Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev 1993. Grunntanke.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor produsere mat i Norge?
Advertisements

Kulturminner og verdiskaping sett fra Kultur- og kirkedepartementet.
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
SKOGBRUK.
Skognæringa Kyst Et overbyggende samarbeidsorgan for de fylkesvise skognæringsnettverk i kystskogbruksfylkene Forumsmøte Skognæringa i Trøndelag den 27.
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Noen tanker om Hamarregionens muligheter og utfordringer
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling God leverandørdialog – veien til bedre anskaffelser NIMA – 7. juni 2012 – Per Harbø, NHO.
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
10Velstand og velferd.
Evenstad Vilt- og næringssenter
Innspill bioenergistrategi i Norge Your Name Your Office/Department/Unit Date.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Kontroll av foryngelse Skogsamling på Heia 12. April 2013 Fylkesskogmester Rune Saursaunet.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
Felles Bransjemøte med Statens Vegvesen
Langsiktig karbonbalanse i norsk skog
Skogforum 6. og 7.november 2013 Godstransport langs jernbane – historikk og fremtid.
Skogforum Honne Er det skrekkeksempler og hendelige uhell som kommer frem i media, eller er vi generelt så dårlige på miljø at vi må belage oss på ytterligere.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.

Forutsetninger for skogproduksjon
Økonomiske virkemidler Skogkultur –etablering og oppbygging av kvalitetsskog inkl miljøhensyn –distriktsprofil –statlig tilskudd pga langsiktige tiltak,
Treforedlingsindustri og miljø Bjørnar Sæther SGO 2300.
Aktørenes roller i planprosessene
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Foredrag på vårsamling Heia den 12. april Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Visjoner om det fremtidig Kommune-Norge Administrerende direktør Sigrun Vågeng.
Kongsberg, 23. januar 2007 Utenriksminister Jonas Gahr Støre Ansvar og muligheter i nord.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Ny klima og energistrategi i Troms
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Regionale forskningsfond
Kulturlov Norsk kulturforum 21. April Norsk Kulturforum - NOKU Synliggjør kulturområdet. Representerer hele kulturfeltet. Har innflytelse på kulturpolitikk.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Leverandørmøter - EPJ Én til én-møte - april 2016.
1 Det kongelige landbruks- og matdepartement Økt fokus på håndhevelse av bestemmelsene om foryngelse i bærekraftforskrifta -Bakgrunn og målsetning Jon.
Perspektiver på teknisk utdanning i fremtiden Innlegg NRT 7. mai 2007, Marianne Harg, president i Tekna.
ALLSKOG BA eies av 8000 skogeiere fra Møre og Romsdal til Troms. ALLSKOG er også en interesseorganisasjon for eierne, og jobber for å sikre rammevilkåra.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Tilskuddsordninger i skogbruket Nærings og miljøtilskudd (NMSK) Skogsveier Skogbruksplanlegging Aktivitet og forbruk 2015 og tildeling 2016.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Bærekraftig bioenergi Innlegg på Forskningsrådets seminar ”Bioenergi på Kongsgården” Tirsdag 30. august Audun Rosland, Fagdirektør, Klima- og forurensningsdirektoratet.
Regional Utviklingsarena Skog Scandic Rock City, Namsos 5. februar 2016 Skogprosjekt Namdal Knut Sklett Prosjektleder.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Innovasjonsbehov innen vannbransjen?. Oljebransjen: «Forandre deg eller dø!» Vannbransjen: «Finnes det et innovasjonsbehov?»
Skog i Klimakur 2020 Skogfaglig samling for fylkesmennenes landbruksavdeling, 31. august – 2. september 2010, Sandnes Hege Haugland Klima- og forurensningsdirektoratet.
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Skog og klima Johan C. Løken
Fire forelesninger for NTNU`s bioøkonomikurs på Gjøvik, våren 2017
DETTE ER ALLSKOG.
DETTE ER ALLSKOG.
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke – vern, jfr Norges skoger ca 1900 Formålsparagrafen: -fremme skogproduksjon, skoggreisning og skogvern -gi tilfredstillende resultat for næringens utøvere -sikre effektiv og jevn råstofftilførsel til industrien -rekreasjonskilde, -landskapsbilde, -livsmiljø for planter og dyr og områder for jakt og fiske

Ny stortingsmelding - St meld nr 17 ( ) Verdiskaping og miljø - muligheter i skogsektoren (skogmeldingen) Siste årene - relativt lav aktivitet i skogbruket. Investeringene er redusert med 30% Oppmerksomheten omkring andre goder enn trevirke fra skogarealene er økende.

ÅRSAKENE TIL UTVIKLINGEN I SKOGBRUKET ER MANGE Investeringsnivået faller (lavere avvirkning, reduserte inntektsmarginer og usikkerhet om fremtidige inntekter) Skogsektoren generelt opplever økt konkurranse (importvirke). Miljøkravene har blitt større, krav om dokumentasjon på at skogproduktene kommer fra et bærekraftig skogbruk.

SKOGINDUSTRIEN HAR EN STERK DISTRIKTSFORANKRING. Små og mellomstore bedrifter, spesielt innen produksjon av trelast og trevarer, er viktige for verdiskapingen lokalt. Over 300 av landets kommuner har slike bedrifter.

Hovedmål og overordnede perspektiver på virkemiddelbruken -verdiskapingen fra skogbaserte næringer skal økes -skogsektoren skal bidra til å løse viktige miljøoppgaver. Virkemidler med en god balanse mellom økonomi, miljøvern og kulturelle og sosiale forhold. Statlig engasjement i forvaltning og utvikling av skogress. pga det langsiktige perspektivet i skogproduksjonen.

Fokus på mulighetene i skogsektoren - Verdiskaping Mer planmessig tilnærming til utfordringene. Skogkultur er grunnleggende i et bærekraftig skogbruk. Behov for en tilfredsstillende infrastruktur (nye veier). Transporten fra skog til industri. Økt verdiskaping gj bruk og foredling av trevirke. Satsingen på bioenergi.

Skogpolitikken må ha en sterk og tydelig miljøprofil som inngir tillit nasjonalt og internasjonalt. Bærekraftig produksjon og forbruk, klima- utfordringene og energibruken henger sammen. Bærekraftig skogbruk i Norge har positive klimaeffekter. Viktig å gjennomføre vedtatt barskogvern. Starte arbeidet med en ny skogbrukslov (inneholde klare bestemmelser om et bærekraftig skogbruk og en langsiktig ressursforvaltning).

Virkemidler i skogpolitikken Lovbestemmelser friluftslov, naturvernlov, viltlov Skatteregler direkte likning, 5 års gj snittslikning Skogavgiftsordningen Økonomiske overføringer til skogbruket Veiledning og forvaltning

Skatteregler direkte likning, 5 års gj snittslikning Skogavgift med skattefordel - delvis skattefrihet for skogavgift som brukes til bestemte investeringer Direkte utgiftsføring (bygging av skogsveger) - de føres direkte til fradrag i det året utgiften er påløpt

Skogavgift 5-25% av brutto salgspris på avvirket tømmer Skogoppsynet (kommune/stat) forvalter pengene Benyttes til å finansiere ulike skogbrukstiltak m/skattefordel -foryngelse og etablering, kvalitets- og produksjonsfremmede tiltak, skogsveger u/skattefordel -vegvedlikehold, skogbruksplaner, diverse

Økonomiske virkemidler Skogkultur Jordbruksarealer ute av drift Skogsveger Bratt terreng Førstegangstynning Skogbruksplanlegging