1 Utvikling av kritiske systemer Kort sammendrag Kap. 1 og 2.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advertisements

Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Systematisk HMS arbeid
Krav til dokumentasjon i kap
Brukerhåndbok El-skap fra Elektronor Bremnessvaet og Brettingen.
- Avslutningsseminar prosjekt Fallende gjenstander
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Reliability, Availability and Maintainability
NLF Motorflyseksjonen Fagseminar 9-10 nov 2013 Risikoanalyse
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
STATISTISK GENERALISERING
Prototyping & Use Case Software Engineering Gruppe
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 8 november 2010
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Konsekvenser ved samlokalisering av IKT-systemer
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Oppgave gjennomgang Kap. 5 og 6.
Oppgave gjennomgang Kap. 3 og 4.
Risk identification Risk analysis
Skisse til løsningsforslag
1 Oppgave gjennomgang Kap Oppgaver -Kap 12: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11, 18, 19.
Skisse til løsningsforslag
Grunnleggende testteori
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Prognose av framtidig etterspørsel
Konstruksjoners sikkerhet
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Hvordan uttrykke krav Kapittel 4.4. Innledning Målet er å samles rundt ett entydig språk som ikke kan misforståes eller feiltolkes. Gjør sporbarheten.
Presentasjon  SW faults og failure/testing issues –Gruppe 1 Petter Therese Kjell Gunnar Christian Eva.
Testing av system Gruppe 6 Henrik Bækhus Morten A. Iversen Mathias Bondeson Gunnar K. Kulleseid Svein Ivar Kristiansen Ronny Hulthin.
Teknikker for å bedre design- prosessen -Design by contract -Prototyping design -Fault-tree analyses.
Improving Products Gruppe Presenteres av : Hege-Kristin Johansen Herman Kolås Marianne Ates Marit Finden Jonas Lillevold André Johansen Tom.
Automated Testing Tool & When to Stop Testing
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Forskningsrapporten Frode Svartdal UiT.
Risikostyringsprosessen
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
Litt om håndtering av risiko
Legemiddelhåndtering
Risikostyring i praksis
1 Oppgave gjennomgang Kap. 1 og 2. 2 Oppgaver -Kap 1: 5, 6, 7, 10, 12, 16, 22 og 25 -Kap 2: 2, 6, 10, 12, 13, 14 og 20.
CAKE session no. 4 Stille avvik. Siden sist … Forrige CAKE session handlet om læring og buddysystem Buddygruppen arbeider nå med å gå gjennom innspillene.
BUCS Utfordringer og valg av fokus Tor Stålhane. Rammebetingelser Første spørreundersøkelse viser at det vi gjør må kunne: Brukes sammen med UML Passe.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO.
1 Systemering In 140 forelesning nr. 2 Sommerville kap. 3.
Veiledning kvalitetssikring
Gener og miljø Personlighet.  Inneholder ca gener  Fordelt på 23 kromosompar  Kroppen inneholder ca 100 milliarder kopier av genomet  “The.
Veiledning Beslutningsprosess
1 Utvikling av kritiske systemer Introduksjon Kap. 1 og 2 i Storey.
Hasardidentifikasjon
1 Feiltolerant programvare Hvordan få systemet til å fungere selv om det finnes ”faults”? Kap 6, Storey.
Definisjon av ulike HMS-begreper
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
ROS-analyse.
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling -grunnkrav Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, AFIN.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
En gjennomgang av grunnleggende begreper innen verdivurdering og ROS for IKT-løsninger Seksjon for Arkitektur og sikkerhet v / Espen Vaager Verdivurdering.
Forskningsdesign En plan eller skisse til hvordan en undersøkelse skal gjennomføres - er det vi kaller et forskningsdesign. Problemstillingen bestemmer.
Kvalitet, risiko og avvik
Brukbarhetstesting og feltstudier
Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Utskrift av presentasjonen:

1 Utvikling av kritiske systemer Kort sammendrag Kap. 1 og 2.

2 Definisjoner og begreper Safety: -En egenskap et system har til ikke å medføre skade for mennesker eller miljø. -Primary safety: farer direkte forårsaket av datasystemets hardware. -Functional safety: dekker aspekter som vedrører utstyr som direkte kontrolleres av datasystemet og er relatert til korrekt funksjonering av dataens hardware og software. -Indirect safety: relatert til indirekte konsekvenser av data feil eller produksjon av uriktig informasjon. Safety-critical/safety-related system: -Et system som har til å oppgave å sørge for safety (som regel i tillegg til å utføre andre funksjoner).

3 Definisjoner og begreper Pålitelighet (reliability): -Sannsynligheten for at system vil fungere tilfredsstillende over en gitt tidsperiode og under gitte forhold. Tilgjengelighet (availability): -Sannsynligheten for at systemet skal fungere på et vilkårlig valgt tidspunkt. -Andel av tiden systemet fungerer tilfredsstillende. Integritet (integrity): -Et systems evne til å oppdage og rapportere feil.

4 Definisjoner og begreper Dependability: -Egenskap til et system som gjør at vi kan ha tillit til at systemet fungerer etter intensjonen. -Dependability benyttes ofte som et samlebegrep for safety, pålitelighet, tilgjengelighet, integritet, etc.

5 Definisjoner og begreper -I tillegg til system krav må et safety-critical system også tilfredstille spesifikke safety krav. -Safety krav: safety-relaterte krav til systemets funksjoner og oppførsel. -”Shut-down” mekanismer skal finnes. -”Interlocks” skal hindre utilsiktet aktivering. -Enkeltfeil skal ikke kunne utløse ”katastrofale” hasarder. -Safety krav er et resultat av hasard og risikoanalyser basert på funksjonelle krav, samt krav i standarder og forskrifter.

6 Definisjoner og begreper For å finne disse safety kravene må følgende gjøres: 1.Identifisere hasarder assosiert med systemet. 2.Klassifisere disse hasardene. 3.Finne metoder som tar seg av hasardene. 4.Tildeling av passende pålitelighets og tilgjengelighets krav. 5.Bestemme et passende safety integritetsnivå. 6.Spesifisere utviklingsmetoder som er passende for dette integritetsnivået.

7 Definisjoner og begreper Risiko Kvalitativt: -Den fare som uønskede hendelser representerer for mennesker, miljø og økonomiske verdier. Kvantitativt: -Kombinasjonen av sannsynlighet/frekvens for en hasard og konsekvensen av hasarden dersom den inntreffer.

8 Definisjoner og begreper Feiltyper Fault: -Defekt i et system (SW, HW, design). Bugs i SW. -Skaper problemer når den delen av programmet der den faktiske feilen befinner seg eksekveres. -Årsaken til error. Error: -Avvik fra forventet oppførsel i system eller sub-system. -Utløses av en fault. -Den delen av systemet som er tilbøyelig til å lede til failure. System failure: -Systemet i sin helhet utfører ikke forventet funksjon.

9 Utvikling av safety-critical systems -Det er viktig å merke seg at ingen systemer kan bli 100 % sikre. -Målet når en designer et system er derfor å gjøre systemet sikkert nok i forhold til den rollen det har. -Derfor bør alle data-baserte prosjekter startes ved å undersøke hvilke konsekvenser det har mht safety. -Hvis et system har konsekvenser mht safety så må det tildeles et integritetsnivå (SIL) som reflekterer systemets grad av kritikalitet. -Dette nivået vil bestemme hvilke metoder som skal benyttes for design, konstruksjon og testing av systemet. -Teknikkene som benyttes til å undersøke et systems innblanding i safety kalles hasard- og risikoanalyse.