spørsmål til deg om å delta i en forskningsstudie for å [Sett inn informasjon om formålet med studien, hvorfor personen er valgt ut til å forespørres og selskapet/virksomheten som er ansvarlig. Informasjonen skal være kortfattet og allment forståelig.] Hva innebærer studien? [Sett inn hovedtrekkene i hva som skjer i studien, om det blir tatt prøver, undersøkelser, intervju, filming, m.m. om kontakt med tredjeperson skal opprettes og hvordan dette vil gjennomføres. Angi om relevant, hva som er den vanlige behandling som vil gis, dersom den forespurte ikke ønsker å være med i studien, eventuelt med henvisning til vedlegg A for detaljer. Informasjonen skal være kort og konsis!] Mulige fordeler og ulemper [Sett inn informasjon om mulige fordeler, ulemper, ubehag, ekstra undersøkelse, risikoer og forventet aktivitet for den inkluderte som vil kunne oppleves som belastende dersom deltagelse i studien. Dersom man ikke vet om studien har noen fordeler, eller det er usikkert om studien medfører ubehag, skal det informeres om dette.] Hva skjer med prøvene og informasjonen om deg? [Fjern ”prøvene og” om slike ikke tas. Det samme gjelder for teksten under.]