Krig og krisetid Bilder fra kapitlet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

I.
Unntakstilstanden oktober 1942
VIETNAMKRIGEN.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJONEN
Kapittel 17: Andre verdenskrig
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
KVINNER… For noen dager siden var jeg inne på Statoil. Da kom det en kvinne inn og spurte etter en sjuhundreogti. Vi tittet alle forundret på hverandre.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Den russiske revolusjon © Hege Fagerli
Konflikter som preget verden
Oppdagelser, kolonier og slavehandel
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
Mai mai 1945 var krigen over, fem års okupasjon var endelig slutt. I Egddalen i Gjerstad bodde fotograf Abraham Melaas, han var en av få som.
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Mellomkrigstiden: Fascismen og nazizmen
Hva er vitsen med å gifte seg?
Den franske revolusjonen
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
Kapittel 15: Fascismen og nazismen
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 22. Andre verdenskrig
Kapittel 4 oppgave i Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
Hai ! Hai !.
Hvorfor kunne ikke amerikanerne vinne krigen?
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
1.verdenskrig
Folkekirke langs nye veier. … gjør disipler, i fellesskap, langs nye veier…” (jf. Matt. 28,19) ”Mens dere går…
Levende vann Joh 4,10 Jesus svarte: "Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg.
Nazismens fremvekst i Tyskland
Og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Kriger og revolusjoner
© Owen Franken/Corbis/NTB Scanpix. Læringsmål kapittel 11 -tilegne deg et ordforråd og en del fakta slik at du kan gjøre rede for sider ved Tysklands.
NAPOLEON
Demokratier som overlevde
Operation Barbarossa Verdens største militære operasjon Eller: Historien om det som nesten hendte.
2. Verdenskrig.
Napoleon Bonaparte.
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Den franske revolusjon
Andre verdenskrig Bilde: Sovjetisk soldat feirer seieren i slaget ved Stalingrad. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Da krigen kom til Norge Bilde: Tyske skip på vei mot Norge.
Mot ny krig Foto: Deutsches Bundesarchiv.
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Den amerikanske revolusjon
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Den første verdenskrig
FØRSTE VERDENSKRIG Skyttergravskrig, Russland, USA, Tyskland og det sivile livet.
1. verdenskrig. Hvordan var krigen? Tyskland: Krig på to fronter (to steder): Hvor? I Frankrike og Russland. Tyskland prøver å ta Frankrike fort for å.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Forsinkelsene på BALKAN førte til at angrepet på Sovjetunionen (Operation Barbarossa) først begynte 22. juni Tyskland ble støttet av Finland,
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Stalingrad – krigslykken snur September 1942 tyskerne når Stalingrad Russisk motoffensiv tyske soldater døde Samtidig led tyskerne nederlag mot.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
VIETNAM-KRIGEN Vietnam fransk koloni
North Atlantic Treaty Organisation
Den kalde krigen – hvem var fiender?
1. verdenskrig: Revolusjon i Russland 1917: Russland blir kommunistisk
Den kalde krigen spreidde seg til resten av verda
Den kalde krigen Intro Hva betyr begrepet kald krig? Kald krig i dag?
1 VERDENSKRIG- SKUDDENE I SARAJEVI Hva er skuddene i sarajevo Østerrike-Ungarn gav Serbia skylden, truet med krig.
Utskrift av presentasjonen:

Krig og krisetid Bilder fra kapitlet

En soldat ved fronten skriver brev hjem En soldat ved fronten skriver brev hjem. Postkort fra 1914, etter et maleri av S. Adam. Se også veiledning til bilder på lærernettstedet. (AKG-Images/Scanpix)

Millioner av soldater mistet livet i og rundt skyttergravene Millioner av soldater mistet livet i og rundt skyttergravene. På dette bildet fra 1915 ser vi franske soldater som nettopp har erobret en skyttergrav fra tyskerne. (AKG-Images/Scanpix)

”For Gud og Fedrelandet” ”For Gud og Fedrelandet”. Bildet viser krigspropaganda på et fransk postkort fra 1914. En katolsk nonne trøster en såret soldat. (AKG-Images/Scanpix)

Mangel på arbeidskraft førte til at kvinner i stor grad måtte overta det som før hadde vært typisk mannsarbeid. Dette fotografiet fra 1917 viser kvinner i den tyske rustningsindustrien. (AKG-Images/Scanpix)

Alminnelig verneplikt gjorde det mulig å mobilisere millionarmeer under den første verdenskrig. Mange stater hadde innført verneplikt før 1914, men USA gjorde det først etter at landet gikk med i krigen. Den som da meldte seg frivillig, kunne velge våpengrein, noe denne plakaten reklamerer for. ”Uncle Sam” er et populært navn på den amerikanske staten og har sin opprinnelse i forkortelsen US (United States). (Swim Ink 2, LLC/Corbis/Scanpix)

Urolige aksjeeiere stimler sammen utenfor New York-børsen 29 Urolige aksjeeiere stimler sammen utenfor New York-børsen 29. oktober 1929, den dagen aksjemarkedet i USA brøt sammen. (Bettmann/Corbis/Scanpix)

Med arbeidsløshet fulgte som oftest fattigdom Med arbeidsløshet fulgte som oftest fattigdom. På dette bildet fra 1930 ser vi utdeling av brød til arbeidsløse utenfor en misjonsstasjon i New York. (Bettmann/Corbis/Scanpix)

Dette bildet fra 1933 er fra en av arbeidsleirene som ble opprettet under New Deal. Her bygges det vei til områder i California som er utsatt for skogbranner. (Bettmann/Corbis/Scanpix)

Sovjetunionen ble et ideal for europeiske kommunister. På denne propagandaplakaten for det tyske kommunistpartiet gir en tysk arbeider og en sovjetisk soldat hverandre hånden som tegn på forbrødring. Plakaten er laget i anledningen tiårsdagen for den nye kommuniststaten. (AKG-Images/Sanpix)

Fra den store saltmarsjen i 1930 Fra den store saltmarsjen i 1930. I varmen har Gandhi (i midten) tatt av seg på overkroppen. Til høyre Sarojini Naidu, som i 1925 ble Kongresspartiets første kvinnelige indiskfødte president Nasjonalkongressen. (Hulton-Deutsche Collection/Corbis/Scanpix)

Etter at de kinesiske kommunistene i 1934 led et alvorlig nederlag for Jiang Jieshis nasjonalistyrker i Sør-Kina, startet de det som seinere er blitt kjent som ”den lange marsjen” til Shaanxi-provinsen i Nord-Kina. Et stort antall mennesker mistet livet underveis. På dette bildet fra 1938 er mange av de som nådde fram, samlet for å lytte til en tale av en av kommunistpartiets ledere. (Hulton-Deutsche Collection/Corbis/Scanpix)

En utløsende årsak til den første verdenskrig var mordet på den østerrikske tronfølgeren Frans Ferdinand og hans hustru i Sarajevo 28. juni 1914. Denne rekonstruksjonen av hendelsen sto i en fransk avis 14 dager seinere. På den tida visste ingen hvilke skjebnesvangre konsekvenser skuddene i Sarajevo skulle få. (Leonard de Selva/Corbis/Scanpix)