FORDØYELSE EN FORNØYELSE

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Helse konseptet K-Link Norway AS.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
hos barn i barnehage og skole
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Overtrening En ikke planlagt reduksjon i prestasjonsevnen i fravær av sykdom og til tross for normalt eller økt treningsnivå. Skyldes for stor belastning.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Informasjon om Paclitaxel
Fett og helse Det er ikke ett fett.
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Insekticider - toksikologi
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Vitaminer.
Skjoldkjertel og tyroksin Hvordan påvirker de vår helse
Pre- og probiotika Randi Vassbotn.
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Tannhelse i eldre år Eldreforum Oslo kommune Ernæring og tannhelse
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Braut produkter.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Immunforsvaret Oppgaver:
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Trygg mat og næringsstoffer
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Fibromyalgi og mitokondriar
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

FORDØYELSE EN FORNØYELSE EN RUNDREISE I VÅRT TARMSYSTEM

Fordøyelsesapparatet Munn Mave Lever Bukspyttkjertel Galdeblære Tynntarm Tykktarm

Vi sier, vi er hva vi spiser Bare en halv sannhet Vi er hva vi spiser, fordøyer og opptar av både godt og dårlig Vi lever kun av den mat som fordøyes og opptas i våre celler For å få utbytte av den maten vi spiser skal den fordøyes, opptas i blodbanene og transporteres til alle kroppens celler

Ufordøyelige rester og avfallsstoffer skal nøytraliseres og utskilles En sunn fordøyelse vil beskytte mot infeksjoner og mot allergi og overfølsomhets skapende stoffer. Det kan spises den flotteste mat, men det spiller ingen rolle hvis den ikke fordøyes og tas opp

DØDEN SITTER I TARMEN OG DÅRLIG FORDØYELSE ER ROTEN TIL ALT ONDT Den store lege Hippokrates har visstnok sagt for mer enn 400 år før vår tidsregning DØDEN SITTER I TARMEN OG DÅRLIG FORDØYELSE ER ROTEN TIL ALT ONDT

FLERE GRUNNER TIL FORDØYELSESPROBLEMER Å spise for fort – et måltid skal helst vare 30-45 minutter Å blande matvarer sammen som forvirrer fordøyelsen Dårlig tygging av maten Uro, stress eller anspenthet under måltidet For mye væske til måltidene Overfølsomhet – mest alminnelig melk og korn Mangler spesielt zink, B vitaminer og sporstoffer

SYKDOMMER SOM HAR TETT FORBINDELSE TIL FORDØYELSESPROBLEMER Irritabel tykktarm (Colon irritable) Tarmbetennelser (Colitis Ulcerosa og Morbus Crohn) Innlæringsproblemer, psykiske og psykiatriske problemer Muskelsmerter og giktsykdommer Psoriasis, eksem, acne og mange andre hudsykdommer Kronisk tretthetssyndrom og fibromyalgi

HVA KAN VÆRE ÅRSAKEN TIL MANGE SYKDOMMER Under normale forhold vil tarmcellene kontrollere hvilke stoffer som opptas av blodbanene Tynntarmscellene kan bare oppta små og ferdigfordøyde fødepartikler Skades de tett lukkede mellomrom mellom cellene vil uønskede stoffer som mat som ikke er ferdigfordøyd, giftstoffer og mikroorganismer kunne komme over i blodbanen Skades tynntarmsslimhinnen opptas større mengder inflammasjonsfremmende produkter

HVOR KAN PROBLEMET SITTE? Mavesekken – lite mavesyre – proteinfordøyelsen Nedsatt bukspyttkjertel og gallefunksjon –fettfordøyelsen Tynntarm – tykktarm – ”hullet tarm” Dårlig tarmflora – dysbiose

DYSBIOSE UBALANSE OPPSTÅR NÅR TRANSITTIDEN GJENNOM FORDØYELSESKANALEN FORSTYRRES DÅRLIGE KOSTVANER FORSTYRRER DEN NATURLIGE FLOW AV NÆRINGSSTOFFER TIL DEN SUNNE MIKROFLORA MEDISINER SOM PÅVIRKER TARMFLORA F.EKS ANTIBIOTIKA IMMUNUNDERTRYKKENDE MEDISIN OSV.

DYSBIOTISKE BAKTERIER FREMMES AV Stort proteininntak spesielt animalsk (rått) Lite fiber fra frukt og grønt Antibiotika Konserveringsmidler Kaffe øker bestanden 100% Sukker (øker gjæring) Stråle og kjemoterapi Stress Fluor

BEHANDLING Fjerne alle sjenerende eller irriterende faktorer for å opprette balanse Erstatt de fordøyelsesfaktorer som er nødvendig Gjenopprette en normal tarmflora Reparer tarmslimhinnen