Figurer og diagrammer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nødvendig for et normalt liv
Advertisements

Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Metabolsk typebestemmelse
Aminosyre Arginin.
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Hverdagsrehabilitering
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Lokal regulering i cellene
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Fra sukkermolekyl til energi
Vitaminene Fett- og vannløselige
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Hormonproduksjon Hypotalamus Pineal/ kongle Hypofysen Thymus
Skjoldkjertel og tyroksin Hvordan påvirker de vår helse
Hjerte/kar og ernæring
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
ENDOKRINE ORGANER Endokrine organer: Har som hovedfunksjon å produsere hormoner. Funksjon: Langtidsregulering av kroppsfunksjonene. Endokrint sekret.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
Proteinenes byggesteiner
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Aminosyrenedbryting og ureaproduksjon
Grunnleggende ernæring
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Kollokvie 8 Fettsyrenedbrytning Ureasyklus
Lipider Pensum: Solomon&Fryhle Kap. 23 hele kapitlet
Karboksylsyrer.
Det endokrine system Reidun Høines.
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Protein og fett - Uke 9 -.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
1 Hva skal barn spise? Utfordringer: Overspising Micronutrients Rønnaug Ødegård Overlege / førsteamanuensis II St Olavs Hospital / NTNU
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
HORMONSYSTEMET, DEL I Førstelektor og lege, Mona E. Meyer.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Cellemembranen.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Protein og fett Uke 9.
Ernæring for mor og valper
Lehninger Oppgave nr. 7 c)-f) s. 42
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Figurer og diagrammer

Tryptofan Valin Leucin Isoleucin Treonin Lysin Aminosyrer Essensielle Tryptofan Valin Leucin Metionin Fenylalanin Isoleucin Treonin Lysin Semi essensielle Taurin Histidin Andre Cystine Homocysteine Tyrosine Glysin Carnitin Glutation Serin GABA Asparagin Glutamin Glutaminsyre Arginin Alanin Prolin Hydroksyprolin Stort organisk molekyl En syre gruppe COOH En amino gruppe NH2 Et hvitt krystallinsk pulver Løses i vann Har mange oppgaver i kroppen Alle 8 essensielle må være til stede for å bygge proteiner

Innholdet av fettsyrer i diverse plantefett og planteoljer. Fettsyrer i noen oljer Kilde 16:0 18:0 18:1 Omega 9 18:2 Omega 6 18:3 Omega 3 Andre Avokado 20 1 60 18 Kokos 9 2 7 80 Linfrøolje 6 3 17 14 Maisolje 30 50 Olivenolje 12 72 11 Rapsolje 4 57 19 Solsikke 5 68 Soyaolje 22 53 8 Kokosfett inneholder Laurinsyre Innholdet av fettsyrer i diverse plantefett og planteoljer. % av totalt fettsyreinnhold

Arena Kostpyramide

Fra mat til energi i cellene PROTEIN KARBOHYDRATER FETT Glukose Glyserol Frie fettsyrer Glykogen B1 B2 Mg Mn Amminosyre lager Glykolysen Melkesyre B6 B12 ,Zn, Folat B1 B2 B5 Mg Biotin, L Karnitin B6 Zn Betaoksidasjon Pyruvat B5 B6 B12 ,Zn Biotin B1 B2 B3 Alfa lipoensyre Biotin Ketoner Acetyl CoA Puriner Oksalacetat Steroider B5 Krebs Syklus eller Sitronsyresyklusen ATP Ureasyklusen B1 B2 B3 C Mg B3 Q10 B2 Respirasjonskjeden Urinsyre Urin CO2 H2O

Insulinrespons Fase 1 Fase 2 Fastende insulin Start måltid Fordøyelse avsluttet Plasma Insulinnivå

Gamma-linolensyre (GLA) Dihomo-gamma-linolensyre (DGLA) 20:3w6 Omega 6 Linolsyre (LA) 18:2w6 Serie 3 Leukotriener Delta-6-desaturase Lipoksygenase Gamma-linolensyre (GLA) 18:3w6 Serie 1 Tromboksaner Elongase Cyklooksygenase Dihomo-gamma-linolensyre (DGLA) 20:3w6 Serie 1 Prostaglandiner Delta-5-desaturase Arakidonsyre (AA) 20:4w6 Serie 2 Prostaglandiner Cyklooksygenase Elongase Serie 2 Tromboksaner Adrensyre 22:4w6 Lipoksygenase Delta-4-desaturase Serie 4 Leukotriener Dokosapentaensyre 22:5w6

Omega 3 Alfa-linolensyre (LNA) 18:3w3 Delta-6-desaturase Stearidonsyre Elongase Dokosatetraensyre 20:4w3 Serie 3 Tromboksaner Delta-5-desaturase Cyklooksygenase Eikosapentaensyre (EPA) 20:5w3 Serie 3 Prostaglandiner Elongase Lipoksygenase Klupanodonsyre 22:5w3 Serie 5 Leukotriener Delta-4-desaturase Dokosaheksaensyre (DHA) 22:6w3

I virkeligheten ser det slik ut: Omega 3 Omega 6 Alfalinolensyre Linolsyre D6D (blokkeres av insulin) PLA2 stimuleres av glukose GLA Krever vitamin C, B3, B6, Zn og Mg EPA DGLA PLA2 frigjør AA fra membraner Glukagon AA Insulin Gode eikosanoider Dårlige eikosanoider

Kilder til EFA De viktigste matvarekildene til Essensielle Fettsyrer Omega-6 Omega-3 Linolsyre GLA Alfalinolensyre EPA DHA Maisolje Tistelolje Sesam olje Solsikkeolje Bomullsfrøolje Soya olje Peanut olje Druekjerneolje Nattlysolje Agurkurt-olje Solbærfrøolje Grønnsaker Belgfrukter Linfrøolje Rapsolje Valnøttolje Soyaolje Engelsk karse Sjøplanter Fet fisk: Sardiner Laks Tunfisk Makrel Sild Hvit fisk Skall, muslinger Disse matvarene inneholder også forskjellige andre fettsyrer

Fettsyresammensetning i noen vanlige oljer Olje eller fett Umettet/mettet forh Mettet Umettet Flerumettet Capryl syre C10:0 Laurin syre C12:0 Myristin syre C14:0 Palme syre C16:0 Stearin syre C18:0 Olje-syre C18:1 Linol syre C18:2 Alfa Linolen syre C18:3 Mandelolje 9.7 - 7 2 69 17 Oksefett 0.9 3 24 19 43 1 Smør (ku) 0.5 11 27 12 29 Smør (geit) 9 25 Rapsolje 15.7 4 62 22 10 Kakaosmør 0.6 38 32 Tran 2.9 8 5 Kokosfett 0.1 6 47 18 Maisolje  6.7 28 58

Olje eller fett Mettet Umettet Flerumettet Bomullsfrø 2.8 - 1 22 3 19 Umettet/mettet forh Mettet Umettet Flerumettet Capryl syre C10:0 Laurin syre C12:0 Myristin syre C14:0 Palme syre C16:0 Stearin syre C18:0 Olje-syre C18:1 Linol syre C18:2 Alfa Linolen syre C18:3 Bomullsfrø 2.8 - 1 22 3 19 54 Linfrøolje 9.0 7 21 16 53 Druekjerne 7.3 8 4 15 73 Svinespekk 1.2 2 26 14 44 10 Olivenolje 4.6 13 71 Palmeolje 1.0 45 40 Palme Olein 1.3 37 46 11 Palmekjerne-olje 0.2 48 Peanøttolje 4.0 32 Tistelolje 10.1 78 Sesamolje 6.6 9 41 Soyaolje 5.7 24 Solsikkeolje 5 68 Valnøttolje 5.3 28 51

Hormonrespons i cellen Hormonfunksjon Kalsitonin ACTH, CGH, Adrenalin, FSH, LH, Glukagon, Noradrenalin, PTH, TSH, MSH, GHRH, lipotrofin Insulin Fosfolipider i cellemembran Fosfodiesterase hydrolyserer Stimulerer produksjon cAMP Adenylat syklase IP3/DAG Phosphodiesterases hydrolyze (break down) cAMP. Stimulerer fosfodiesterase Blokkerer adenylat syklase Hormonrespons i cellen INSULIN

Biosyntese av kjønnshormoner og stresshormoner Acetat Kolesterol 17α-OH Pregnenolon Pregnenolon Dehydroepi-androsteron (DHEA) Progesteron Kortikosteroider (kortisol, kortison, kortikosteroid, aldosteron) 17α-OH Progesteron Androstenedion Testosteron Østradiol 2 hydroxy østron Østriol 16 α hydroxy østron

Hormonsyklus

En modell – Patrick Holford

Mineral interaksjoner Cr Se S Pb Hg Zn Fe Co Ni I Mo Mn W Cu Cd F V As

Mineraler i brystmelk (1984) Variasjon (mg/liter) Sink 0,4 - 8,0 Kobber 0,15 - 1,34 Jern 0,20 - 1,45 Mangan 0,006 - 0,120 Krom 0,00043 - 0,080 Selen 0,007 - 0,06 Molybden 0 - 0,002 Kobolt 0 - 0,44 Nikkel 0,01 - 0,15 Rennert, O.M. Chan, W-Y. Metabolism of Trace metals in man, Vol 1 CRC Press, 1984, p 71.