Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Internasjonale vekstmuligheter for norsk sjømatnæring i et lokalt perspektiv Marine Harvest Norway AS Per-Roar Gjerde Eit nytt haveventyr
Markedsutviklingen av norsk sjømat
Utfordringer knyttet til utnyttelse av verdens fosforreserver
Sted, land Arrangement og dato Du reiser aldri alene Skal fortelle…
HVILKE KONSEKVENSER KAN FINANSUROEN FÅ FOR NORGES EKSPORT AV VILLFISK? Terje E. Martinussen Norges sjømatråd Oslo, 1.februar 2012.
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Grønn frokost i Hillevåg
RT – flis i Norge Bjørn Arild Thon Ragn-Sells AS Ikke søppel!
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Tallenes tale Tallenes tale 2008 Eksporten i 2008 Norsk sjømateksport var i 2008 på 39,1 milliarder kroner og for fjerde år på rad settes det.
Næringsklyngen sjømat Nye muligheter for verdiskapning ?
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Fremtidens matproduksjon
Norsk havbruk.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Globale muligheter for (midt-) norsk havbruks- og fiskerikompetanse……
Norwegian Salmon Et hav av muligheter Høstkonferansen Møre og Romsdal Havbrukslag Therese Log Bergjord Pan Fish ASA.
Seminar Rica Ishavshotell 18. Juni 2003 Fiskeri – og Havbruksnæringen Noen IKT utfordringer Roy Robertsen, Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Produksjon - status og utsikter for Midt-Norge
Akvakultur i Trøndelag
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Produktivitetsutvikling i oppdrett og dens innvirkning på sjømatsmarkedet Frank Asche
Figur 1. Langsiktige renter Prosent
1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.
Kjell Stamnes Konsernsjef Glamox ASA
Norge er et komplekst samfunn Internasjonale forhold får større betydning.
Miljøeffekter av torskeoppdrett
RÅVARESITUASJONEN FOR FISKEFÔRPRODUSENTENE – NYE MARINE RÅSTOFFKILDER
Fremtidens matproduksjon
Geografiprosjekt Våren 2009
Sentrum-periferi i en historisk og teknologisk kontekst
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Fiskeindustrien i Lofoten
”Markedsadgang” SJØMAT FOR ALLE - BERGEN 2.SEPTEMBER 2004 Statssekretær Janne Johnsen ”Verdier fra havet – Norges fremtid”
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Havbrukspolitikk for økt norsk konkurransekraft Aqua Nor 9. august 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Gjensidige, AquaNor august 2005.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
Helgeland Havbruksstasjon As
Nye Ramoen – Nye muligheter
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
BERGEN – en marin hovedstad. Norge: verdens største eksportør av sjømat etter Kina Norge har 7 ganger større havområder enn landområder Norge eksporterer.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Norge mot 2030 Hvilken rolle får vindenergi? Bjart Holtsmark Statistisk sentralbyrå.
To deler –laksefisk, marin fisk, skalldyr –bioteknologi, framtidsvyer 35 artikler 24 institusjoner.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Aksjemarkedet ved et vendepunkt? Handelshøyskolen BI 14. Mars 2007.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Tariffkonferanse YS-Spekter Om lønnsoppgjøret 2008 Viseadm. direktør Anne-Kari Bratten Forhandlingssjef Stein Gjerding Tariffkonferanse i YS-Spekter.
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Havet som blå resept, kilde til sunne og næringsrike proteiner Dag Rune Olsen dekan.
Sunnhordland Havbruk Østerspoll Produksjon av konsumøsters Blåskjell Ekspedisjons- sentral Markedet KlekkeriVekstanlegg Blåskjellmel til laksefor Blåskjellpakkeri.
Polarisering og ‘Fart Tax’: Kvotehandel i Australia og New Zealand
Klimakvotene spres! Overblikk og bakgrunn Jørgen Wettestad
Allsidige Nord AS fra ide til bedrift.
Framtida er bioøkonomisk
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Tore Håkon Riple Marine Construction as Leder SN/K 509
Coordinator, Marine and Inland Fisheries Service FAO, Rome
Hva gir oss energi i maten
Utskrift av presentasjonen:

Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015

›Verdensledendene sjømatsselskap ›Verdens største produsent av atlanterhavslaks ›Fullintegrert verdikjede fra stamfisk til måltid ›Benchmarked som nr. 3 i verden på bærekraft* 2 Marine Harvest - kort Volume produsert 2012: Salg 2012: Antall måltider per dag: Ansatte: 392,300 tonn4.8 millioner 16 milliarder i 22 land *Seafoodintelligence.com

Global tilstedeværelse 3 Norge 255,000 Tonn produsert Scotland 40,000 Tonn produsert Polen Tsjekkia Frankrike Italia Færøyene 7,000 Tonn produsert Irland 9,000 Tonn produsert Nederland Belgia Spania Vap Europa 60,000 Tonn solgt Vap Europa 60,000 Tonn solgt Asia Kina Japan Sør Korea Taiwan Hong Kong Singapore Chile 40,000 Tonn produsert Canada 34,000 Tonn produsert Usa Hovedkontor Produksjon og fabrikk Prossesering Fôrfabrikk Salgskontorer Alle tall 2012

Globale trender og fiskeoppdrett ”Gitt den forventende befolkningsveksten, er det anslått at ytterlligere 40 millioner tonn akvatisk mat vil være nødvendig innen 2030.” - Rohana Subasinghe, FAO 4 Befolkningen er økende: 9,6 milliarder i 2050 Høyeste forbruket av sjømat noensinne (17 kg/capita, FAO 2012) Økt matbehov må komme fra akvakultur Ville fiskebestander kan ikke vokse: 60% av fiskebestandene er fullt utnyttet (FAO, 2012)

Fiskeoppdrett: Ressurseffektivt og klimavennlig (%) 5 Svært lavt karbonutslippSvært lav fôrutnyttelseSvært høyt energi- og proteinnivå Både energi- og proteinutnyttelsen (mengde fôr til spiselig mat) er betydelig høyere i laks enn i landbrukets kjøttproduksjon.

ASC – En global standard for miljøsertifisert havbruk ›Aquaculture Stewardship Council, uavhengig ikke-profitt-organisasjon ›Sertifiseringsprogram for ansvarlig havbruk, flere arter er inkludert i standarden. ›Miljøstandarden setter både miljømessige og sosiale krav ›Åpenhet er et av de viktigste prinsippene i sertifiseringsprosessen ›Marine Harvest ASA skal ha sertifisert all fisken innen 2020 ›Setter blant annet svært strenge krav til råvaresammensetningen i fôret 6

7 Kilde: Annual report 2013 Bærekraftige fôrråvarer I løpet av de siste 5 årene har andelen fiskemel og fiskeolje blitt betydelig redusert i dietten til laksen Fiskemel inkludert i diett (% av diett unntatt fiskemel fra avskjær)

Innkjøp av råvarer 8 ›Vår største kostnad Består kort av marine- og vegetabilskeråvarer ›Ansvar fra «åker» til fabrikk, innkjøp og logistikk Fishmeal and Fish Oil Organizations`s Global Standard Round Table of Responsible Soy MH Feed retningslinjer ›Kvalitetskontroll av leverandører ›Stadige søken etter nye kostnadseffektive ingredienser

Hvilke faktorer påvirker råvaremarkedet 9 ›Tilbud og etterspørsel ›Vær ›Politikk og forvaltning (Kvoter, subsidier) ›Konkurrenter Kylling, svin, osv.. Bio-Etanolindustrien ›Spekulasjoner ›Substitutter

10 Råvaresituasjonen tidligere

Råvaresituasjonen i dag 11 Råvaresituasjonen i dag

12 Råvaresituasjonen fremover

Fiskemel import Norge

14

15 Norsk fôrproduksjon (e) og inkludering av fiskeoljer og vegetabilskeoljer

World fish oil consumption trend (1000 mt) 16

Fôrsammentsetning og innkjøpsverdier ( Tonn) 17 RåvareSammensetning (%)per Kg (NOK)Mengde (Tonn) Innkjøpsverdi (NOK) Marine proteiner 169, Marine oljer 1310, Vegetabilske råvarer 506, Vegetabilske oljer Mineraler 28, Vitaminer 0, Aminosyrer 118, Spar etc 0, TOTAL