Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Coordinator, Marine and Inland Fisheries Service FAO, Rome

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Coordinator, Marine and Inland Fisheries Service FAO, Rome"— Utskrift av presentasjonen:

1 Coordinator, Marine and Inland Fisheries Service FAO, Rome
FISKERIPOLITIKK I BEVEGELSE Nordisk fiskerikonferanse Universitetet i Tromsø, oktober 2012 God morgen mine damer og herrer. Jeg arbeider i FAO, FNs matvareorganization Roma I denne presentasjonen vil jeg gi en oversikt over trendene i fiskeri og AKVAKULTUR produksjon globalt. Jeg vil ogsaa beroere noe av utfordringene i forhold til å tildredstille Gabriella Bianchi Coordinator, Marine and Inland Fisheries Service FAO, Rome

2 The State of World Fisheries and Aquaculture 2012
Denne presantasjonen vil gi en oversikt over hoved trender I fiskeri og akvakultur produksjon globalt. Presentasjonen baseres paa versjion av SOFIA, som er tilgjengelig I alle offisielle FN spraak (Engelsk, Arabisk, Kinesisk, Engelsk, Fransk, Spansk og Russisk.

3 Major changes over last 15 years
Hoved forandringer som har skjedd I de siste 15 aar økende etterspørselen etter fisk og fiskevarer; økning i akvakultur produksjon globalt ; vekst i verdenshandelen av fisk og fiskeprodukter og, oekende behov for mer robust ressursforvaltning Major changes over last 15 years Rising demand for fish & fishery products Increase in global aquaculture production Growth in world trade of fish & fishery products Global call for responsible governance

4 Global production World review 148.5 million tonnes total
I 2010 den globale fiskeproduksjonen hadde en samlet verdi av milliarder dollar. Ca 90 millioner tonn kom fra fiskerier, med over 77 millioner tonn fra marine fiskerier. Innlandsfisk økt dramatisk med en rapportert Rekorden over 11 millioner tonn (12%)- en vekst på 30% de siste 8 årene. For akvakultur, fortsetter produksjonen å vokse jevnt og trutt med en ny high i samlet produksjon på 60 millioner tonn. (40%) Global production 148.5 million tonnes total Total value US$217.5 billion Capture : 88.6 million tonnes marine: 77.4 million inland : 11.2 million Aquaculture : 59.9 million tonnes

5 Fish as food 128 million tonnes Record 18.4 kg/capita
47% from aquaculture 15% of animal protein for 4.3 billion people

6 Trends in global fish production
inland capture Trends in global fish production inland aquaculture marine aquaculture marine capture

7 Marine capture fisheries
World review I løpet av det siste tiåret, fangst fra marine fiskerier har stabilisert seg på rundt 80 millioner tonn. Siden 1950 har det skjedd betydelige endringer i verden marine fiskerier, med merkede variasjoner i fangst trender etter land, fiskeplass og arter. Den høyeste produksjonen var fra Northwest Stillehavet med over 20 millioner tonn eller 27% av den globale marine fangst. Marine capture fisheries 77.4 million tonnes Variations in catch trends 27% from Northwest Pacific

8

9 Fishing areas with strong fluctuations in production

10 Fishing areas with decreasing trends in production

11 Fishing areas with increasing trends in production

12 Exploitation status by Fishing Area
Dette bildet viser beskatningsgrad i de tre kategoriene “underbeskattet, overbeskattet og fullt beskattet, for alle FAO fiskeri omraader i verden. I nordoest Atlanteren, selv om hoyeste antall bestander er beskattet paa en berekraftig maate, det er fortsatt over 30% av beskattet ressurser som er overbeskattet og det er derfor rom for forbedring.

13 Ytterligere fordeler og bærekraft fiskerier kan bare oppnås gjennom mer effektiv fiskeriforvaltning, med sikte på å opprettholde fullt utnyttet fiskeressursene og utvinne de som er overutnyttet eller oppbrukt. Som dere kan se fra denne figuren som viser globale trender i beskatningsgrad av fiskebestander: - Den generelle tilstanden i beskatningsgrad har vært relativt stabil de siste ti årene. - Andelen av fullt utnyttet fiskebestandene (den blå linjen på skjermen) har økt til ca 57 prosent. - Andelen overbeskattet bestandene (i rødt) falt fra 32% i 2008 til i underkant av 30%, men den generellen trenden er oekende. - Og andelen av ikke-fullt utnyttet bestander (i grønt) ble redusert fra 40% i midten av 1970-tallet til 12,7%.

14 Økning i fangstene fra havet kan bare skje som et resultat av å gjenopprette overbeskattet bestandene Increase in catches from the sea can only take place as a result of restoring overexploited fish stocks !

15 Inland fisheries World review >11 million tonnes
I 2010 ble en rekord 11.2 millioner tonn produsert av innlandsfisk - men denne statistikken er ikke helt pålitelig og kan være høyere. Datainnsamlingen er fortsatt en stor utfordring i å vurdere tilstanden innlandsfisk. På grunn av sin kompliserte natur, samle nøyaktig informasjon er svært vanskelig og nye vurderingsmetoder er nødvendig. Inland fiskeressursene er sårbare for eksterne drivere som påvirker habitat tilgjengelighet og kvalitet. Det er viktig å forstå den verdifulle bidrag innlandsfisk i form av sosio-økonomiske og ernæringsmessige fordeler for begge næringer og matsikkerhet. Sportsfiske er oekende Inland fisheries >11 million tonnes Catch statistics poor Resources vulnerable to habitat degradation Contribution to food & nutrition security underestimated

16 Inland capture fisheries production by region

17 Aquaculture World review Fastest-growing food sector
Akvakultur fortsetter å være den raskest voksende matsektoren. I løpet av de siste 3 tiårene har det vokst med nesten 12 ganger, med en gjennomsnittlig årlig rate på 8,8% I 2010 nådde produksjonen annen all-time high på 60 millioner tonn, verdt nesten 120 milliarder dollar. Dette, i forhold til mindre enn én million tonn i Asia-Pacific-regionen sto for 89 prosent av produksjonen, der Kina overveldende dominerer sektoren, og står for over 60% av den totale produksjonen. Samlet, vekstrater for akvakulturproduksjon er avtagende, noe som gjenspeiler virkningene av en rekke faktorer. Aquaculture Fastest-growing food sector annual growth rate 8.8% 59.9 million tonnes in 2010 Value US$119 billion Increasing % of fed species

18

19 Major aquaculture producers
Disse landene produserte 87 % av all akvakultur produksjon i verden: Det er viktig at flere land, og spesielt utviklingsland utvikler akvakultur produksjon

20 Fish supply Aquaculture 59 123 Capture fisheries 88 Total supply 147
Source: FAO FISHSTAT - ”Fisk” inkluderer Fiskearter, krepsdyr og bløtdyr, ikke akvatiske planter. - Oppdrettsproduksjon i hvert land følger den lineære trenden i løpet av Produksjonen i 2010 eller gjennomsnittlig produksjon i perioden , som er høyest, er angitt som nedre grense. Fish supply (mt) 2010 (baseline) 2030 (projection) Aquaculture 59 123 Capture fisheries 88 Total supply 147 211 % of aquaculture: 40 58 Source: Estimation of FI Department

21 Bridging the supply-demand gaps
Aquaculture growth rate during Expected APR (%) Required APR (%) World 4.0 5.6 Africa 7.2 11.5 Asia 5.3 Europe 3.1 L.A. & C. 4.4 7.6 Northern A. 0.4 9.0 Oceania 2.6 7.9 Source: Estimation of FI Department Hvis akvakulturproduksjon følger den siste trenden, forventet akvakultur vekstrate vi vaere 4,0 prosent årlig. - Å mate verdens voksende befolkning, kreves akvakultur vekstrate 5,6 prosent årlig. Forutsetninger: Befolkningsvekst følger FN anslag. BNP per innbygger veksten følger IMF projeksjon (till 2016), videre ekstrapoleres til 2020 av FIRA Fisk og andre priser forblir konstant. Basert på ovennevnte forutsetning, er per innbygger fisk krav i 2020 anslått til enkelte land. Basert på estimert etterspørselen per innbygger i 2020, er den totale kravene enkelte land i 2030 estimert basert på FNs befolkningen projeksjon. Resultatene blir så aggregert å utlede estimatene for regioner og hele verden. If aquaculture production follow the recent trend, expected aquaculture growth rate: 4.0 percent annually. To feed growing world population, required aquaculture growth rate: 5.6 percent annually.

22 Key challenges for aquaculture
Land og vann tilgjengelighet Kostnads-og energieffektiv produktivitet Minimere akvakultur økosystem virkninger Minimere negative virkninger på akvakultur, f.eks klimaendringer, industriell forurensning Feeds: tilgjengeligheten av fiskemel og fiskeolje Overføring av teknologi og kunnskap til de mest nødvendige nasjoner og regioner Forbedre Biosikkerhet og helseledelse Forbedre finansiering og investering spesielt for småbønder Forbedred juridisk rammeverk Land and water availability Feeds: availability of Fishmeal and Fish Oil Transfer of technology and knowledge to most needed nations and regions Minimizing aquaculture ecosystem impacts Minimizing negative impacts on aquaculture; e.g. climate change, industrial pollution Improving biosecurity and health management Improve financing and investment specially for small farmers Conducive policy

23 Main messages Demand for fish is increasing and will continue to do so
Etterspørselen etter fisk er økende og vil fortsette å gjøre det Fiskerier kan bare øke sitt bidrag ved å styrke styresett for å maksimere naturlig produktivitet Økt etterspørsel vil måtte dekkes hovedsakelig gjennom økt akvakulturproduksjon Havbruk krever også godt styresett og en endring i arten dyrkes slik at mer primærprodusentene er dyrket Main messages Demand for fish is increasing and will continue to do so Capture fisheries can only increase its contribution by strengthening governance to maximize natural productivity Increased demand will have to be met mainly through increased aquaculture production Aquaculture also requires good governance and a change in species that are cultivated to aim at lower trophic levels

24 TAKK


Laste ned ppt "Coordinator, Marine and Inland Fisheries Service FAO, Rome"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google