Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1.verdenskrig 1914 - 1920.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1.verdenskrig 1914 - 1920."— Utskrift av presentasjonen:

1 1.verdenskrig

2 Vi skal lære om: Hvorfor den 1.verdenskrigen brøt ut
Hvordan krigen utviklet seg Hvordan det var å være soldat under den første verdenskrigen Hvordan livet var for dem som ikke var soldater Hvordan freden skapte hat og bitterhet i Tyskland

3 Skuddene i Sarajevo 28.juni 1914
Den østerriske tronarvingen, erkehertug Frans Ferdinand, og kona Sofie ble myrdet i den bosniske byen Sarajevo

4 Dette mordet skulle utløse en verdenskrig som i mer enn fire år skulle rase over det aller meste av Europa og Midtøsten og ta livet av rundt 10 millioner mennesker.

5 Morderen 18år gammel skolegutt

6 Den svarte hånd Gutten var med i en terroristorganisasjon som kalte seg ”Den svarte hånd”. Organisasjonen kjempet for at Bosnia-Hercegovina ikke lenger skulle være en del av Østerrike-Ungarn, men av Serbia. Mange av innbyggerne i Bosnia-Hercegovina var – og er – av serbisk slekt

7 Østerrike-Ungarn anklager Serbia
”Den svarte hånd” hadde kontakter høyt oppe i den serbiske staten. Østerrike-Ungarn ga da også Serbia skylden for mordet, og truet landet med krig. I Østerrike-Ungarn var det mange som lette etter et påskudd til å knuse Serbia. Mordet hadde gitt påskuddet de trengte.

8 Serbia Var et lite og svakt land
Men hadde en stor og mektig venn – nemlig Russland Nå ba de Russland om hjelp. De var igjen alliert med Frankrike og Storbritannia. Østerrike-Ungarn var alliert med Tyskland

9 28.juli erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia. 1 mnd etter mordet.
Alle de europeiske stormaktene, en etter en, ble dratt med i konflikten

10 På den ene siden sto Østerrike-Ungarn og Tyskland – sentralmaktene
De ble støttet av Tyrkia, som den gang var et mye større og mektigere land enn det er i dag.

11 På den andre siden sto Frankrike, Storbritannia og Russland – ententen.
Ententen fikk etter hvert støtte av Italia

12 Hvorfor ble det krig ? Forholdet mellom de mektigste europeiske landene hadde vært dårlig og anspent i mange år. Frankrike og Tyskland hadde et svært dårlig forhold. Frankrike drømte om hevn etter at de tapte den fransk-tyske krigen i 1870 Storbritannia hadde også dårlig forhold til Tyskland. De mislikte at Tyskland bygde ut krigsflåten sin.

13 Dårlig forhold mellom Østerrike-Ungarn og Russland
Østerrike-Ungarn hadde mange slaviske folkeslag innenfor grensene sine. Den russiske tsaren så på seg selv som alle slaveres far og beskytter. Han hadde derfor vanskelig for å akseptere at den østerrisk-ungarske keiseren skulle bestemme over så mange slavere. Østerrike-Ungarn mente til gjengjeld at Russland blandet seg for mye inn i deres land.

14 Kolonier i Asia og Afrika
De europeiske landene konkurrerte om å skaffe seg kolonier i Asia og Afrika. Ofte var det så vidt det ikke ble krig mellom dem i jakten på nye landområder.

15 Våpenkappløp Alle dise konfliktene førte til et voldsomt våpenkappløp.
Landene rustet seg til krig. Utgiftene til hæren og krigsflåten økte. De voktet på hverandre med mistenksomme blikk. De skjebnesvangre skuddene i Sarajevo var gnisten som fikk konfliktene til å eksplodere

16 En uklok keiser En av dem som fikk skylden for den første verdenskrigen , er den tyske Vilhelm 2. Han ble sett på som forfengelig og hovmodig ”Når keiseren befaler, må dere skyte – selv på deres far og mor” Populær i Norge, særlig på Vestlandet. Han sørget for omfattende tysk hjelp for å bygge opp igjen Ålesund.

17 Skyttergravskrigen Soldatene gravde seg ned i skyttergraver, som strakte seg fra Sveits til atlanterhavskysten. Generalene på begge sider prøvde stadig å vinne avgjørende slag som skulle føre til at fienden brøt sammen. Da ble soldatene – ofte unge gutter – tvunget opp av skyttergravene , og så måtte de løpe ubeskyttet gjennom piggtrådsperringer, minefelt og fiendens geværild. Tapet av menneskeliv var kolossalt.

18 Lidelser og tap Tapet av menneskeliv var kolossalt
I de voldsomme slagene ved Somme og Verdun i Frankrike mistet over 2millioner soldater livet. Ikke alle ble drept av fienden, mange druknet også i gjørme. De sårede led enormt, smertestillende fantes ikke. Penicillin var ikke oppdaget ennå.

19 Livet i skyttergravene
Var elendig Rotter, lus og møkk. Mangel på latriner (toaletter) Brøt etter hvert ut opprør blant soldatene Mange prøvde å rømme fra masseslakten Men opprør og desertering ble ofte straffet med døden.

20 Russlands håpløse krig
Russland klarte seg svært dårlig i krigen mot Tyskland og Østerrike-Ungarn Ved årsskiftet 1914/1915 var halvparten av soldatene enten drept, skadet eller tatt til fange. Hæren var elendig ledet Mismotet spredte seg Tusenvis av soldater lot være å krige og dro hjem Streiker og demonstrasjoner i de store byene. 1917 – revolusjon. Russland trakk seg helt ut av krigen og fikk fred med Tyskland og Østerrike-Ungarn. Men de måtte gi fra seg 30% av landområdet sitt: Estland, Latvia og Litauen + deler av Polen.

21 USA går med i krigen Storbritannia og Frankrike gjorde hva de kunne for å hindre Tyskland i å motta varer fra andre land. Land som ikke var med i krigen – f.eks Norge – ble presset til å selge minst mulig til Tyskland. Tyskerne sultet. De svarte med ubåtkrig.

22 Ubåtkrig Utenlandske handelsskip ble senket selv om de tilhørte land som ikke var med i krigen. Norge ble hardt rammet, men også USA. I 1917 erklærte presidenten i USA-Woodrow Wilson- krig mot Tyskland. I 1918 ble fire millioner friske og uthvilte soldater fra USA satt inn i kampene mot Tyskland.

23 Tyskland gir opp Våren 1918 satte Tyskland i gang en svær offensiv i Frankrike. Men tyskerne klarte ikke å vinne noen avgjørende seier. Tyskland brøt sammen, folk holdt ikke ut mer. Millioner av unge gutter var drept. Folk sultet, og det var streiker og uro Keiseren flyktet til Nederland.

24 Livet bak fronten Det var stort sett menn og unge gutter som opplevde helvetet ved fronten. Men en del kvinner meldte seg også til krigstjeneste, særlig som sykepleiere. Mange kvinner gikk i evig redsel for sønner, fedre, brødre og ektemenn ved fronten. De hadde det dessuten vanskelig økonomisk. Mange kvinner måtte for første gang ta seg arbeid.

25 Kvinner tok seg arbeid Kvinner var særlig ettertraktet i krigsindustrien. De laget kanoner, geværer og granater. De ble postbud, politikonstabler og sjåfører. Men de tjente mye dårligere enn menn. 1.verdenskrig medførte at kvinner hadde bevist at de kunne klare seg selv. I noen land fikk kvinner stemmerett etter krigen.

26 Ingen nåde for taperne Lederne for de landene som hadde seiret, møttes i Versailles utenfor Paris. De skulle finne ut hva som skulle skje med Tyskland, men tyskerne selv fikk ikke være med å forhandle

27 Tyskland måtte: gi landområder tilbake til Frankrike.
gi fra seg koloniene sine betale store krigserstatninger, særlig til Frankrike Fikk bare ha en liten hær, og verken krigsskip, tanks eller fly. Det som sved aller mest var at de måtte ta på seg hele skylden for krigen. Versaillestraktaten. Den skapte bitterhet og hat i Tyskland.

28 Landene som hadde stått på Tysklands side måtte også finne seg i harde fredsbetingelser:
Det stolte keiserrike Østerrike-Ungarn ble oppløst. Det kom to små land midt i Europa: Østerrike og Ungarn. Tyrkia som en gang hadde vært verdens mektigste rike, mistet de fleste av provinsene sine. Europakartet ble forandret etter 1.verdenskrig.Mange nye stater så dagens lys.

29 Aldri mer krig ? 1.verdenskrig hadde vært et sjokk
I landene som tapte krigen var det mange som drømte om hevn Men de fleste tenkte; Aldri mer ! Folkeforbundet ble dannet. Der kunne statene forhandle fredelig seg imellom. Dette ble på mange måter forløperen til dagens FN. Men Tyskland fikk ikke være med i Folkeforbundet. Russland og USA ble heller ikke med. Dette ble mislykket og organisasjonen klarte ikke å sikre verdensfreden.

30 Var 1.verdenskrig er verdenskrig ?
I store deler av verden var det ikke krig i det hele tatt. Krigen raste i Europa og Midtøsten(den delen av verden hvor de arabiske landene og Israel ligger) Europeernes syn på verden den gang: verden var stort sett Europa, det var derfor Europa som telte. Det som skjedde i Europa, skjedde derfor i ”verden”. Britene kaller dette for The Great War.

31 Norge og 1.verdenskrig Årene før krigen var gode for Norge – stor økonomisk vekst. Fossekraften. Krigen kom som et sjokk Landet ble satt i alarmberedskap, men ville være nøytralt Likevel vansker; sjøfolk omkom Priser økte på mat og brensel Forskjell på fattig og rik ble større


Laste ned ppt "1.verdenskrig 1914 - 1920."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google