Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

UTKIKK Opplæring.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "UTKIKK Opplæring."— Utskrift av presentasjonen:

1 UTKIKK Opplæring

2 Når og hvor? Utkikk skal være etablert når fartøyet seiler.
Utkikk inngår i sjøvaktene. Utkikkens plass er på brovingen på topp broen.

3 Utkikkens oppgaver Utkikkens hovedoppgave er å følge med på sjøen rundt fartøyet og rapportere til vaktsjefen det han ser. Utkikken skal følge med på sjøområdet hele horisonten rundt fartøyet og hele avstanden fra skutesiden til horisonten. Utkikken skal rapportere alt han ser på sjøen. Det være seg fiskeredskaper, bøyer, gjenstander som flyter i sjøen, andre fartøyer, fyrlykter, o.l.. Utkikken skal også bidra til at fartøyet er sikkert og sikret. Dette innebærer oppsyn med at utstyr er tilstrekkelig sikret/surret, årvåkenhet for at en "mann overbord"-situasjon kan oppstå, at besetningsmedlemmer oppholder seg på dekk utenom avsperret område. Utkikken benyttes til å purre ut neste vaktskift. Utkikken skal alltid gi beskjed til vaktsjefen når han forlater sin post på brovingen/topp broen.

4 Marinens rapporteringsmåte benyttes
RETT FORUT / 0o Bauglinjen er null grader eller rett forut. Rett akter er 180-hudreogåtti grader. Alle rapporter som gjelder observasjoner på styrbord side skal angis med GRØNN og grader ut fra bauglinjen. Alle rapporter som gjelder observasjoner på babord side skal angis med RØD og grader ut fra bauglinjen. Tvers om styrbord/ babord er 90-nitti grader. F. eks. Utkikken rapporterer fartøy i RØD 45 betyr at han ser et annet fartøy som har peiling 45 grader til babord i forhold til eget fartøy. RØD 45 TVERRS / 90o BABORD STYRBORD RETT AKTERUT / 180o

5 Utkikkens "skjebne" … Det er ofte kaldt! Det regner ofte!
Det er ubehagelig – ingen stol å sitte på! Det er langtekkelig – vanligvis varer hver utkikksperiode 1 time! Det er lite sosialt! Årvåkenhet krever at en er konsentrert om oppgavene og ikke folkene omkring! - og, på frivakt, - ikke forstyrr utkikken med hyggelig småprat! GOD VAKT!


Laste ned ppt "UTKIKK Opplæring."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google