RORMANN Opplæring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kombinatorikk for lærerstudenter
Advertisements

Impulssenteret Et dynamisk veiledningssenter i Vaskerelven, Bergen.
Vi har kjøpt en liten hytte på fjellet, og lurte på om du ville ta med deg familien eller noen venner og komme en tur i påsken for en liten påskepils med.
Løpeteknikk - Økt fart, færre skader.
Teknologi i klasserommet
Bittskinner Hva gjør de ?
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
4 Bruk øynene riktig.
Klargjøring og tilpassing av utstyret
Regattaforberedelser Norsk 40,7 Klubb v/ Jørn-Erik Ruud
Klikk Aktiver redigering i meldingsfeltet.
Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005 Dette undervisningsmaterielle er laget av Ole Andreas Hvatum oktober 2005.
Hvilke elementer består et selvstyringsanlegg av?
Sommervikar i Blend.
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Båthåndtering & Mannskapsorganisering
CV Curriculum Vitae.
Kapittel 28 Norgeskartet
Klaus Pettersen & Bjørn Erik Korum Hansen
Krav til A-beviset Helikopter Kilde: Norges Luftsportsforbund / NAK Modellflyseksjonen.
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Individuelt arbeid før neste kurs. •Det er nær sammenheng mellom dette kurset og det neste – VOKS: videre opplæring i kommunikasjon og samhandling •Det.
LederAkademiet bygger fremtidens bedrift. Hvordan vil fremtidens bedrift se ut ? Er det noen signaler i horisonten ?
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Seminar om sammenhengen mellom arbeidstakerrettigheter og handel Arbeidsdepartementet 9. februar 2010 BAMAs prosjekt i Costa Rica.
LEDDSETNINGER Vedlejší věty.
1 HOPP Innkalling (hunden 5 meter fra hinder). 2 HOPP Veksle foran hunden v/hopp.
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Åpent medlemsmøte i Ullensaker v/Franciska Vigstad og Steinar Thoresen, fylkesstyret i Akershus Noen spørsmål om forskjøvet arbeidstid:
AD SIGNALER Innkast Ad markerer når ballen er ute av spill.
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Stående skytestilling STÅENDE - UTTRØNDELAG
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
Norsk Schäferhund Klub HBU 2008
Boathandling &teknikk
TEKNIKK KVELD VIKERSUND 1.november 2010
100 lure ord å lære.
Noen rettslige problemstillinger vedrørende elektronisk samhandling i offentlig sektor Prof. Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk, Avdeling.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
11. Balancing technology with people’s needs Bruk av teknologi.
Ny organisasjonsperm. Organisasjonsperm 2014 Ikke store endringer fra det som ble lagt frem i Fornyes etter behov. Forventer en del endringer i.
Sikkerhetsmøte 2015 Take off stall (power on stall)
UTKIKK Opplæring.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Sannsynlighet og kombinatorikk
Korteste vei. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Ofte står en overfor ønsket om å finne korteste kjørerute fra et gitt utgangspunkt til et ønsket bestemmelsessted.
Norsk Finansbarometer 2015 © TNS Norsk Finansbarometer 2015.
Matematikk LUB Elise Klaveness
RNoN Navigation Centre Rorordrer Rorordrer 18 juni 2007.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Kart og Kompasskurs DNT Oslo og Omegn 2.mars 2017
Hvilke plattformer bruker dere?
Bindeord og tidsutrykk
Velkommen til Newtonrommet
En bro til matematikk Studie av en hengebro.
Velkommen til Newtonrommet
Invitasjon til Helt sjef!
Emilios jobb som assistent
Utskrift av presentasjonen:

RORMANN Opplæring

Når og hvor Rormannen inngår i sjøvaktene. Rormannens plass er i styrehuset, rett under topp broen.

Oppgaver Rormannen styrer fartøyet etter vaktsjefens anvisninger. Vaktsjefen kan gi rorordrer i form av rorkommandoer eller styring etter kompass. Kommunikasjonen mellom vaktsjef og rormann er en toveis kommunikasjon, og skjer gjennom et talerør mellom topp broen og styrehuset. Når vaktsjefen gir en rorordre, skal rormannen kvittere for at rorordren er forstått ved å gjenta rorordren. Rormannen må under ingen omstendighet være i tvil om hva vaktsjefen har beordret vedrørende styring. Hersker det noen som helst tvil om styringen av fartøyet SKAL rormannen kontakte vaktsjefen!

Rorkommandoer og styring En rorkommando innebærer at vaktsjefen beordrer rormannen til å svinge på roret til en bestemt side med et bestemt rorutslag. Rormannen har et instrument foran seg som viser hvilken side roret er vinklet til, og hvor stort rorutslaget ("vinkelen") er. Siden angis som STYRBORD eller BABORD. Vinkelen roret skal ha angis i intervaller på 5o, dvs. enten 5, 10, 15, 20 eller 30o. STYRBORD FEM betyr at rormannen skal svinge roret 5o til styrbord. Tilsvarende betyr BABORD TI at rormannen skal svinge roret 10o til babord. Når roret er svinget til beordret side og utslag skal rormannen gi tilbakemelding til vaktsjefen, f.eks. STYRBORD FEM PÅ. Vaktsjefen kan beordre MIDSKIPS ROR, dvs. at roret skal stilles i nøytral stilling – uten utslag. Vaktsjefen kan redusere tidligere beordret rorvinkel ved å beordre LETT TIL (x grader), f.eks. LETT TIL FEM hvis den forrige rorkommandoen hadde vært STYRBORD FEMTEN. Rormannen skal aldri endre på rorvinkelen uten å få en ny kommando fra vaktsjefen.

Styring etter kompasskurs  Vaktsjefen kan beordre styring etter kompasskurs. Det er to kompass i styrehuset, et gyrokompass og et magnetkompass. Vanligvis benyttes gyrokompasset. Rormannen er da fri til å svinge roret etter eget omdømme for å svinge til beordret kurs. Vaktsjefen må i slike tilfeller kjenne til at rormannen har tilstrekkelig erfaring og forståelse av "styringens kunst" til å kunne mester denne form for styring. Kompasskurser skal alltid gis med tre siffer. F.eks. skal rett øst, 90o, angis som 090 grader. Tilsvarende for gjelder for alle andre kompasskurser. For å gi ordre om å styre en bestemt kurs, f.eks. 090 grader, beordrer vaktsjefen STYR NULL-NI-NULL GRADER. Når rormannen har bragt fartøyet til beordret kurs skal dette rapporteres tilbake til vaktsjefen, f.eks. med ordene NULL-NI-NULL GRADER PÅ. Vaktsjefen kan også kombinere rorordre og styring etter kompasskurs ved å beordre f.eks. KOM BABORD FEM TIL KURS NULL-NI-NULL.

"Styringens kunst" "Kunsten" er ikke å bruke unødvendig mye ror. Fartøyet vil alltid bevege seg. Kunsten er å finne ut hvordan fartøyet beveger seg i sjøen, og kun bruke: Nok ror til at fartøyet i gjennomsnitt følger den oppgitte kompasskursen, og Med små nok kursavvik til at vaktsjefen ikke tror rormannen har sovnet! "Kunsten" er å forstå hvordan kompasset beveger seg i forhold til hvilken vei en svinger roret. "Kunsten" er å forstå hvor lite rorutslag som skal til for å få fartøyet på riktig kurs, hvor fort en må lette på roret, og når en skal stoppe fartøyets svingebevegelse ved å gi motsatt ror ("støtte opp").

Rormannens skjebne Roret er tungt å dreie rundt. Fartøyet er ikke lysten på å holde seg på kursen. Vakten er en time. Resultatet er "lange" armer. For vaktsjefen er en god rormann "GULL"!