Markedstrender Frie radikaler Oksidativt stress Antioksidanter Kosttilskudd 1.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

ENERGIOMSETNINGEN.
Forvandle livet ditt på 90 dager
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aminosyre Arginin.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Uten mat og drikke.
“Joie de Vivre”* JVi 2014 LANSERINGSPLAN * Få smaken på livet.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Restitusjon og kosthold
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
naturens kraftigste antioksidant!
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Welcome to the LifePak Essentials Super A Training!
Tegreen™ 97 Støtter kroppens antioksidante forsvarssystem.
Hva er g3 ? g3 inneholder juice fra den anerkjente gâc-frukten fra Sør-Asia blandet med juice fra tre andre “superfrukter”. I tillegg til gâc-fruktens.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
SCANNERSCORE OG VARIABILITET. SKIN CAROTENOID SCORE.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Grunnleggende ernæring
Vitaminer og mineraler
PH og stoffskifte - Workshop
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
TR90 ® Endre livet ditt på 90 dager. Over en TREDJEDEL av EUs voksne befolkning er nå overvektige Situasjonen i EU.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Vitaminer og mineraler
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vann for kroppen Nest etter luft, er det vann kroppen
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Markedstrender Frie radikaler Oksidativt stress Antioksidanter Kosttilskudd 1

Eksterne faktorer kan ha negativ innflytelse på helsen… og det er ikke alltid vi kan kontrollere dem. Det kan være forurensning av luft, vann,...

Eksempel: Rundt 90 %* av innbyggerne i EU utsettes for luftforurensning fra industri, biler etc. på nivåer som regnes for å være skadelige av Verdens Helseorganisasjon (WHO). *http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/air-pollution-still-causing-harm 3

Sammenheng mellom utsatthet for frie radikaler og oksidativt stress 4

Oksidativt stress Hvordan oppstår det?

I kroppen finnes det frie radikaler Skapes i kroppen gjennom spesifikke metabolske reaksjoner Skapes av miljøfaktorer: 2. Enhet Frie radikaler er molekyler som blir ustabile etter å ha mistet et elektron. For å gjenvinne stabiliteten reagerer molekylet raskt med andre forbindelser og prøver å fange det nødvendige elektronet. Molekylet som angripes mister et elektron, blir selv en fri radikal og tar dermed et elektron fra et nabomolekyl, noe som starter en kjedereaksjon. 6

STRESS FRA FRIE RADIKALER Denne kjedereaksjonen er også kjent som oksidativt stress - oksidering av vev - noe som stresser relevante molekyler som DNA, proteiner og lipider. STRESS FRA FRIE RADIKALER FRIE RADIKALER STRESSER CELLENE

ANTIOKSIDANTBESKYTTELSE Substanser kalt antioksidanter kan brukes av kroppen til å nøytralisere frie radikaler og dermed stanse kjedereaksjonen. Antioksidanter som vitamin C og vitamin E interagerer med kaskaden av oksidering og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. ANTIOKSIDANTBESKYTTELSE ANTIOKSIDANTER BEKJEMPER FRIE RADIKALER

Viktigheten av grunnleggende ernæring som inneholder antioksidanter

Antioksidantmarkedet Ventes å øke raskt i årene fremover, globalt sett http://www.daedal-research.com/food-vegetables/global-antioxidants-market-trends-opportunities-2013-2018 Økende forbrukerbevissthet om fordelene ved antioksidanter Etterspørselen etter antioksidanter forble høy gjennom den økonomiske krisen http://www.daedal-research.com/food-vegetables/global-antioxidants-market-trends-opportunities-2013-2018 10

Antioksidanter finnes i frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker... Vitaminer, mineraler, fytonæringsstoffer, karotenoider, fibre,… Lavt kaloriinnhold Et praktisk og sunt mellommåltid http://www.nutritionfoundation.org.nz/nutrition-facts/food-groups/fruit-and-vegetables 12

Alt begynner med et variert kosthold: Sunn kost, som sikrer at alle kravene til anbefalt ernæring oppfylles Visste du dette? Referanseinntaket (RI)* er det daglige inntaket av næringsstoffer som anses som tilstrekkelig til å møte behovene hos 97.5 % av sunne personer. Det gjelder alle livsfaser og begge kjønn. * European Commission – Health and Consumer Protection 13

Karbohydrater, proteiner, lipider og vann Vitaminer og mineraler Et sunt kosthold består av en god balanse mellom makro- og mikronæringsstoffer Karbohydrater, proteiner, lipider og vann Vitaminer og mineraler

Hvorfor er mikronæringsstoffer så viktige? ‘Mikro’, eller liten, betyr at det er næringsstoffer vi trenger i små mengder Vitaminer som B1, B2, B3, B5, B6, B8 og B12 bidrar til normal forbrenning Mineraler som sink, magnesium og kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler 15

Hvorfor er makronæringsstoffer så viktige? ‘Makro’, eller stor, betyr at det er næringsstoffer vi trenger større mengder av Fett, karbohydrater, proteiner -> Gir oss energi og kalorier http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/macronutrients.htm http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/macronutrients.htm 16

Teori versus virkelighet

En hektisk livsstil gjør inntaket lavere. En rapport laget for Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser en sammenheng mellom et tilstrekkelig inntak av frukt og grønt og helse*. WHO anbefaler at vi inntar ≥400 gram frukt eller grønnsaker hver dag. Det tilsvarer 4 til 5 stykker frukt eller grønnsaker per dag. TEORI VIRKELIGHET En hektisk livsstil gjør inntaket lavere. vs http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/index2.html *http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/index2.html 18

Gjennomsnittlig inntak av frukt og grønnsaker i europeiske land (gram/dag) ≥400 g/dag <400 g/dag http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe 19

Anbefalt Faktisk I mer enn ½ av EU-landene er inntaket < 400 gram 4 til 5 stykker frukt eller grønnsaker per dag – eller 400 gram frukt eller grønnsaker per dag I mer enn ½ av EU-landene er inntaket < 400 gram Faktisk I 1/3 av landene er inntaket < 300 gram/dag Anbefalt http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/ http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe 20

Hvorfor? - Mangel på tid og kontroll Uregelmessige arbeidstider Hektisk livsstil Bekvemmelighetsfaktorer: Tilgjengeligheten av butikker og lettvint matlaging

Langt de fleste av dem etterlever ikke WHOs anbefalinger Hvorfor? - Tro Langt de fleste av EUs innbyggere tror at det de spiser er bra for helsen http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/ Langt de fleste av dem etterlever ikke WHOs anbefalinger http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe 22

Andre grunner? Næringsstoffers biotilgjengelighet Enkelte sykdommer kan hindre opptakelse av visse næringsstoffer Oppbevaring og tilberedning av mat Noen tilberedningsmetoder medfører tap av vitaminer Endrede ernæringsmessige behov Som følge av stress, tretthet... Intensivt jordbruk Kan senke næringsverdien 23

Kosttilskudd bidrar til et sunt ernæringsmessig grunnlag

Markedet for vitamin- og kosttilskudd 2018 € 12,4 MILLIARDER 2012 € 9,3 MILLIARDER www.euromonitor.com www.euromonitor.com 25

Vi blir mer helsebevisste med alderen Målgruppe: VOKSNE Vi blir mer helsebevisste med alderen http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/ http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe 26

Målgruppe: KVINNER Inntar større mengder frukt og grønnsaker enn menn Er opptatt av helserelaterte spørsmål Det er høyere sannsynlighet for at de kjøper og tilbereder mat Positiv innflytelse på partnerens inntak av frukt og grønnsaker; hyppighet, mengde og variasjon http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe 27

Den positive effekten av direkte møter Når det gjelder endringer i voksnes inntak av frukt og grønnsaker, er den beste strategien en som inkluderer møter ansikt til ansikt Etablering av støttestrukturer vil opprettholde innsatsen på lang sikt http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/ http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe 28

Pharmanex®' løsning

LifePak® + En blanding av velkjente fytonæringsstoffer, vitaminer og mineraler Rik på vitamin C Inneholder biotin, kobber og kalsium Retter seg mot 9 viktige, fysiologiske funksjoner i kroppen 30

Jvi® – Joie de Vivre En drikk laget av: - ni forskjellige frukter og grønnsaker som er velkjente i Europa - tre sjeldne, eksotiske frukter Rik på vitamin C som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress 31

TAKK