Praksisundervisning i helsefagutdanningene Aktivitetskrav for praksisplasser Utdanningsseminar 25.11.2004.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Termer på Terminus Terminologi i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket UHR og NPHs konferanse om kvalifikasjonsrammeverket Bergen 25. – 26. januar 2010.
Advertisements

Kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm NRT 25.oktober 2007.
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Praksisopplæringen – hvordan heve kvaliteten på praksis?
Trygghet Respekt Kvalitet
En sammenligning av to studier
FELLESORGANISASJONEN Framtidens kompetansebehov i fagfeltet og vernepleiernes plass i dette. Yrkesfaglig konferanse for vernepleierne Trondheim
Høgskolen i Bergen Over 70 ulike studietilbud Yrkesrettede utdanninger til og med masternivå Utdanninger som er etterspurt i samfunnet.
Seksjonsleder/hygienesykepleier
Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.
Læreren Rollen og utdannningen St. meld. nr. 11 ( ) kunnskap gir vekst
Videre utdanning? Mange muligheter……..
ICF i undervisning og forskning.
Høgskolen i Oslo Studiet i bibliotek- og informasjonsvitenskap – i lys av bolognaprosessen og kvalitetsreformen Liv Gjestrum Høgskolen i Oslo Avdeling.
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Høstseminar avd Buskerud FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Dagseminar tillitsvalgte i Aust-Agder FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
Temasamling 4 Spesialitetsstruktur og -innhold 20 mars 2013 Spesialiseringsløpet Irene Sørås Prosjektleder spesialitetsstruktur og -innhold Sykehusavdelingen.
Oppland og Hedmark: I hovedsak felles høringsuttalelse fra fylketingene og høgskolene Mål: Universitet i Innlandet – søknad i 2012 –Grunnlag: 9000 studenter/
Kvalitetssikringssystemet – stimulerer det til kvalitet? NOKUT-konferanse Av Svein Olaf Thorbjørnsen.
Innlegg på konferanse, Tromsø,
Regional kompetanseutvikling i tilknytning til DMS – erfaringer fra Midt-Troms og planer for videreutvikling.
Utveksling av elektroniske helseopplysninger Storskala utbredelse Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, prosjektleder.
Praksisstudier i sykehusene – kvalitet, oversikt og styring? Norgesuniversitetet – seminar Svalbard 2006 v/prosjektdirektør Gunvor Ånestad, Helse Øst RHF.
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmenn- og førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning.
NVHs kvalitetssystem PhD NVH: 16. mars 2007.
Bli akkurat det du vil! UiO er Norges best rangerte universitet med nærmest uendelige studiemuligheter: Eldst og størst Over hundre studieretninger Utveksling.
Muligheter for tilrettelegging Sosial- og helsedirektoratet Snart Student? Informasjon om høyere utdanning og funksjonsnedsettelse. September – men.
1 Praksis i ingeniørutdanningen, NRT okt 2007 NITOs syn på praksis Bjørn Olsen, fagsjef Pål Espen Bondestad, leder NITO Studentene.
Eksamensordninger Ordinær eksamen Ny eksamen. Ordinær eksamen 1.Vurdering underveis i studiet. Hele, eller en vesentlig del av, prøvingen skjer underveis.
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
NORDPLUS NABO. Hva er Nordplus Nabo Et program som skal stimulere til oppbygging av langsiktig og forpliktende nettverkssamarbeid mellom Norden og Baltikum.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Utfordringer - samarbeid, kapasitet og kvalitet i utdanningene v/viseadm. Bente Mikkelsen, Helse Øst Utdanningsseminar
Finansiering av grunnutdanning i helseforetakene v/seniorrådgiver Helga Festøy.
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
Kunnskapsbasert endring Kort om Høgskolen i Nord-Trøndelag Mål/oppgave fokus vs. Struktur Felles ansvar – ulike roller… Relevant kompetanse.
Møte i NFE-HS Tor Rynning Torp
Begrepsavklaring Workshop godkjenning godskriving innpassing jevngodhetsvurdering faglig godkjenning erstatte i utdanningsplan fritak fullt fritak.
Oppfølging av NOKUTs evaluering Kvalitetssikring av praksisstudiene – ASP Prodekan Ingeborg Olaug Kamsvåg.
Samarbeid REN og Høyskolen i Bergen Prosjektnavn: Fra Montør til Ingeniør Bachelorgrad i elkraftteknikk for inntil 24 studenter. Studentene er ansatte.
Velkommen til Det juridiske fakultet Kriminologi Demokorati og rettigheter i informasjonssamfunnet Master i rettsvitenskap.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
Eierstyring og styringsbudskap Opplæringsdag Regionalt Brukerutvalg 7. januar 2016 Jan Eirik Thoresen Direktør for eierstyring (konst.)
STYLE seminar 4. mars Strategi 2020: UiO skal tilby landets beste lærerutdanning og øke rekrutteringen av gode studenter innenfor realfag (s.8).
Praksisprosjektet ROL. Praksisprosjektet Prosjektet skal Vurdere behovet for og foreslå endringer i omfang og type av praksisstudier for hver utdanning.
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Orientering om status for spesialistutdanningen for leger
Samarbeid om kunnskapsoverføring, forskning og fagutvikling
Helsepersonelloven § 4. Forsvarlighet
Gjennomføring av tilsynet
Aktivitetsplan Internrevisjonen HMN-RHF - Presentasjon for Regionalt brukerutvalg 9. mai Vedtatte aktiviteter 2016 Aktiviteter som vurderes.
USITs Målbilde og prioriteringer
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Nytt studieutvalg ved HF (2016-høst vår)
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Studiespesialisering
Lik kvalitet i studieprogram som gjennomføres på flere studiesteder
Informasjon - valg av programområde og programfag Bø vgs for VG1 ST
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Skrive 30 poengs masteroppgave i forvaltningsinformatikk
Tildeling til brukerorganisasjonene 2019
Utskrift av presentasjonen:

Praksisundervisning i helsefagutdanningene Aktivitetskrav for praksisplasser Utdanningsseminar

2 Rammeverk for praksisundervisning Spesialisthelsetjenesteloven §3-8 og §3-5 Helseforetaksloven § 1 og § 2 Vedtekter for RHF Instruks til styrene i RHF ‾ Samarbeidsorgan mellom RHF og utdanningsinstitusjonene Universitets- og høgskoleloven § 46 nr. 4

3 Rammeplaner Rammeplaner for nesten alle grunnutdanninger i helsefag Ulik detaljeringsgrad for bestemmelser om praksis Obligatorisk praksis i spesialisthelsetjenesten for alle studenter i sykepleie-, radiografi- og bioingeniørutdanningen Rammeplanfestet praksis i spesialist- og/eller kommunehelsetjenesten for studenter i øvrige helsefagutdanninger ­ Det er et mål at studenter i ergoterapi- og fysioterapiutdanningen har praksis i spesialisthelsetjenesten minst en gang i løpet av det 3- årige utdanningsløpet

4 ”Måltall” for studenter i praksis Styringsdokumentene for RHF i 2004 Behov for samordning UFD benytter aktivitetskrav som styringsparameter for å sikre kapasitet på helsefagutdanningene

5 Nærmere om aktivitetskrav Aktivitetskravene for helsefagutdanninger er fastsatt med bakgrunn i behovet for helsepersonell i Norge En 60-studiepoengsenhet = en normert student, dvs. 60-studiepoengsenheter er det vi forventer studenten skal avlegge i løpet av ett studieår Aktivitetskravene angis i antall 60- studiepoengsenheter Normalt er det noe frafall underveis i studiene. Høyskolene tar derfor opp flere studenter enn aktivitetskravene viser for å sikre uteksaminering av antallet kandidater det er behov for

6 Nærmere om aktivitetskrav forts. Aktivitetskravene viser antall 60- studiepoengsenheter som skal avlegges det første studieåret Eks. Høgskolen i Bergen Aktivitets- krav Opptak x 3 år Utdanning60-studie- poengs- enheter Personer Sykepleie Radiografi Bioingeniør Fysioterapi5165 Ergoterapi2230

7 Samarbeidsorganene Praksisplasser i helsefag er tema for samarbeidsorganet - Samarbeid mellom RHF/HF og høyskolene er en forutsetning for å skaffe til veie tilstrekkelig antall praksisplasser Fleksibelt system - Aktivitetskravene bør være veiledende i diskusjonene i samarbeidsorganet om behovet for praksisplasser - Økning i opptak på helsefagutdanningene utover aktivitetskravet vil også være tema for samarbeidsorganet - Praksis på tvers av regionene

8 Kvalitet i praksis Kvaliteten på praksisplassene er ikke sikret ved å legge til rette for et system for å skaffe tilstrekkelig antall praksisplasser Noen kvalitetsindikatorer er; ­ Tid på praksisstedet til veiledning ­ Veileders kompetanse ­ Involvering av høyskoleansatte på praksisstedet og høyskoleansattes samarbeid med praksisstedet ­ God integrering av teori og praksis

9 Oppsummert Fastsetting av antall praksisplasser bør være årlig tema i samarbeidsorganet mellom RHF og høyskolene Aktivitetskravene UFD har fastsatt for de aktuelle utdanninger i form av 60-studiepoengsenheter benyttes om utgangspunkt for fastsettelse av praksisplasser i spesialisthelsetjenesten Aktivitetskravene benyttes for utdanning innen sykepleie, bioingeniør, radiografi, ergoterapi og fysioterapi For vernepleierutdanningen og andre utdanninger med praksis i spesialisthelsetjenesten og/eller kommunehelsetjenesten legges det til grunn at praksisundervisning videreføres i minst samme omfang som tidligere