Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015
›Verdensledendene sjømatsselskap ›Verdens største produsent av atlanterhavslaks ›Fullintegrert verdikjede fra stamfisk til måltid ›Benchmarked som nr. 3 i verden på bærekraft* 2 Marine Harvest - kort Volume produsert 2012: Salg 2012: Antall måltider per dag: Ansatte: 392,300 tonn4.8 millioner 16 milliarder i 22 land *Seafoodintelligence.com
Global tilstedeværelse 3 Norge 255,000 Tonn produsert Scotland 40,000 Tonn produsert Polen Tsjekkia Frankrike Italia Færøyene 7,000 Tonn produsert Irland 9,000 Tonn produsert Nederland Belgia Spania Vap Europa 60,000 Tonn solgt Vap Europa 60,000 Tonn solgt Asia Kina Japan Sør Korea Taiwan Hong Kong Singapore Chile 40,000 Tonn produsert Canada 34,000 Tonn produsert Usa Hovedkontor Produksjon og fabrikk Prossesering Fôrfabrikk Salgskontorer Alle tall 2012
Globale trender og fiskeoppdrett ”Gitt den forventende befolkningsveksten, er det anslått at ytterlligere 40 millioner tonn akvatisk mat vil være nødvendig innen 2030.” - Rohana Subasinghe, FAO 4 Befolkningen er økende: 9,6 milliarder i 2050 Høyeste forbruket av sjømat noensinne (17 kg/capita, FAO 2012) Økt matbehov må komme fra akvakultur Ville fiskebestander kan ikke vokse: 60% av fiskebestandene er fullt utnyttet (FAO, 2012)
Fiskeoppdrett: Ressurseffektivt og klimavennlig (%) 5 Svært lavt karbonutslippSvært lav fôrutnyttelseSvært høyt energi- og proteinnivå Både energi- og proteinutnyttelsen (mengde fôr til spiselig mat) er betydelig høyere i laks enn i landbrukets kjøttproduksjon.
ASC – En global standard for miljøsertifisert havbruk ›Aquaculture Stewardship Council, uavhengig ikke-profitt-organisasjon ›Sertifiseringsprogram for ansvarlig havbruk, flere arter er inkludert i standarden. ›Miljøstandarden setter både miljømessige og sosiale krav ›Åpenhet er et av de viktigste prinsippene i sertifiseringsprosessen ›Marine Harvest ASA skal ha sertifisert all fisken innen 2020 ›Setter blant annet svært strenge krav til råvaresammensetningen i fôret 6
7 Kilde: Annual report 2013 Bærekraftige fôrråvarer I løpet av de siste 5 årene har andelen fiskemel og fiskeolje blitt betydelig redusert i dietten til laksen Fiskemel inkludert i diett (% av diett unntatt fiskemel fra avskjær)
Innkjøp av råvarer 8 ›Vår største kostnad Består kort av marine- og vegetabilskeråvarer ›Ansvar fra «åker» til fabrikk, innkjøp og logistikk Fishmeal and Fish Oil Organizations`s Global Standard Round Table of Responsible Soy MH Feed retningslinjer ›Kvalitetskontroll av leverandører ›Stadige søken etter nye kostnadseffektive ingredienser
Hvilke faktorer påvirker råvaremarkedet 9 ›Tilbud og etterspørsel ›Vær ›Politikk og forvaltning (Kvoter, subsidier) ›Konkurrenter Kylling, svin, osv.. Bio-Etanolindustrien ›Spekulasjoner ›Substitutter
10 Råvaresituasjonen tidligere
Råvaresituasjonen i dag 11 Råvaresituasjonen i dag
12 Råvaresituasjonen fremover
Fiskemel import Norge
14
15 Norsk fôrproduksjon (e) og inkludering av fiskeoljer og vegetabilskeoljer
World fish oil consumption trend (1000 mt) 16
Fôrsammentsetning og innkjøpsverdier ( Tonn) 17 RåvareSammensetning (%)per Kg (NOK)Mengde (Tonn) Innkjøpsverdi (NOK) Marine proteiner 169, Marine oljer 1310, Vegetabilske råvarer 506, Vegetabilske oljer Mineraler 28, Vitaminer 0, Aminosyrer 118, Spar etc 0, TOTAL