Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Annechen Bahr Bugge Ikke drikk vannet… Annechen Bahr Bugge
Litt mer om PRIMTALL.
VELKOMMEN TIL KURS | |.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aktivitet/Info Tema/Innhold Mål Oktober Uke 41
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Oslo Kommune Karen Lassen
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vokabular barneoppdragelse (m) bleie (f/m) blikk (n) bortskjemt (adj.)
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Skolefrokost En del av helheten der hovedmålsetning er trygghet, trivsel og sosial omsorg for alle på skolen Hovedsatsingsområder: – –God fysisk og psykisk.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Idrettsskolen på Kjenn skole, Lørenskog
Vitaminer og mineraler
MatMedSmak.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Kostholdet til 1-, 2- og 4-åringer Kostholdet i barnehagene Dagens meny: 1) Hva er status? Kostholdet til 1-, 2- og 4-åringer Kostholdet i barnehagene 2) Hva er utfordringene i kostholdet? 3) Retningslinjene 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Status – hva spiser norske førskolebarn? Energiprosent 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Kilde: Sped- og småbarnskost, 2005 og Ungkost-2000

Status – kilder til tilsatt sukker % 1-åringer 2-åringer 4-åringer Søte drikker 26 42 33 Sukker , søtsaker 3 13 22 Syltetøy 18 11 8 Industri barnegrøt 17 2 - Kaker, kjeks 4 5 Yoghurt 20 19 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Kilde: Sped- og småbarnskost, 2005 og Ungkost-2000

Status – inntak av frukt og grønnsaker Gram/dag 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Kilde: Sped- og småbarnskost, 2005 og Ungkost-2000

2) Utfordringene ved barns kosthold Kostholdsundersøkelser blant 1-, 2- og 4-åringer viser følgende ernæringsmessige svakheter: For mye fett, særlig mettet fett For mye sukker – søt mat og drikke For lite kostfiber – og matvarer som grovt brød, frukt og grønnsaker For lite fisk og sjømat 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Status - kosthold i barnehagen Mat- og drikketilbudet i barnehagene ble kartlagt i 2005 Landsdekkende spørreundersøkelse der styrere og pedagogiske ledere i ca 2850 barnehager ble invitert til å delta Svar fra 2317 styrere (82%) Svar fra 2276 pedagogiske ledere (80%) 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Mattilbud i det daglige – brød Brødmåltid det vanligste vanligste å tilby mellomgrovt brød 35% tilbyr aldri grovt brød 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Mattilbud i det daglige – pålegg Oftest tilbud om: kjøttpålegg, fiskepålegg, helfet ost, prim, syltetøy, majones/remulade/ majonessalater Sjelden tilbud om: magre kjøttpålegg, halvfet/mager ost, sjokolade, karamell- og nøttepålegg 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Mattilbud i det daglige – varm mat 2 dager/uke eller oftere: 13% 1 dag/uke: 43% Hver 14.dag – sjeldnere: 44% Oftest tilbud om retter basert på kjøttprodukter, tomatsuppe, grøt og fiskeprodukter Sjelden tilbud om rene produkter av kjøtt, fisk eller kalkun/kylling, samt produkter av kylling/kalkun 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Drikke Melk Vann Lettmelk er den vanligste melketypen (84%) 20% tilbyr helmelk 5 dager i uken Skummet melk og ekstra lettmelk lite brukt Vann Blir ofte tilbudt til måltidene (85%) Blir benyttet som tørstedrikk (97%) 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Frukt og grønnsaker Frukt 78% har tilbud 5 dager i uken 4% har aldri tilbud om frukt Grønnsaker 15% har tilbud 5 dager i uken 15% har aldri tilbud om grønnsaker 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Yoghurt 36% 5 dager i uken 14% 3-4 dager i uken 14% 1-2 dager i uken 20% en gang i blant 16% sjelden/aldri Yoghurten blir i 76% av tilfellene medbrakt til barnehagen 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Markeringer og feiringer 50% har markeringer/feiringer 2-3 g/mnd eller oftere Mattilbud Is, kaker og muffins Frukt blir sjelden/aldri brukt Felles ansvar mellom foreldre og barnehagen (45%) Drikketilbud Saft inngår ofte som drikke, men også melk og vann Barnehagen har hovedansvaret (81%) 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Barnehagens tilnærming til mat og måltider Det barna spiser og drikker i barnehagen har betydning for barnas helse (92%) Barnehagen har et ansvar for å bidra til at barna innarbeider gode kostholdsvaner (95%) Mat og måltider blir benyttet som pedagogisk virkemiddel (64%) Mat og måltider er tema på foreldremøter (70%) Behov for forbedret praksis når det gjelder mat og måltider (18%) 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Viktigste faktorer for å sikre barn et sunt mat- og måltidstilbud Mat- og måltidsarbeid inn i barnehagens planer Veiledningsprogram til foreldrene Veiledningsprogram til barnehagepersonell Få tilbake/beholde kjøkkenassistenten 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

2) Utfordringer i barnehagen Mye bra ved mat- og måltidstilbudet i landets barnehager, men klart forbedringspotensial Høy bevissthet blant pedagogiske ledere og styrere, men de trenger verktøy/materiell Utfordringer: Erstatte tilbudet av helmelk med magrere melketyper Øke tilbudet av grovt brød Øke tilbudet av grønnsaker, både som mellommåltid og som del av varmt måltid Øke tilbudet av fisk og fiskepålegg Øke variasjonen i pålegg og tilbud av varm mat Finne alternativer til søt mat og drikke ved markeringer og feiringer 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

3) Retningslinjene 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Tiltak – Barnehage 4. 1 Revidere retningslinjer for mat i barnehagen 4 Tiltak – Barnehage 4.1 Revidere retningslinjer for mat i barnehagen 4.2 Utarbeide og tilby pedagogiske verktøy og informasjonsmateriell knyttet til de reviderte retningslinjene for mat og måltider i barnehagen 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Barnehagen – en viktig arena for forebyggende ernæringsarbeid Vel 80 % av alle 1-5-åringer hadde plass i barnehage – dvs. 235 000 barn, i underkant av 70 000 ansatte Når ”hele” befolkningen – barn, ansatte og foreldre/foresatte Kan redusere sosiale forskjeller i barns helse og utvikling Måltidene i barnehagen utgjør en vesentlig del av barnas totale kosthold Gode kostvaner i barnehagen gir økt trivsel og overskudd Kostvanene i barneårene tar vi med oss videre livet, kan forebygge kostholdsrelaterte sykdommer som voksen 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Barnehagen skal også fremme helse Barnehageloven § 2 Barnehagens innhold Omsorg, oppdragelse og læring i barnehagen skal fremme ...helse... Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Kapittel 3.2 Kropp, bevegelse og helse ... får kunnskap om menneskekroppen og forståelse for betydningen av gode vaner og sunt kosthold. ... organisere hverdagen slik at det finnes en gjennomtenkt veksling mellom perioder med ro, aktivitet og måltider, og bidra til at barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kost, hygiene, aktivitet og hvile Forskrift for miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv. § 1 Formål og § 11 Måltid Barnehagen skal være en helsefremmende institusjon 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

FORANKRING I LOV- OG REGELVERK LITTERATUR Innhold: FORORD SAMMENDRAG MÅLTIDER MAT OG DRIKKE KUNNSKAPSGRUNNLAG FORANKRING I LOV- OG REGELVERK LITTERATUR Hvis nødvendig, si noe om prosessen: Shdir nedsatte arbeidsgruppe høsten 2006 Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune, Storhamar barnehage, Bakklandet barnehage Overleverte forslag til retningslinjer til Shdir juni 2007 Intern prosess i Sosial- og helsedirektoratet, med høring til relevante avdelinger Dialog med Kunnskapsdepartementet og Mattilsynet, forelagt Helse- og omsorgsdepartementet Lansert i september 2007 av helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ----- Dette blir en rask innføring i retningslinjenes innhold, med fokus på selve retningslinjene for måltidene og for mat og drikke. Retningslinjene er utformet som korte og konkrete punkter, med utfyllende informasjon til hvert punkt. Punkt 1-8 er om måltider og punkt 9-15 er om mat og drikke. Retningslinjene bygger på helsemyndighetenes gjeldende anbefalinger for ernæring. Målgruppen for retningslinjene er barnehageeier, barnehagepersonell, foresatte og andre som er interessert i eller som arbeider med mat og helse i barnehager. Mer konkrete enn før, men noen ville kanskje ønske seg dem enda mer presise Ta hensyn til mangfoldet av matordninger som eksisterer – medbrakt – servert Barnehagene – men også barnehageeiere viktig målgruppe; vet at økonomi er av vesentlig betydning, både for tilbudet men også for fasiliteter, utstyr, lokaler, og ikke minst kjøkkenassistent Utfordring at det ikke blir ildsjelsprosjekter – men får god forankring og systematisk oppfølging 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Måltider Barnehagen bør: 1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat To faste Medbrakt vs. servert GOD ernæringsmessig kvalitet Varm vs. kald Samarbeid med foresatte 2. Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Måltider (forts.) Barnehagen bør: 3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme 4. Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere Regelmessig påfyll for vekst, lek, læring Unngå mellommåltider, barn bær utvikle god appetittregulering 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Måltider (forts.) Barnehagen bør: 5. Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna Måltidene stor betydning som sosial og kulturell arena Møte barn-barn, barn-voksen i samspil & dialog Rollemodell Snakke om mat/kosthold Stimulere sansene 6. Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø Fysisk tilpasset 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Måltider (forts.) Barnehagen bør: 7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat 8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon Arbeid med mat og måltider forankres i årsplanen Hva skal vær måltidenes pedagogiske mål og funksjon? Mange muligheter; matlaging, dyrking, utvikle lukt- og smakssansene, utvikle finmotorik etc. 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Mat og drikke 9. Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser 10. Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper: Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc. Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc. 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Mat og drikke (forts.) 11. Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper 12. Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk 13. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene 14. Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås 15. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Oppsummering Barnehagen er en pedagogisk og helsefremmende institusjon. Retningslinjene bygger på helsemyndighetenes gjeldende anbefalinger for ernæring. De gjelder for mat og drikke som serveres av barnehagen så vel som for den medbrakte maten Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse og samarbeid med foreldre/foresatte. Hensikten er å legge til rette for et mat- og måltidstilbud som fremmer helse, trivsel, utvikling og læring. 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Implementering og oppfølging Pedagogisk materiell og verktøy: Utvikle veileder/temahefte til barnehagepersonell Informasjon til foreldre Arrangere regionale konferanser Kompetansehevingstilbud ved høgskolene Inkludere i lokalt folkehelsearbeid www.shdir.no/matibarnehagen 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Les mer på: www.shdir.no/matibarnehagen Kan bestilles fra: trykksak@shdir.no Husk å oppgi IS-1484 2007 | Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen